Pulpe de curcan la cuptor marinate cu usturoi, servite cu cartofi – rețetă simplă
Pulpe de curcan la cuptor marinate cu usturoi, gătite și servite alături de o garnitură de cartofi – rețetă simplă de friptură, cu gramaje exacte pentru ingrediente și modul de preparare explicat detaliat. Cât timp se coc pulpele de curcan la cuptor? Marinadă pentru pulpe de curcan.
Doar câteva zile înainte de plecarea în vacanță, am gătit un prânz delicios pentru familia (un pic) extinsă. Vukomir a primit o listă pe care trecusem niște ficat de curcan, pe care-l cumpăr, de obicei, de la un magazin care vinde produse avicole importate din Ungaria. Ajuns acolo, i-au venit idei și a revenit acasă cu plasa plină de cumpărături. A luat untură de rață, pipote și inimioare și trei pulpe de curcan. Acestea au devenit protagonistele rețetei de friptură din pulpe de curcan la cuptor pe care v-o prezint în continuare.
Ca să le frăgezesc și să le dau gust, am marinat pulpele de curcan în marinada pe bază de usturoi și lapte bătut pe care am folosit-o cu mare succes și pentru niște pulpe de pui delicioase. Rețeta aceea am publicat-o prin 2016, în format video și o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Aceeași marinadă am folosit-o și la rețeta de friptură de miel la cuptor și a ieșit absolut senzațională. Practic, aceasta fost rețeta care l-a convins pe soțul meu, până atunci reticent, să consume carne de miel și să îi și placă. Rețeta video o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la friptura din pulpe de curcan la cuptor, nu vreau să risipesc multe cuvinte, lăudând-o. Vă mai zic doar că merită încercată, e super fragedă și cu un gust excelent și e unul dintre acele preparate magice pe care le scoți din cuptor, cu garnitură cu tot. Găsiți toate detaliile preparării în cele ce urmează.
Ingrediente pentru rețeta de pulpe de curcan la cuptor, marinate cu usturoi
- 3 pulpe de curcan (1,35 kg)
- 2-3 fire cimbru proaspăt
- 6 căței mari de usturoi
- 350 ml de lapte bătut sau iaurt
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- ½ de lămâie cu coaja netratată (bio)
- sare
- piper
- 1 linguriță de coriandru măcinat (semințe)
- ½ de linguriță de boia dulce
- 1 kg de cartofi, pentru garnitură
- 1 ceapă roșie mărișoară
Mod de preparare rețeta de pulpe de curcan la cuptor – marinate cu usturoi și servite cu cartofi
Marinarea pulpelor
1. Am pregătit marinada pe bază de lapte bătut, lămâie și usturoi. Fiecare ingredient al marinadei are rolul lui. Laptele bătut și zeama de lămâie frăgezesc carnea, usturoiul și un pic de coajă de lămâie dau aromă, la fel și coriandrul măcinat, care are un gust foarte fain și sigur vă va plăcea, chiar dacă nu vă place gustul frunzelor de coriandru. Nu recomand să renunțați la niciunul dintre ingrediente deși, desigur, dacă aveți alte gusturi în materie de condimente, le puteți adapta.
Am spălat bine lămâia și am șters-o cu un șervet curat. Am ras pe răzătoarea cea mai fină coaja de lămâie și am colectat-o într-o caserolă încăpătoare. M-am rezumat doar la partea galbenă, de la suprafață, coaja de culoare albă e foarte amară și e sigur că nu dorește nimeni ceva amar într-o friptură faină de pulpe de curcan la cuptor. Am adăugat usturoiul zdrobit și coriandrul măcinat.
În final, am adăugat și laptele bătut, care poate fi înlocuit cu sana, kefir sau iaurt. Am adăugat zeama de la ½ de lămâie, 1 lingură rasă de sare, 1 linguriță rasă de piper și am amestecat totul bine, bine de tot.
2. Am verificat cu atenție pulpele de curcan, să nu aibă niciun fel de urme de penaj. Dacă au, acestea trebuie pârlite cu torța de bucătărie. Am șters cu atenție pulpele de curcan cu șervete de hârtie de bucătărie.
3. Am pus pulpele de curcan în caserola cu marinada și le-am învârtit pe toate părțile, să fie bine acoperite. Am acoperit caserola și le-am dat la frigider peste noapte (minimum 8 ore). În acest timp, le-am mai învârtit de câteva ori, în marinadă.
Gătirea la cuptor
4. După ce a trecut timpul necesar marinării, am scos pulpele de curcan din caserolă și le-am răzuit de marinada care adera de ele. Le-am șters cu atenție cu șervete de hârtie absorbantă, pentru că marinada rămasă pe suprafață are tendința să se ardă. Marinada rămasă în caserolă se poate arunca, și-a îndeplinit complet menirea.
