Vinete à la parmigiana – vinete cu parmezan
Vinete à la parmigiana – parmigiana de vinete sau vinete cu parmezan, rețetă culinară. Vinete cu brânză la cuptor, mâncare vegetariană. Parmigiana di melanzane, rețetă pas cu pas.
Dacă v-au plăcut vinetele sau nu până acum, nici măcar nu are mare importanță. Mâncarea asta cu straturi subțiri de vinete alternând cu brânza topită, care se întinde în fire apetisante, o să vă facă să le adorați, pur și simplu. Am afirmat nu o singură dată că italienii sunt niște maeștri desăvârșiți ai felurilor vegetariene. Această rețetă de vinete cu parmezan, întâlnite în peninsulă sub denumiri ca parmigiana di melanzane sau melanzane alla parmigiana, demonstrează încă o dată că am avut dreptate. Așa cum bucătăria italiană ne-a obișnuit, și acest preparat are la origine o combinație simplă de arome, dar pur și simplu genială.
Proveniența rețetei de vinete a la parmigiana
…este încă un motiv de dispută între bucătarii italieni din diferite provincii. Și-o dispută Campania, Emilia Romagna și Sicilia, așa cum aflăm din articolul de aici, care consemnează nu mai puțin de zece variante ale aceleiași rețete! Și nu pot să nu mă gândesc, cu un zâmbet larg, la adevărul proverbului despre cei doi care se ceartă și-al treilea care câștigă. Aceste dispute ale orgoliilor gastronomice din Italia au adus de regulă multă bucurie în lumea întreagă, cam peste tot pe unde preparatele, care au stârnit polemici și prin asta au devenit cu atât mai vizibile, au pătruns, de-a lungul timpului.
VEZI ȘI REȚETA DE TORTINO DI MELANZANE CON MOZZARELLA – CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Rețeta de vinete a la parmigiana pe care v-o propun azi aș prepara-o în fiecare zi, atât e de delicioasă. Nu am pretenția că e o așa numită rețetă originală. Nici nu prea cred în așa ceva, cu atât mai mult cu cât e vorba despre un preparat din bucătăria țărănească, nu unul inventat de un chef, care să fi consemnat totul riguros. Este o rețetă compilată dintr-o carte în limba engleză – The Cuisine of Italy – cumpărată din aeroport, la finalul uneia din călătoriile mele în Italia, și mai multe rețete de pe site-uri italienești (cum ar fi asta, asta sau asta). Nu vă promit, deci, o rețetă originală de parmigiana di melanzane, dar vă promit cu toată încrederea o rețetă super gustoasă. Vă va face să oftați de plăcere, să visați la vacanță și la aromele ei.
Preparate întrucâtva similare
Într-o anumită măsură, să zicem că mâncarea asta ar aduce cu lasagna, poate și cu moussaka, dar este mai simplă, mai ușoară și mai gustoasă, cel puțin după preferințele mele.
În privința ingredientelor, în mare parte sunt cele pe care le folosesc și italienii în rețetele lor, doar că nici ei nu s-au pus de acord asupra brânzeturilor folosite, unii recomandând fior di latte, alții caciocavallo, alții fontina… așa că eu am folosit mozzarella. Ideea e să fie o brânză care se topește frumos la cuptor. Și destul cu vorbăria, să ne-apucăm de treabă!
Ingrediente Vinete à la parmigiana – vinete cu parmezan
- 1 – 1,2 kilograme de vinete de mărime medie și formă alungită
- 120 de grame de parmezan maturat, ras prin răzătoarea mică
- 450 de grame de mozzarella (eu am folosit o mozzarella mai uscată, nu din cea foarte proaspătă, dar se potrivește perfect și aceea)
- 1,2 kilograme de roșii bine coapte, cărnoase
- 1 ceapă de mărime medie (cam 60-70 de grame)
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 12 frunze mari de busuioc
- făină pentru tăvălit vinetele (cam 4 linguri cu vârf)
- ulei vegetal pentru prăjit vinetele (cam 300 ml)
- sare și piper după gust
Preparare Vinete à la parmigiana – parmigiana di melanzane
1. Vinetele se spală bine, se zvântă cu un șervet de bucătărie și se taie longitudinal în felii cam de 3-4 mm grosime. Se presară feliile de vinete cu sare și se pun unele peste altele într-o sită, lăsându-se cel puțin 30 de minute (ideal o oră) să elimine din apă.
