Pulpe de pui cu gutui la tigaie
Pulpe de pui cu gutui la tigaie – rețetă tradițională din Banat, aromată și gustoasă. Rețetă de mâncare cu gutui și pulpe de pui, ingrediente și mod de preparare. Mâncare rapidă și plină de gust, cu pulpe de pui și gutui.
Rețeta asta ne-a prilejuit minunate aduceri aminte, atât mie, cât și lui Vukomir. Aroma acestor pulpe de pui cu gutui parcă m-a transportat în bucătăria Bunei mele. Ea făcea adesea mâncăruri ca aceasta, în vreme de iarnă. Toamna, obișnuia să rânduiască frumos gutuile pe un raft sau sus, pe dulap, așteptând câteva luni bune, cât să fie bine coapte. Cred că știa că s-au copt după parfumul dulce pe care îl răspândeau.
Vukomir nu a mâncat o astfel de mâncare în copilărie, dar a primit adesea compot de gutui cu pulpe de pui la cuptor. În bucătăria din zona noastră, asocierile între carne și fructe sunt foarte frecvente, de altfel. Rețeta acestui pui cu gutui, la cuptor, publicat mai demult, este una din acelați registru. La fel este și rețeta de mâncare de gutui cu carne, gătită la cuptor, pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Compotul din diferite fructe a fost ”murătura” copilăriei noastre.
La fel ca în casa bunicilor mei, și în casa de la Cenei a bunicii Danica era plin de gutui pe dulap. Iar în această toamnă, am pus și eu gutuile pe raft, acasă la noi. Din toate cele așezate pe raft în octombrie, au ajuns să prindă ziua de azi cele două din imaginea de mai jos. Două gutui frumoase și mari, pulpa curățată și tăiată felii a cântărit 450 de grame!
Zic c-ar fi bine să nu vă mai țin la povești despre bunici și despre gutui! Să ne apucăm de treabă!
Ingrediente pulpe de pui cu gutui la tigaie
- 4 pulpe de pui superioare, cu tot cu os, cam de 200-250 grame/bucată
- 2 gutui mari
- 250 ml. supă de pui sau apă, dacă nu aveți supă
- 3 linguri (~50 de grame) de zahăr
- 1 ceapă de mărime medie
- 1 lingură de ulei
- 25 de grame de unt
- 30 ml. coniac bun (opțional)
- 1 grame de făină (1 linguriță)
- 1 lingură de cremă balsamică (opțional, se poate înlocui cu puțin oțet balsamic sau câteva picături de zeamă de lămâie)
- sare și piper proaspăt măcinat
- pătrunjel verde pentru presărat
Mod de preparare pulpe de pui cu gutui la tigaie
1. Gutuile se curăță de coajă, se elimină căsuța semințelor și se taie în felii. Feliile de gutui se păstrează în apă rece. Se curăță și se toacă ceapa. Se verifică atent pulpele de pui, se îndepărtează orice urme de penaj și se șterg bine cu șervete de hârtie absorbantă, apoi se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat.
2. Se încinge pe foc mediu o tigaie încăpătoare și se adaugă uleiul. Se adaugă pulpele de pui, cu pielea în jos, și se rumenesc bine, apoi se întorc și pe partea cealaltă. Se rumenesc pulpele de pui la un foc potrivit, dacă este prea iute se mai reduce puțin, cam 7-8 minute pe fiecare parte.
3. După ce se rumenesc bine, se scot pulpele de pui din tigaie și se păstrează deoparte, acoperite. Se adaugă ceapa tocată și se reduce focul la mic. Se presară un praf de sare și se călește ceapa, amestecând din când în când, până când ceapa se înmoaie (cam 8 minute).
Gătirea pulpelor de pui
4. Odată ceapa înmuiată, se adaugă înapoi în tigaie pulpele de pui, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în farfurie. Se adaugă și aproximativ 100 de ml. de supă/apă și se acoperă cu capacul. Se gătesc pulpele cam 15-20 minute, la foc mic, sub capac, să fie bine pătrunse.
5. Cât timp pulpele de pui se înăbușă, se pune zahărul într-o tigaie. Se pornește focul și se lasă zahărul să se caramelizeze până capătă o culoare brun-aurie. Se adaugă imediat gutuile, toate deodată. Se amestecă să se îmbrace gutuile în caramel cât mai bine, apoi, opțional, se adaugă coniacul. Nu cred că Buna adăuga coniac în mâncarea ei, dar e sigur că și acesta și-a lăsat aroma în această combinație.
E posibil să se aprindă coniacul, atunci când intră în contact cu tigaia și caramelul fierbinte. Arderea va consuma rapid alcoolul și flăcările se vor stinge de la sine când acesta se va epuiza. Se adaugă atunci supa rămasă (cam 150 ml, dacă nu aveți, apă). Se râșcâie bine pe fundul tigăii, pentru ca tot zahărul caramelizat să se desprindă și să se dizolve. Imediat ce s-a dizolvat zahărul caramelizat, se toarnă tot conținutul tigăii – gutuile și siropul din jurul lor – peste pulpele de pui.
6. Se amestecă și se dă în clocot. Făina se omogenizează cu 40 de ml. de apă rece, apoi se adaugă peste sosul din tigaie. Se fierbe totul împreună cam 7-8 minute, până când gutuile sunt pătrunse, fără să își piardă forma sau să devină prea moi.
7. În final, se asezonează mâncarea cu sare, piper proaspăt măcinat și o substanță acidă, care să echilibreze dulceața sosului. Eu am pus o lingură de cremă balsamică, se poate pune un pic de oțet balsamic, zeamă de lămâie sau, dacă gutuile sunt insuficient de coapte, deci ele însele cam acre, e posibil să nu mai fie nevoie de nimic. Se mai dă într-un clocot scurt și se oprește focul.
Servire pulpe de pui cu gutui la tigaie
Pulpele de pui cu gutui se servesc calde, alături de feliile de gutui caramelizate și sosul din jurul lor. Ca garnitură, noi am avut un piure cremos de cartofi, merge perfect și un orez simplu, fiert, sau niște paste fierte sau, de ce nu, aceste delicioase găluște de cartofi.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns