Piept de pui cu smântană și tarhon gătit la slow cooker
Piept de pui cu smântână și tarhon gătit la slow cooker – rețetă pas cu pas. Cum se gătește un piept de pui la slow cooker? Piept de pui în sos de smântână gătit la foc mic.
Mi-am cumpărat un slowcooker, care s-a dovedit a fi nu doar un electrocasnic, ci un inovator al stilului meu de gătit. Nu e reclamă, nu e plasare de produse, nici nu voi afirma că am rupt-o definitiv cu oala clasică. Mă rezum la a spune că gătitul devine mai comod și că mâncarea gătita în aparatul ăsta, la temperatură joasă, iese grozav, grozav de bine. Printre alte delicii preparate în noua achiziție este și această rețetă de piept de pui cu smântână și tarhon. E ușor și rapid de pregătit (bineînțeles, fără a socoti timpul petrecut în slow cooker) și iese gustos… vai, cât de gustos și cât de fraged!
Iată de ce țin neapărat să împărtășesc cu voi aceasta rețetă de mâncare cu piept de pui (o să vă explic cum s-ar putea face și fară slowcooker) și, eventual, să vă deschid apetitul de a achiziționa și voi minunăția (care nici măcar nu are cine știe ce preț). Rețeta este din cărticica de rețete speciale pentru slow cooker care mi-a fost livrată deodată cu aparatul, nu am modificat nimic.
Ingrediente piept de pui cu smântană și tarhon gătit la slow cooker
(pentru 4 persoane)
- 600-700 de grame de piept de pui (4 jumătăți)
- 1 lingură de ulei de măsline
- 15 grame de unt
- 200 de grame de ceapa eșalotă (în lipsă, ceapă albă obișnuită)
- 1 lingură de făină (15 grame)
- 300 de ml. de supă de pui
- 4 linguri de vermut alb
- 2-3 linguri de smântână cu conținut de grăsime 30% (sau smantana pentru gătit, să nu se separe)
- 2-3 ramuri verzi de tarhon (eu nu am avut, am pus 1 lingură de tarhon uscat)
- pentru decor: ceapă de tuns tocată mărunt (sau frunze de ceapa verde, chiar pătrunjel)
Noua achiziție din bucătărie
Mai întâi, să vă fac cunoștință cu slowcooker-ul meu. E un aparat marca Crockpot. Are exteriorul din metal (cred că aluminiu) și interiorul din ceramică. Mai precis, aparatul conține un vas detașabil din ceramică. Acesta se poate scoate iar partea exterioară are doar rolul de a-l încălzi, nu intră în contact cu alimentele. Are capac din sticlă, două opțiuni de gătire (una e „low” și alta e „high”, deși părerea mea e că mai degrabă ar fi „very low” și cealaltă doar „low”) și o opțiune de păstrare a mâncării la cald.
Pentru cei interesați, l-am achiziționat de pe amazon (.co.uk), a ajuns în vreo 7-8 zile și a costat, cu tot transport și cu o cărticică din care e și rețeta pe care v-o propun azi, vreo 200 de lei.
Mod de preparare piept de pui cu smântană și tarhon gătit la slow cooker
1. Pentru a prepara rețeta de piept de pui cu smântână, am pornit slowcooker-ul și l-am fixat la poziția II. Este cea care încălzește mai tare.
2. Într-o tigaie, am încins uleiul de măsline apoi am adăugat untul. Am rumenit pe rând jumătățile de piept de pui (care a fost mai gros l-am despicat pe grosime) și pe o parte și pe cealaltă. Rumenirea este doar cât să prindă culoare, nu să se gătească în interior.
3. Când toate bucățile de piept de pui au fost rumenite, am oprit imediat focul și am tras tigaia deoparte. Bucățile rumene de piept de pui le-am așezat în vasul ceramic al slowcooker-ului. Le-am acoperit, apoi, cu capacul. Practic, din acest moment începe gătirea pieptului de pui, la foc mic.