5. Am lăsat pulpele de curcan să revină la temperatura ambientală timp de cel puțin o oră. Între timp, am încins cuptorul la 190°C, ventilat, căldură de jos și de sus. Dacă nu aveți cuptor ventilat, temperatura recomandată este de 200°C sau mediu-iute la cuptoarele pe gaz.
În acest răstimp, am curățat și cartofii și ceapa. Cartofii i-am tăiat bărcuțe mărișoare. I-am spălat bine, i-am pus într-un castron mare și i-am acoperit cu apă rece, în care am adăugat 1 lingură de sare. Ceapa am tăiat-o în 8, dar în funcție de mărime se poate tăia și în sferturi.
6. După ce au revenit la temperatura camerei, am uns pulpele de curcan cu 1 lingură de ulei. Le-am presărat cu puțină sare pe piele, nu multă, pentru că deja și-au tras sare din marinadă. Le-am presărat cu piper negru măcinat și cu un pic de paprika dulce, apoi le-am pus într-o tavă termorezistentă care e dotată și cu capac. Dacă nu aveți o astfel de tavă, puteți comanda una cu un click aici sau puteți folosi o cratiță de fontă cu capac, un vas de ceramică etc.
În tavă am adăugat și 100 ml de apă, am acoperit pulpele de curcan și le-am dat la cuptor, la o înălțime medie. În această primă fază, am lăsat pulpele să se coacă, sub capac, timp de 40 de minute.
Pregătirea garniturii
7. În acest timp, am scurs bine cartofii de apă, am adăugat peste ei restul de ulei de măsline, ceapa, cimbrul rupt bucățele, sare și piper și restul de paprika. Am amestecat bine-bine cartofii, așa încât fiecare bucată să fie în contact cu condimentele.
8. La finalul primelor 40 de minute de gătire (vezi pasul 6), am descoperit tava cu pulpele de curcan și am adăugat în jurul lor cartofii. Am acoperit din nou tava și am mai dat-o la cuptor (care a rămas încins la aceeași temperatură) pentru încă 40 de minute.
Rumenirea finală
9. După încă o oră de coacere sub capac, purtând mănuși de protecție pentru cuptor, am descoperit tava, să verific stadiul de gătire. Atât cartofii cât și pulpele de curcan au fost bine pătrunși. Carnea era foarte moale, cartofii fragezi, mai trebuia doar să prindă culoare. Am lăsat tava descoperită și am ridicat temperatura cuptorului la foc iute (230C), cu un program de rumenire (grill, dacă e disponibil). Rumenirea a durat 10 minute, la finalul căreia pulpele de curcan și cartofii au avut o culoare apetisantă. De miros nu mai zic nimic!
Pulpe de curcan la cuptor – odihnirea fripturii și servirea
La fel cu oricare altă friptură, și aceste pulpe de curcan la cuptor, marinate și gătite atent, au nevoie de un timp de odihnă, după prelucrarea termică. În acest timp, carnea, care s-a contractat în timpul gătirii, se va relaxa iar sucurile o vor reimpregna. O friptură odihnită e întotdeauna mai suculentă, mai fragedă și mai gustoasă decât aceeași friptură, servită imediat după ce e scoasă din cuptor/din tigaie etc.
Așadar, am transferat pe un platou friptura mea din pulpe de curcan la cuptor. Am acoperit lejer platoul cu o coală de hârtie de copt. Am lăsat pulpele să se odihnească timp de 15 minute (merg și 20, dacă foamea nu e așa de mare). În acest timp, am așezat masa și am scos din frigider salata din ultima varză murată a acestui sezon, pe care o făcusem mai devreme și a cărei rețetă o găsiți cu un click aici. În final, am aranjat și cartofii pe platou și ne-am delectat cu friptura.
După cât de foame i-a fost fiecăruia, porțiile au fost mai mici sau mai mari. Unii dintre noi nu au avut dificultăți în a da gata una dintre aceste pulpe de curcan la cuptor, întreagă!
Alții am împărțit câte o pulpă dar ideea e că tuturor ne-a făcut plăcere acest prânz! Marinada cu usturoi, lapte bătut sau iaurt și lămâie și-a dovedit încă o dată eficacitatea, dând o aromă delicioasă acestor pulpe de curcan și în același timp făcându-le super fragede. Carnea pur și simplu s-a desprins în fâșii rozalii, suculente și gustoaste.
Urmând rețeta de mai sus pas cu pas, iese o friptură de curcan excelentă, pe care o recomand cu căldură. Mai multe rețete cu curcan găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns