Aripi de curcan la cuptor – marinate – rețetă detaliată
Aripi de curcan la cuptor – marinate și gătite la perfecție – rețetă detaliată, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de lucru explicat pas cu pas. Marinadă pentru aripi de curcan. Friptură din aripi de curcan, cât timp le gătim la cuptor.
Mi se pare că nu consumăm destul de des curcan, cu toate că a devenit foarte ușor de găsit. În toate supermarket-urile se oferă la vânzare diferite piese de curcan iar în vestul țării, unde locuiesc eu, avem un lanț de mici magazine care comercializează produse proaspete din pasăre, aduse din Ungaria. E chiar accesibil, chiar ar merita să-l facem mai des, să mai alternăm cu puiul. Rețeta de azi este, probabil, cea mai ieftină posibil, din această pasăre: aripi de curcan la cuptor, marinate și gătite cu atenție, de au ieșit nemaipomenit de suculente, rumene și gustoase.
O altă rețetă super faină, din curcan, este și cea de pulpe de curcan marinate – la cuptor. Pulpele ies fragede, gustoase, fără să te țină mult timp pe lângă aragaz. Această rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Pentru zilele festive, sigur că un curcan întreg, la cuptor, e o friptură care va încânta toți musafirii. Puteți afla cum să-l faceți, așa încât să iasă suculent și fraged, cu un click pe următoarea imagine.
Revenind la rețeta zilei, va ieși o friptură faină și lipicioasă, necostisitoare și care chiar nu solicită mare efort, în bucătărie, doar un pic de așteptare, ținând cont de perioada de marinare.
Ingrediente aripi de curcan la cuptor
- 1,4 – 1,5 kilograme de aripi de curcan întregi sau despicate
- 1 ceapă de mărime medie
- 1 tijă de țelină apio
- 1-2 morcovi, tăiați rondele grosuțe (1 cm grosime)
- 3 căței de usturoi, zdrobiți
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 1 linguriță de cimbru uscat sau frunzulițe de cimbru proaspăt
- 1 linguriță de paprika dulce
- 1 linguriță cu vârf de sare grunjoasă
- 1 linguriță rasă de piper negru, proaspăt măcinat
- 200 de mililitri de supă de pui sau de curcan
Mod de preparare aripi de curcan la cuptor
1. Am inspectat aripile de curcan, le-am curățat bine și le-am șters cu șervete de hârtie absorbantă. Aripile de curcan, la fel ca cele de pui, au trei segmente, dintre care vârful (cel mai subțire) conține doar piele și os. Acesta nu se pretează pentru friptură, dar se poate folosi pentru o supă. Am despicat aripile pe la încheieturi, obținând trei segmente separate. Vârfurile le-am dat deoparte, am folosit doar cele două segmente cărnoase.
Prepararea condimentului pentru marinare
2. Am amestecat usturoiul zdrobit cu sarea grunjoasă și uleiul de măsline până am obținut aproape o pastă.
Am adăugat peste pasta de usturoi zeama de lămâie, paprika, cimbrul uscat și piper negru măcinat proaspăt.
Am omogenizat bine acest condiment sau marinadă, cum credeți că se potrivește mai bine. Dacă amestecul obținut este prea uscat, se pot adăuga 1-2 linguri de apă rece, să iasă ca o pastă ușor de întins.
Marinarea aripilor
3. Am aranjat segmentele de aripi de curcan într-o caserolă încăpătoare și am turnat peste ele marinada semi-fluidă.
Am amestecat și am masat până când aripile au fost bine condimentate, peste tot. Am acoperit caserola și am dat-o la frigider peste noapte. Recomand să nu omiteți acest pas. În timpul petrecut la frigider, cu marinada, aripile se vor frăgezi și se vor impregna de arome.
4. A doua zi, am scos caserola cu aripi de curcan din frigider, cu o oră înainte de a începe gătirea. Am aranjat aripile pe un tocător, cu o oarecare distanță între ele, să revină cât mai curând la temperatura ambientală.
Pregătirea vasului pentru gătire
5. Cât timp aripile de curcan au revenit la temperatura ambientală, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180ºC, cu ventilație (190ºC pe modul static).
6. Am curățat și am tăiat ceapa julienne iar morcovii și țelina apio în bucăți/discuri. Am așternut amestecul de legume pe fundul unui vas termorezistent, dotat cu capac. Când am ales vasul, am luat în considerare să-mi intre în el toate bucățile de aripi de curcan, fără să le suprapun. Tava mea – din sticlă termorezistentă – are 36 x 26 centimetri.
7. Deasupra de legume, am aranjat aripile de curcan marinate. Sunt unele lângă celelalte, dar nu unele peste celelalte (nu se suprapun).
8. Pe marginea vasului de copt, am turnat supa de pui, nu direct peste aripi ca să nu le spăl de condimente.
9. Am acoperit vasul cu capacul și l-am dat la cuptorul preîncins la 180ºC, cu ventilație, la o înălțime medie.
Gătire la cuptor
10. Am copt aripile la cuptor timp de 1:30 ore, apoi am scos vasul din cuptor. Am și am setat cuptorul la funcția grill, 210ºC.
11. Până s-a atins temperatura necesară rumenirii, am îndepărtat capacul vasului de copt. Am purtat mănuși de protecție, pentru că vasul e fierbinte iar aburii din interior pot provoca și ei arsuri. Așa cum vedeți în următoarea imagine arată după o oră și jumătate de coacere sub capac. Aripile sunt deja foarte moi, se retrage carnea de pe oase.
12. Am așezat vasul din nou în cuptor, la o înălțime medie, de data asta fără capac. Am mai copt aripile de curcan timp de 20 de minute (funcția grill, 210ºC, vezi pasul 7). În acest timp, le-am supravegheat cu atenție, nu cumva să se ardă. Le-am întors de pe o parte pe alta, când mi s-au părut suficient de rumene.
Puteți verifica dacă sunt gata folosind un termometru cu citire instantanee (dacă aveți). Conform protocoalelor internaționale de siguranță alimentară, carnea de curcan e gătită și sigură pentru consum la atingerea temperaturii interne de 74ºC. Aceeași temperatură e valabilă și pentru aceste aripi de curcan la cuptor, însă aveți grijă, când măsurați, să înfigeți sonda în partea cea mai groasă, fără să atingeți osul.
Aripi de curcan la cuptor – servirea
Înainte de servire, am lăsat friptura din aripi de curcan la cuptor să se odihnească, parțial acoperită cu capacul, timp de 20 de minute. În acest răstimp, carnea va deveni mai moale, mai suculentă, reimpregnându-se cu sucurile proprii. Am servit aripile fripte cu niște cartofi noi, gătiți la air fryer, care au ieșit crocanți și gustoși și o salată verde, cu vinegretă simplă de lămâie. Legumele din tavă se pot oferi și ele la masă (sau nu). Mi s-au părut gustoase, de data asta le-am pus și pe ele în farfurie.
A fost o combinație faină, o friptură demnă de masa de duminică, așa ieftină cum este. Sigur că aripile de curcan la cuptor se potrivesc și cu alte garnituri: un sote simplu de legume, piure de cartofi, orez etc. Aripile de curcan care rămân se pot păstra la frigider, acoperite, și se pot consuma reci (merg super bine în sandvișuri, feliate) sau încălzite.
Vă arăt și o secțiune, să vedeți ce bine pătrunse și suculente au ieșit. Au meritat fiecare minut de așteptare și, după părerea mea, sunt chiar mai faine decât pulpele!
MAI MULTE REȚETE DE GARNITURI POTRIVITE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns