
Curcan la tigaie, in sos de ananas





Curcan la tigaie in sos de ananas, exotic, delicios si rapid
Canicula este dusmanul pasionatilor de gatit, oricat ai dori sa petreci mai mult timp in bucatarie, disconfortul creat de caldura bate entuziasmul. In conditiile climaterice de peste 30 ale ultimelor zile, am fost inspirata sa gatesc aceasta mancarica usor si mai ales rapid de facut, care nu ne va solicita prezenta langa aragaz nici macar un sfert de ceas. Iar gustul e delicios si stiti ceva? Parca rece e chiar mai buna. Aromele asiatice ale acestui fel de mancare cu putine grasimi se completeaza minunat unele pe celelalte si tineti cont, exact la fel se poate face si cu piept de pui.
00:0500:1000:156redus
Ingrediente Curcan La Tigaie In Sos De Ananas:
- 600 de grame de piept de curcan taiat in bastonase de 1×10-12 cm. (se poate si piept de pui)
- 1 conserva de ananas in bucati Sun Food
- 1 ceapa medie taiata pestisori
- 3 cm radacina de ghimbir proaspat, razuita fin
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 1 ardei gras, taiat julienne (fasiute subtiri, egale)
- 1-2 ardei chilli (curatati de seminte, daca nu vreti sa fie prea picant)
- 1 tija de telina apio taiata fasii fine, perpedincular pe lungimea acesteia
- 2 limete
- 1 lingura rasa de zahar
- 80 ml. sos de soia light
- 40 de ml. ulei vegetal (floarea soarelui, rapita, samburi de struguri etc, un ulei neutru)
- 1 lingurita de ulei de susan
- 1 lingurita 5 spices
- 1 lingurita piper negru macinat
- sare dupa gust
- patrunjel verde tocat (sau coriandru verde) pentru presarat la final
- optional: 1 lingurita de amidon de porumb
Preparare Curcan La Tigaie In Sos De Ananas:
1. Ca sa mearga treaba chiar atat de repede cum v-am promis, pregatiti toate ingredientele dinainte de a porni aragazul:
- carnea sa fie taiata bastonase, pusa intr-un castron impreuna cu coaja fin razuita si zeama de la 1 limeta
- legumele sa fie curatate/tocate sau zdrobite, dupa cum e cazul
- condimentele si uleiul pregatite la indemana
Intre timp, se poate pune la fiert un orez cu bob lung, pentru garnitura, dar la fel de bine se potrivesc taiteii de orez, care trebuie doar inmuiati in apa fierbinte.
2. Se incinge pe foc un wok sau o tigaie incapatoare si se toarna in tigaie uleiul vegetal. Se adauga ghimbirul si usturoiul zdrobit impreuna cu 1/2 din ardeiul chilli tocat. Se amesteca in uleiul incins pret de cateva secunde si se adauga ceapa, telina si ardeiul, presarand si un praf de sare. Dupa ce legumele incep sa se inmoaie, se adauga toata carnea deodata, impreuna cu uleiul de susan. Se amesteca bine si se gateste carnea cat sa se deschida la culoare si sa devina opaca (1-2 minute).
3. Se adauga in tigaie 1/2 din sosul soia light si condimentul 5 spices.
4. Se desface conserva de ananas bucati si se scurge de siropul care se pastreaza separat. Intr-o craticioara, se pune pe foc zaharul si se caramelizeaza pana la o culoare brun deschis. Se stinge cu siropul de ananas din conserva. Se adauga restul de sos soia si zeama si coaja razuita de la cea de a doua limeta. Se fierbe in clocot mare pana cand se reduce la jumatate.
5. Se adauga in tigaie peste carne si legume bucatile de ananas si se infierbanta bine.
6. Imediat se adauga sosul cu caramel si soia si se mai dau doar cateva clocote.
7. Daca apreciati un sos mai legat, desfaceti in 2-3 linguri de apa rece 1 lingurita de amidon de porumb si adaugati-l in tigaie, sosul se va ingrosa instantaneu. In final, se potriveste gustul cu sare si piper negru macinat (preparatul trebuie sa fie perfect echilibrat, dulce-acrisor-sarat, fara ca vreunul din gusturi sa le eclipseze pe celelalte) si este gata sa fie servit.
Dupa cum v-am spus, merge de minune cu orez cu bob lung, fiert, dar si cu taitei de orez. Pofta buna!
Lasă un răspuns