4. Am pus imediat, din nou, tigaia pe foc mediu și, în grăsimea rămasă, am adăugat cepșoarele curățate și spălate, tăiate în jumătăți sau sferturi (în funcție de mărime). Am amestecat continuu, până au început să se rumenească ușor, doar să fie aurii pe ici-colo.
5. Peste cepele rumenite, în tigaie, am adăugat imediat făina. Am amestecat doar cât să se încorporeze și imediat am adăugat supa de pui, fierbinte. Am omogenizat bine, în timp ce sosul a ajuns la fierbere.
6. Am adăugat în tigaie vermutul. Am mai clocotit un pic sosul, amestecând continuu, cât să se îngroașe. Am condimentat după gust cu sare și piper și am adăugat și tarhonul.
Gătirea la slowcooker
7. Deasupra bucăților de piept de pui din slow cooker, am turnat imediat sosul cu ceapă și tarhon, fierbinte.
8. Am acoperit vasul cu capacul și am gătit bucățile de piept de pui, în sosul pregătit, timp de 3:30 ore în slow cooker, la poziția de temperatură înaltă. În acest timp, pieptul de pui se gătește perfect, iese foarte fraged. Nu este nevoie să se supravegheze aparatul și nici să se adauge lichid. Gătirea în acest aparat implică o evaporare minimă.
Dacă vreți să vă uitați în oala, să vedeți ce se întâmplă (chiar și să gustați, că nu e interzis) puteți ridica fară nicio grijă capacul, apoi îl puneți înapoi și lăsați slow cooker-ul să-și facă treaba, încet-încetișor așa cum știe el.
9. La finalul perioadei de gătire, am adăugat smântâna. Se poate folosi smântână pentru gătit, cu conținut mai mic sau mai mare de grăsime. Eu am folosit smântână fermentată dar foarte grasă, cu 35% grăsime, de aceea am îndrăznit să o adaug direct în sos, fără teamă că se va tăia.
Am omogenizat bine smântâna în sos și am potrivit gustul de sare și de piper. Din acest moment, acest piept de pui gătit la slow cooker, cu smântână și tarhon, se poate servi oricând.
Servirea
Acest piept de pui cu smântână și tarhon se servește, firește, cald. Înainte de servire, am scos bucățile de piept de pui pe tocător și le-am tăiat cu grijă, pentru că sunt foarte fragede, perpedincular pe fibră, în bucăți potrivite. Am aranjat pe farfurii bucățile de piept de pui și le-am adăugat și sos, din abundență, pentru că e nemaipomenit de gustos. În final, am presărat preparatul cu ceapă de tuns.
Respectând sugestia de servire din cărticica din care am luat rețeta, am servit acest piept de pui cu un piure de cartofi cu unt, în care am omogenizat 2 linguri de ceapă de tuns (chives), tocată mărunt. După părerea mea, se potrivesc perfect și alte garnituri, cum ar fi un orez simplu sau unul cu ciuperci sau niște spatzle, a căror rețetă o găsiți aici.
MAI MULTE REȚETE PENTRU SLOW COOKER GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Dacă nu aveți slowcooker și doriți să pregătiți această rețetă:
1. într-o tigaie (cratiță) rumeniți pieptul de pui în ulei de măsline și unt;
2. când se rumenește, adăugați supa de pui fierbinte, tarhonul și vermutul, potriviți gustul cu sare și piper;
3. fierbeți la foc mic, acoperit cu capacul, până când pieptul de pui este bine gătit și fraged, ținând cont să completați cu apă fierbinte de câte ori lichidul se evaporă;
4. amestecați smântână și făina cu 1-2 linguri de apă rece, până când se omogenizează bine, apoi adăugați peste carne și lichidul din cratiță;
5. fierbeți 4-5 minute, până când sosul se îngroașă, potriviți gustul cu sare și piper (dacă mai e nevoie) și serviți imediat.
Lasă un răspuns