
Fasole boabe cu ciolan afumat





Fasole boabe cu ciolan afumat, rețeta tradițională, țărănească, sățioasă, cu ingrediente naturale, ieftine și la îndemână. Cum se prepară mâncarea de fasole boabe cu ciolan afumat.
Se poate spune despre fasolea boabe cu ciolan afumat că este una din acele mâncăruri pe care ne-o putem închipui cu ușurință ca fiind servită într-o gospodărie autentică, țărănească. Ingredientele erau și rămân în continuare ieftine si se găsesc în orice gospodărie cât de cât răsărită. În plus, este o rețetă foarte sățioasă si gustoasă.
După cum povesteam și la rețeta de iahnie, fasolea boabe poate fi problematică la gătit dar totul devine mai ușor dacă ținem cont de câteva reguli simple:
- să o înmuiem minim câteva ore înainte de a începe să o preparăm.
- Să adăugăm suficientă apă, astfel încât să fie suficient lichid pe care boabele de fasole să-l absoarbă. În absența lichidului, boabele nu se pot înmuia suficient și nu se vor fierbe cum trebuie, chiar și dacă le punem la fiert într-o oală sub presiune. Așadar asigurați-vă că puneți suficient de multă apă, atât la înmuiere cât și la fierbere.
- să fie opărită în două ape înainte de a o lăsa efectiv să fiarbă.
Pentru acest preparat, se recomandă a se folosi fasolea cu bob mic care fierbe mai ușor și nu se sfărâmă dar nu este chiar o condiție esențială. În fond, folosim ce avem la îndemână.
Rețeta de mai jos aparține maestrului bucătar Horia Vârlan, cu mici schimbări ne-esențiale, mai degrabă o aducere în acord cu gusturile familiei noastre.
Ingrediente Fasole boabe cu ciolan afumat
- un ciolan de porc afumat 1 – 2 kg
- 500 gr. fasole boabe
- 1 ardei gras mare sau un gogoșar curățat și spălat
- 2 cepe curățate
- 1 rădăcină păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 crenguță de cimbru
- 2 foi dafin
- 7 -8 foi boabe piper
- 1 legătură mărar sau pătrunjel verde proaspăt, tocat mărunt
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 2 linguri pastă de roșii
- ½ linguriță sare
- 1/4 linguriță piper negru măcinat
- 100 ml vin (opțional)
Preparare Fasole boabe cu ciolan afumat – înmuierea boabelor de fasole uscată
1. Se aleg boabele de fasole de impurități, bob cu bob. Se spală într-o sită, sub jet de apă rece, apoi se pune la înmuiat într-un bol cu apă rece care trebuie sa depășească cu 5 – 6 cm nivelul boabelor de fasole. Înmuierea trebuie sa dureze minim 3 – 4 ore, ideal peste noapte.
Fasole boabe cu ciolan afumat – fierberea fasolei
2. A doua zi, se scurge fasolea boabe de apă, se clătește și se limpezește în două – trei ape reci. Se pune la fiert în apă rece, care trebuie să depășească nivelul boabelor cu 6 – 7 cm.
Nu sfătuiesc să omitem să opărim de două ori boabele de fasole, înainte de fierberea propriu-zisă. Se pun boabele de fasole hidratate peste noapte în oala în care se dorește a fi gătite. Se toarnă deasupra apă, se pune oala pe foc și când începe a fierbe, se ia de pe foc și se scurge într-o sită. Boabele se clătesc scurt sub jet de apă rece, se pun înapoi în oală și se repetă pașii înainte descriși.
3. După ce fasolea boabe a dat în clocot de două ori, se clătește din nou și se pune la loc în oală. Se acoperă cu apă, de aceasta dată nivelul apei trebuie să depășească 7-8 cm. peste boabele de fasole. Se adaugă păstârnacul, pătrunjelul și o ceapă întreagă.
4. Se fierbe fasolea la foc domol, adăugând și sare, timp de 35 – 4o minute până se înmoaie. În acest moment, opțional, putem scoate zarzavatul cu o spumieră, altfel ar fi răsfiert la final. Fierbem în continuare boabele de fasole cu ceapa, pe foc domol. Timpul de fierbere al boabelor de fasole poate varia și în funcție de ce oală folosim. Dacă se folosește o oală normală, trebuie să ne asigurăm că este suficient de mare pentru cantitatea de apă necesară boabelor să fiarbă și să se înmoaie. Se pune capac și se fierbe circa două ore, chiar mai mult dacă fasolea este mai veche.
