
Piept de pui cu smantana si tarhon





Ei, si cum am inceput cu noutati, tot cu noutati se cuvine sa continui: mi-am cumparat un slowcooker, care s-a dovedit a fi nu doar un electrocasnic, ci un inovator al stilului meu de gatit. Nu e reclama, nu e plasare de produse, nici nu vreau sa spun ca am rupt-o definitiv cu oala clasica, ci doar ca e comod si mancarea gatita in el, la temperatura joasa, iese grozav de bine. Printre alte delicii preparate in noua achizitie, aceasta reteta de piept de pui cu smantana si tarhon, usor si rapid de pregatit (bineinteles, timpul de gatire e indelungat) si gustos… vai, cat de gustos si cat de fraged! Iata de ce tin neaparat sa impartasesc cu voi aceasta reteta de mancare cu piept de pui (o sa va explic cum s-ar putea face si fara slowcooker) si, eventual, sa va deschid apetitul de a achizitiona si voi minunatia (nici nu are cine stie ce pret).
Ingrediente:
(pentru 4 persoane)
- 600-700 de grame de piept de pui (4 jumatati)
- 1 lingura de ulei de masline
- 15 grame de unt200 de grame de ceapa salota (in lipsa, ceapa alba obisnuita)
- 1 lingura de faina
- 300 de ml. de supa de pui
- 4 linguri de vermut alb
- 2-3 linguri de smantana cu continut de grasime 30% (sau smantana pentru frisca, sa nu se taie la fiert)
- 2-3 ramuri verzi de tarhon (eu nu am avut, am pus 1 lingura de tarhon uscat)
- pentru decor: ceapa ciorii tocata marunt (sau frunze de ceapa verde, in lipsa chiar patrunjel)
Preparare:
Mai intai, sa va fac cunostinta cu slowcooker-ul meu, marca Crockpot, exterior din metal (cred ca aluminiu) si interiorul din ceramica (e un vas detasabil din ceramica, se poate scoate, partea exterioara are doar rolul de a-l incalzi, nu intra in contact cu alimentele), capac din sticla, doua optiuni de gatire (una e „low” si alta e „high”, desi parerea mea e ca mai degraba ar fi „very low” si cealalta doar „low”) si o optiune de pastrare a mancarii la cald. Pentru cei interesati, l-am achizitionat de pe amazon (.co.uk), a ajuns in vreo 7-8 zile si a costat, cu tot transport si cu o carticica din care e si reteta pe care v-o propun azi, vreo 200 de lei.
Pentru a prepara reteta, am pornit slowcooker-ul si l-am fixat la pozitia II, aia care incalzeste mai tare.
Intr-o tigaie am incins uleiul de masline apoi am adaugat untul si am rumenit pe rand jumatatile de piept de pui (care a fost mai gros l-am despicat pe grosime) si pe o parte si pe cealalta, cat sa prinda culoare dar sa nu se gateasca in interior.
Cand toate bucatile de piept de pui au fost rumenite, le-am scurs de grasime si le-am asezat frumos in vasul ceramic al slowcooker-ului, acoperind apoi cu capacul.
In tigaie am adaugat cepsoarele curatate si spalate, taiate in jumatati sau sferturi (in functie de marime) si am amestecat continuu pana au inceput sa se rumeneasca.
Am adaugat faina, am amestecat cat sa se incorporeze si imediat am adaugat supa de pui fierbinte.
Am adaugat vermutul si am adus sosul la fierbere, cat sa se ingroase. Am condimentat dupa gust cu sare si piper si am adaugat si tarhonul.
Sosul se toarna in slowcooker, desupra pieptului de pui, acoperindu-l cu un strat uniform.
Se acopera cu capacul si se gateste 3-4 ore in slowcooker, la pozitia de temperatura inalta (pana cand pieptul de pui este foarte fraged). Nu este nevoie sa supravegheati sau sa adaugati lichid, la gatirea in acest aparat evaporarea este minima. Daca vreti sa va uitati in oala, sa vedeti ce se intampla (chiar si sa gustati, ca nu e interzis) puteti ridica fara nicio grija capacul, apoi il puneti inapoi si lasati slowcooker-ul sa-si faca treaba, incet-incetisor asa cum stie el. La final, adaugati smantana.
Omogenizati bine smantana in sos, potriviti gustul cu sare (daca e nevoie), acoperiti si mai lasati 5-10 minute.
Se taie pieptul de pui cu un cutit foarte bine ascutit, perpendicular pe fibra (cu grija, se sfarama de fraged ce este, de fapt nu-i musai sa se transeze) si se serveste cald adaugand pe farfurie sos (sublim sosul!) si presarand cu ceapa ciorii, alaturi de garnitura dorita. Eu am servit cu piure de cartofi aromatizat cu frunze de ceapa ciorii, respectand sugestia de servire din carticica din care am luat reteta, dar cred ca ar merge bine si cu pilaf de orez, niste tagliatelle al dente etc.
Daca nu aveti slowcooker si doriti sa pregatiti aceasta delicioasa reteta: 1. intr-o tigaie (cratita) rumeniti pieptul de pui in ulei de masline si unt; 2. cand se rumeneste, adaugati supa de pui fierbinte, tarhonul si vermutul, potriviti gustul cu sare si piper; 3. fierbeti la foc mic, acoperit cu capacul, pana cand pieptul de pui este bine gatit si fraged, tinand cont sa completati cu apa fierbinte de cate ori lichidul se evapora; 4. amestecati smantana si faina cu 1-2 linguri de apa rece, pana cand se omogenizeaza bine, apoi adaugati peste carne si lichidul din cratita; 5. fierbeti 4-5 minute, pana cand sosul se ingroasa, potriviti gustul cu sare si piper (daca mai e nevoie) si serviti imediat.
Lasă un răspuns