
Vinete umplute cu carne – Karniyarik – rețeta turcească






Vinete umplute cu carne – Karniyarik – rețeta turcească delicioasă, plină de savoare. Vinete umplute cu carne de vită – la cuptor. Rețetă de vinete la cuptor, umplute cu carne și sos de roșii.
Cred că vinetele sunt legumele pe care le îndrăgesc cel mai mult. Nu mă satur să le prepar în felurite chipuri, unul mai delicios decât altul. Bucătăriile din bazinul mediteranean, în special cea turcească, abundă în rețete cu vinete, atât de savuroase încât îți pierzi controlul, așa cum este rețeta de Imam bayildi, al cărei nume turcesc – tradus Imamul a leșinat – descrie tocmai efectul pe care acest preparat senzațional de gustos îl are asupra degustătorilor, gurmanzii riscând un leșin din cauza plăcerii copleșitoare.
Rețeta pe care v-o propun astăzi, cea de Karniyarik, vinete umplute cu carne de vită, gătite mai întâi în ulei de măsline, după tipicul preparatelor turcești zeytinyağlı – gătite, înăbușite în ulei de măsline – este rudă bună cu Imam bayildi. Aceeași inegalabilă savoare, aceleași arome simple, dar desăvârșite, cu diferența că preparatul de azi conține și carne, pe când cel publicat mai demult este vegan.
Alte rețete delicioase cu vinete la cuptor, toate de inspirație mediteraneană, pe care le-am încercat mi-au plăcut mult și vi le sugerez: una cu care m-am întors din vacanța în Grecia, vinete umplute cu brânză feta, la cuptor – simple, dar desăvârșite. Apoi, minunatele Vinete ”à la parmigiana” , o rețetă italiană vegetariană, nemaipomenit de gustoasă. Nu în ultimul rând, gustoasa și consistenta Musaca de vinete cu carne și cartofi.
Ingrediente Vinete umplute cu carne – Karniyarik – rețeta turcească
- 4 vinete micuțe, subțiri și alungite (cam 250 de grame/bucată au avut cele folosite de mine)
- 350 de grame de carne de vită tocată
- 2 cepe de mărime medie, tocate
- 3 căței zdraveni de usturoi, tocați fin sau zdrobiți
- 350 grame de pulpă de roșii mărunțită, eu am folosit pulpa de roșii din conservă, de la Mutti, ca alternativă se pot folosi 2 roșii bine coapte, opărite și decojite apoi tocate mărunt
- 2 ardei iuți verzi, curățați de semințe și nervuri și tocați, dacă nu vă place prea iute, înlocuiți cu ½ de ardei gras verde
- 2 linguri de pastă de roșii, eu folosit triplul concentrat de roșii Mutti
- 1 legătură de pătrunjel
- sare și piper după gust
- zeama de la ½ de lămâie
- 80 de ml. de ulei de măsline
- opțional, felii de roșii și ardei iute verde pentru decor
- opțional, 1-2 lingurițe condiment zaatar
Mod de preparare Vinete umplute cu carne – Karniyarik – rețeta turcească – pregătire vinete
1. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să pregătesc un castron mare cu apă rece în care am adăugat 1 lingură rasă de sare și zeama de la ½ de lămâie. Apoi am decojit fâșii lungi din coaja vinetelor, bine spălate și zvântate înainte de aceasta.
Am folosit pentru această operație un peeler pentru legume, se poate folosi și un cuțitaș bine ascuțit. Se curăță și cotorul vinetelor, exact așa cum am arătat la rețeta de Imam Bayildi.
În final, vinetele trebuie să aibă un aspect de pijama vărgată, cu porțiuni albe alternând cu cele cu coajă. Se pun vinetele în castronul cu apă cu lămâie și sare și se lasă acolo timp de 30 de minute, cu o farfurie deasupra, care să le țină scufundate bine în lichid.
În imaginea de mai jos, cu ingredientele folosite pentru rețetă, se pot vedea vinetele deja puse în lichidul cu lămâie și sare, al cărui rol este asezonarea vinetelor dar și preîntâmpinarea oxidării acestora.
2. După ce vinetele au stat în baia de apă cu sare și lămâie timp de 30 de minute, se scot și se presează ușor în mâini pentru a elimina cât mai mult lichid din ele. Se zvântă bine vinetele cu un șervet de bucătărie.
Se încinge ulei (cam 2/3 din cantitatea totală) într-o tigaie încăpătoare. Se adaugă vinetele. Acestea se prăjesc de jur împrejur la foc iute, până se rumenesc. Se domolește apoi focul și se acoperă tigaia cu un capac. Gătim în continuare vinetele până când, dacă le presăm ușor cu o lingură, simțim că s-au înmuiat.
Prăjirea și gătirea preliminară a vinetelor durează cam 10-15 minute. Ținând cont că vinetele mai subțiri și alungite se vor găti mult mai repede, acestea sunt de preferat pentru acest fel de mâncare.
3. Odată prăjite și înmuiate, vinetele se transferă într-o tavă termorezistentă, în care se va găti mâncarea la cuptor. Se despică vinetele pe lungime, făcând loc umpluturii.
Mod de preparare Vinete umplute cu carne – Karniyarik – rețeta turcească – pregătire umplutură
4. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C.
În aceeași tigaie în care s-au prăjit vinetele se adaugă restul de ulei de măsline, apoi se adaugă ceapa, usturoiul și ardeiul iute (sau ardeiul gras), împreună cu un praf de sare. Se călesc toate pe foc mediu/mic aproximativ 10 minute, până când ceapa se înmoaie.
Eu am folosit ardei iuți bulgărești, din cei lungi și răsuciți. Aceștia, după ce i-am curățat de semințe și nervuri, nu au fost foarte iuți, făcând umplutura doar cât trebuie de picantă.
5. După ce ceapa s-a înmuiat, se întețește focul și se adaugă toată carnea tocată de vită. Aceasta se călește cu legumele cam 5 minute, amestecând continuu, până când nu mai vedem în tigaie urme de carne crudă.
6. După ce carnea s-a coagulat, se adaugă în tigaie 130 de ml. de pulpă de roșii mărunțită. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă pe foc iute cam 4-5 minute, să se evapore lichidul.
7. Se adaugă pasta de roșii, care va da atât culoare cât și savoare umpluturii de carne. Se amestecă bine și se oprește focul. Se asezonează umplutura după gust cu sare, piper negru măcinat și un pic de zaatar, dacă aveți. Se adaugă și ½ din pătrunjelul tocat și se amestecă bine.
Umplerea vinetelor și gătirea la cuptor
8. Umplutura se repartizează în cele 4 vinete scobite, umplându-le cu vârf, pentru că vor scădea în timpul coacerii.
9. Opțional – și recomandat – deasupra fiecărei vinete umplute se pune câte o felie de roșie și una de ardei iute verde, curățat de cotor și semințe.
10. Pulpa de roșii rămasă se diluează cu 3-4 linguri de apă caldă și se sărează ușor, apoi se stropesc cu acest sos vinetele umplute, restul turnându-se pe lângă ele, în tavă.
11. Se coc vinetele la cuptorul preîncins la 180°C timp de 40-45 de minute, până când roșiile și ardeii se rumenesc frumos. Se lasă să se răcorească în tavă, cam 10 minute. Se presară cu restul de pătrunjel tocat fin și se servesc alături de sosul delicios din tavă.
Mâncarea e una dintre cele mai delicioase pe care vi le puteți imagina, noi am savurat-o cu mare bucurie, cu niște lipie proaspătă. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns