Mancare de linte cu sau fara carnaciori
Lintea e o leguma buna si aducatoare de noroc, altfel nu ar exista superstitii cum ca-i bine sa se manance linte de anul nou ca ne vom umple de bani. Clar, daca dupa anul nou totusi superstitia n-a functionat, de bani nu ne-am umplut, nu am angajat un bucatar sa gateasca pentru noi si in continuare trebuie sa ne petrecem timpul prin bucatarie, putem incerca sa atragem universul gatind din nou o mancare de linte cu sau fara carnati. Fara carnati e de post, evident, cu carnati, in schimb, sugereaza ceva mai multa abundenta, deci e bine sa luam si bilet la loto, poate s-o intampla fix de data asta… Lasand gluma deoparte, mancarea de linte e foarte buna din multe motive si primul si cel mai evident e ca-i buna la gust. Al doilea ar fi ca daca poftesti fasole chiar atunci si te gandesti ca poti manca abia a doua zi, lintea seamana mult cu fasolea la gust (si la efecte secundare :P) si se prepara mult, mult mai repede. Alt motiv ar fi ca e bine si sanatos sa mancam fibre, iar lintea are din belsug, pe langa multe proteine, fier, calciu, vitamina B, ceva carbohidrati, fosfor, magneziu si acid folic; ce n-are lintea sunt grasimile, decat intr-o cantitate foarte mica (de-asta intra in imagine carnatii, ca sa echilibreze situatia :P) iar colesterol n-are defel. In fine, ultimul si cel mai important motiv ar fi ca ai chef de-o mancare de linte asa ca… la treaba!
00:4000:2501:054usor
Ingrediente Mancare de linte:
- 400 de grame de linte (eu am folosit linte verde, bio, dar nu e important din care anume se foloseste)
- 2 cepe
- 2 catei de usturoi (mari)
- 2 morcovi
- 1 tija de apio (tulpina de telina)
- 1 rosie mare
- 2 linguri de bulion concentrat de rosii
- 3 linguri de ulei de masline
- 3-4 frunze de dafin
- sare si piper
- patrunjel verde tocat
- optional: carnaciori afumati sau proaspeti, cam 2-3 de portie
- optional: 250 de ml. de supa de pui
Preparare Mancare de linte:
Lintea se spala bine cu apa rece, se scurge si se pune la fiert intr-o oala cu apa sarata in care s-a adaugat 1 ceapa taiata in sferturi si 1 frunza de dafin. Se spumeaza si se fierbe la foc potrivit pana este moale (poate dura de la 25 de minute pana la 40 de minute, depinde de sortimentul de linte folosit). Se scurge intr-o strecuratoare lintea de apa in care a fiert, se indeparteaza ceapa si frunza de dafin si se limpezeste (in strecuratoare) cu apa rece.
Cat timp lintea fierbe, se curata, se spala si se toaca ceapa, morcovul si telina, se zdrobesc cei 2 catei de usturoi si se opareste, decojeste si marunteste rosia.
1. Intr-o cratita sau o tigaie larga si adanca se incinge uleiul si se prajesc carnaciorii pana sunt rumeni (poza 1) apoi se scot deoparte pe o farfurie. Eu am folosit carnaciorii mei din carne de pui (click pe link pentru reteta), daca doriti o mancare de linte de post, treceti peste asta si sariti direct la pasul 2.
2. Se adauga in tigaie in grasimea ramasa ceapa, morcovul si telina, deodata cu usturoiul zdrobit (poza 2). Se calesc legumele amestecand deseori, pana cand ceapa se inmoaie.
3. Se adauga lintea, se amesteca si se caleste timp de 3-4 minute (poza 3).
4. Se adauga inapoi in tigaie carnaciorii (daca se folosesc) si se toarna supa de pui si atata apa fierbinte cat sa fie acoperita lintea cam de 1-2 cm. Daca faceti mancarea de post, puteti renunta la supa si sa folositi pur si simplu apa. Se adauga 1 lingurita de sare, frunzele de dafin ramase si piper proaspat macinat dupa gust (poza 4). Se acopera cu capacul si se lasa sa fiarba timp de 10 minute la foc mediu spre mic.
5. In final, se adauga rosia maruntita si bulionul (poza 5). Se mai fierbe mancarea timp de 2-3 minute, se acopera si se asteapta cateva minute ca lichidul sa fie complet absorbit (lintea sa mai umfla si mancarea o sa scada de la sine).
Se potriveste gustul cu sare si piper, se presara cu parunjel verde tocat si mancare este gata.
Pofta buna!
Lasă un răspuns