Fasole boabe cu ciolan afumat – pregătirea ciolanului afumat
5. Dacă mirosul de fum al ciolanului vi se pare prea puternic, cât fierbe fasolea boabe, se pune ciolanul de porc la opărit într-o oală cu apă clocotită. Se lasă doar câteva secunde, apoi se scoate și se pune la fiert în 3 litri apă rece și două foi de dafin.
6. Se fierbe la foc mic, într-o oală obișnuită, sau în oala sub presiune, până ce carnea se desprinde de pe oase. În cazul nostru, a durat circa o oră.
7. Se scoate ciolanul din apa în care a fiert. Apa nu se aruncă deoarece se poate folosi ulterior. Desprindem carnea de os și alegem carnea macră, pe care o tăiem în cubulețe de 2 cm.
Înainte de a trece la pasul următor al rețetei, se gustă din boabele de fasole pentru a ne asigura că sunt fierte.
Preparare Fasole boabe cu ciolan afumat
8. Se toacă cubulețe ceapa si ardeiul. Nefiind în sezon, am folosit, în loc de ardei proaspăt, pastă de ardei. Aceasta având mai multă sare, am ținut cont de acest fapt la asezonarea finală.
9. Se încinge ulei într-o cratiță încăpătoare cu mânere metalice (pentru a putea fi introdusă ulterior la cuptor). Se adaugă și se călește ușor ceapa, adăugând și 1 jumătate de linguriță de sare, până când scade apa ce o lasă și devine sticloasă – fără însă să se rumenească. Se adaugă și ardeiul sau pasta de ardei, se mai călește trei minute, amestecând des.
10. Se adaugă fasolea boabe scursă de apă și ciolanul dezosat și tăiat cuburi.
11. Se mai adaugă în oală un fir de cimbru, boabele de piper și o cană de apă în care a fiert ciolanul. Tot acum adăugăm și o cană din apa în care a fiert fasolea.
12. Se fierbe fasolea pe aragaz timp de 5 – 10 minute. Între timp, se aprinde cuptorul și se încinge la 190 grade C.
13. Se toarnă pasta de roșii peste fasolea boabe. Dacă pasta de roșii nu este suficient de lichidă, se amestecă cu 2 linguri apă. Dacă folosim bulion, evident, nu este nevoie să se mai adauge apă.
Opțional: Dacă se dorește, se poate adăuga și 100 ml vin care va da un plus de gust și savoare preparatului final. Se dă cratița la cuptor și se coace descoperit încă 25- 30 minute.
În cazul că se folosește oala sub presiune
Nu există nimic mai simplu decât să pregătești fasolea cu ciolan în acest mod! După înmuierea și opărirea boabelor, așa cum am arătat anterior, tocăm cubulețe tot zarzavatu, ceapa, ardeiul etc. Sotăm legumele tăiate cuburi în uleiul încins direct în oala cu presiune, pe foc mediu, amestecând constant, pe foc mic. Legumele nu trebuie să se rumenească, doar să se înmoaie, de aceea adăugăm și un pic de sare, de la început. Amestecăm constant cam 8-10 minute.
Adăugăm ciolanul afumat, întreg. Adăugăm fasolea scursă de apă. Boabele de fasole au nevoie de apă suficientă (7 cm peste nivelul boabelor), dar putem fi fără grijă, nu mai trebuie să completăm apa, pentru că din oala sub presiune nu se evaporă. Fasolea boabe, înmuiată în prealabil, are nevoie circa 1 oră de fierbere. Un alt avantaj al fierberii fasolei în oala sub presiune este și că se înmoaie coaja mai bine. În plus, în exact același timp, va fierbe și ciolanul. După o oră, adăugăm pasta de roșii, cimbru și dafin și gustăm de sare. Nu am adăugat sare înainte de asta, pentru că și ciolanul e sărat.
Dezosăm ciolanul și transferăm mâncarea într-un vas care se pretează pentru cuptor. Continuăm așa cum am descris de la pasul 13.
Servire Iahnie de fasole boabe
Fasolea boabe se servește fierbinte, presărată cu mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt, pentru un plus de aromă. Merge de minune cu pâine prăjită, ceapă roșie și murături.
O rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă și foarte sățioasă. Poftă mare!
Lasă un răspuns