Vita cu morcovi si cartofi la slowcooker
La Timisoara ploua de doua zile, o ploaie atat de intens asteptata incat numai ca nu ne-am invesmantat in fruze de salcie si nu am rostit incantatii in picioarele goale. Ei bine, ploaia asta a alungat de pe-aici vreo 10 grade din termometru si bine a facut. In locul gradelor disparute, a aparut pofta de-o mancare mai consistenta, si cum carnea de vita suna foarte bine urechilor familiei mele, iata ca ajungem firesc la reteta de carne de vita cu morcovi si cartofi pe care v-o propun azi. Despre slowcooker v-am mai povestit si altadata, e o oala de ceramica care se incalzeste electric pana la o temperatura nu prea inalta, gatind mancarea incet, ore in sir. Totul e sa ai rabdare, pentru ca la finalul asteptarii, slowcooker-ul va demonstra ca a meritat, dezvaluind adevaratul sens al expresiei „se topeste in gura”. Ce e grozav la slowcooker este ca se poate folosi orice fel de carne, chiar batrana, chiar plina de zgarciuri, toate bucatile le va transforma in imbucaturi gelatinoase si fragede. Asa ca am luat eu niste carne de vita cam batraioara, de productie autohtona, si in continuare o sa va arat ce minunatie de mancare am facut cu ea.
00:2007:0007:204 portiiusorIngrediente:
- 750 de grame de carne de vita taiata in cubulete (pulpa am folosit eu)
- 2 linguri de ulei de masline
- 300 de grame de ceapa esalota (sau o ceapa mare obisnuita)
- 2 linguri de faina
- 600 de ml. de supa de vita
- 2 linguri de sos worcester
- 1 lingura de bulion de rosii concentrat
- 1 lingura de mustar Dijon
- 3 ramuri de rozmarin
- 125 de grame de morcovi
- 125 de grame de pastarnac
- 700 de grame de cartofi, cantariti curatati
- 25 de grame de unt
- sare si piper
Preparare:
Morcovii si pastarnacul se curata si se taie in cuburi, cartofii curatati de coaja se taie in felii subtirele.
Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie si se adauga carnea de vita taoata cubulete, prajindu-se pe toate partile pana cand sangele de la suprafata se coaguleaza si incepe sa se rumeneasca pe alocuri.
Se pregatesc cepsoarele, apoi se taie in sferturi sau jumatati, in functie de marimea lor.Imediat ce carnea incepe sa se rumeneasca pe ici-colo, se scoate din tigaie si se aseaza in vasul slowcooker-ului, acoperindu-se apoi cu capacul.
In tigaie se adauga uleiul ramas si ceapa (poza 1) care se caleste pana cand incepe sa devina usor aurie. Se adauga imediat faina si se amesteca pana la completa incorporare (poza 2). Se adauga supa de vita fierbinte, amestecandu-se constant (poza 3). Imediat se adauga bulionul de rosii, mustarul, sosul worcester si 2 crengute de rozmarin. Se fierbe sosul 3-4 minute si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust (poza 4), apoi se ia deoparte de pe foc.
Se adauga peste carnea de vita din slowcooker morcovii si pastarnacul taiat cubulete.Imediat, se toarna tot sosul din tigaie.Deasupra se aranjeaza frumos feliile de cartofi, presand usor deasupra lor cu palmele, apoi se asezoneaza cu sare si piper si se adauga rozmarinul ramas.Se acopera vasul cu capacul si se gateste la temperatura mare (pozitia high a slowcooker-ului) timp de 7 ore, pana cand carnea este foarte frageda si cartofii patrunsi. In final, se adauga untul taiat in mici bucatele deasupra cartofilor, gatindu-se inca 5 minute pana ce untul se topeste.Mancarea se serveste imediat, fierbinte, si e nespus de frageda si de gustoasa.Alte retete la slowcooker:
Lasă un răspuns