2. Roșiile spălate se crestează puțin apoi le plonjăm într-o cratiță cu apă fierbinte, preț de 30 de secunde-1 minut. Imediat le scoatem cu o spumieră și le punem într-un castron cu apă foarte rece, apoi pielița se va decoji ușor. Tocăm roșiile decojite în cubulețe și le colectăm într-un castron, ca să nu pierdem sucul pe care îl lasă.
3. Se toacă ceapa și se zdrobește usturoiul. Pe foc mediu, se încinge o tigaie largă și încăpătoare și se adaugă cele 2 linguri de ulei de măsline, apoi ceapa și usturoiul. Se presară un praf de sare și se călește ceapa pe foc mediu, amestecând frecvent, pănă începe să devină translucidă.
4. Se adaugă în tigaie roșiile tocate în cubulețe împreună cu sucul pe care l-au lăsat. Se reduce focul. Se acoperă tigaia cu un capac și se fierbe cam 30 de minute, verificând din când în când să nu se deshidrateze sosul prea tare. Dacă e nevoie, se completează cu 2-3 linguri de apă fierbinte.
Pregătirea vinetelor
5. Între timp, vinetele deja sărate trebuie să se fi umplut de broboane de lichid la suprafață. Se clătesc sub jet de apă rece. Se presează feliile cu delicatețe, să se stoarcă puțin, apoi se zvântă între șervete de hârtie absorbantă de bucătărie.
6. Se pregătește o tavă, așternându-se cu hârtie absorbantă. Se pune pe foc o tigaie și se încinge bine. Se adaugă uleiul vegetal. Se înfăinează feliile de vinete și se scutură bine de făina în exces. Rând pe rând, fără a înghesui prea multe felii deodată în tigaie, se prăjesc vinetele cât să devină aurii pe ambele părți. Se scot, apoi, în tava cu hârtie absorbantă, ca să se dreneze de uleiul de la suprafață.
7. Între timp, sosul de roșii ar trebui să fie gata. Se oprește focul, se adaugă busuiocul rupt în bucăți și se potrivește gustul de sărat și piperat.
8. Se pornește cuptorul și se fixează la 200 de grade celsius. După asta, putem trece la asamblarea preparatului.
Asamblarea preparatului
1. Alegem o tavă adâncă, potrivită pentru cuptor – de ceramică, jena, de metal emailat etc – cu dimensiunile de aproximativ 18×28 cm. În aceasta, se pun 2-3 linguri bune din sosul de roșii. Cu dosul lingurii, se întinde sosul pe fundul tăvii. Deasupra acestui prim strat de sos, vom construi minunatele vinete a la parmigiana.
2. Se continuă cu un strat de felii de vinete aranjate longitudinal în tavă. Le aranjăm unele lângă celelalte, apoi vom apăsa ușor cu palmele.
3. Feliile de vinete se ung cu un strat subțire de sos de roșii. Deasupra de sos, se presară cu parmezan ras.
4. Deasupra de parmezan se pune brânza care se topește, în cazul meu mozzarella tăiată felii subțiri. Aceasta, însă, poate fi adăugată și sub formă de cubulețe sau ruptă în bucăți, dacă folosiți mozzarella proaspătă, din cea umedă.
5. Se continuă în aceeași ordine până ce se epuizează ingredientele. Mie mi-au rezultat 4 straturi de vinete cu straturile de brânzeturi dintre ele. Presăm ușor cu palmele după fiecare strat de vinete adăugat. În final, deasupra ultimului strat de vinete se distribuie tot sosul de roșii rămas. Se continuă cu un ultim strat de mozzarella și vom încheia presărând cu parmezanul ras (deci vom inversa la acest ultim strat ordinea brânzeturilor).
Gătirea la cuptor
Se coace tava cu vinete a la parmigiana, pregătită așa cum arătat mai sus, în cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius, timp de 30 de minute. În acest timp, brânza se va topi superb. Stratul superior se va rumeni. Cu tot mirosul superb, care ne va face efectiv să lăcrimăm de poftă, recomandarea mea este să așteptăm timp de 15 minute. Mâncarea trebuie să se odihnească și să se răcească puțin. Astfel, îi vom simți mai intens gustul și o vom putea porționa mai ușor.
Poftă mare!
Lasă un răspuns