Pui in lapte a la Jamie
Pui în lapte, așadar. Am auzit demult de rețeta asta. De ce nu am făcut-o până acum? Nu știu dar categoric sunt pierzătoare! Într-adevăr, acest pui în lapte, parfumat cu salvie și usturoi și copt la cuptor, este, poate, cel mai fraged și mai gustos pui pe care l-am gustat vreodată. Rețeta este simplă, extrem de simplă. Daca veți împărți acest pui în lapte la o cină cu prietenii, vă asigur că veți auzi numai cuvinte de laudă. Aproape că nici oscioarele nu vor mai rămâne! Titlul articolului a dezvăluit deja că e o rețetă de Jamie Oliver, care demonstrează încă o dată că simplitatea poate fi genială. Celor care li se va părea ciudată combinația de carne de pui și lapte, le spun doar atât: te lingi pe degete!
Ingrediente pui în lapte la cuptor
- 1 pui de 1,5 kg. sau ceva mai zdravăn, în funcție de numărul mesenilor și de apetitul lor (se pot folosi, însă, și pulpe sau bucăți de pui)
- 500 de ml. de lapte
- 10 căței de usturoi (6-8, dacă sunt foarte mari)
- partea galbenă din coaja unei lămâi
- 10 frunze de salvie proaspătă sau 1 lingură bună de salvie uscată
- 3 linguri de ulei de măsline
- sare și piper proaspăt măcinat
Pui în lapte – mod de preparare
Ustensile și aparatură necesare
Acest pui în lapte are pași de preparare care necesită atât plita cât și cuptorul. Veți avea nevoie de un vas termorezistent în care puiul să încapă „ca o cheie-n ușă” – așa s-a exprimat Jamie, „find a snug-fitting pot for the chicken” – adică strâns, dar confortabil în același timp. Vasul acesta e ideal să aibă capac. Dacă nu aveți așa ceva, puteți folosi folie de aluminiu. Dacă vasul în care veți găti puiul la cuptor poate fi folosit și pe plită- situația ideală – , veți rumeni puiul direct în acesta. Dacă nu, veți mai avea nevoie de o tigaie largă pentru această operație. Eu am folosit un ”dutch oven”, o oală de fontă cu capac care închide etanș.
Asezonare și rumenire
1. Aprindeți cuptorul si fixați-l la 190°C.
2. Curățați bine puiul de eventualele urme de penaj de pe piele, pârliți-le cu o torță de bucătărie sau la aragaz. Ștergeți cu atenție puiul, în interior și exterior, cu șervete de bucătărie absorbante. Condimentați cu generozitate puiul cu sare grunjoasa și piper măcinat proaspăt, atât pe exterior, cât și în interior. Eu l-am legat cu sfoară pentru că îmi place să fie strâns, asta rămâne la aprecierea fiecăruia, nu e esențial pentru gustul final al preparatului.
3. Folosind eu un vas de fontă pentru gătirea puiului, am încins cele 3 linguri de ulei de măsline direct în acesta. E posibil ca vasul pe care l-ați pregătit pentru a găti acest pui în lapte la cuptor să nu permită așa ceva. De exemplu, dacă folosiți un vas de sticlă termorezistentă sau de ceramică. În acest caz, încingeți pe foc mediu o tigaie largă și adâncă. Adăugați uleiul în tigaia încinsă și rumeniți puiul rapid, pe toate părțile. Rumenirea pe toată suprafața nu trebuie să dureze mai mult de 8-10 minute. Urmărim doar să dăm culoare puiului, nu să îl gătim, în această fază.
4. După ce puiul e rumenit frumos, se scoate din oală/tigaie și se scurge grăsimea din vas. În interiorul acestuia vor rămâne urmele delicioase și rumene, lipite de fundul vasului. Acestea vor da un gust splendid preparatului nostru – pui în lapte la cuptor – de aceea ideal este să folosiți un vas care se pretează și pentru plită, și pentru cuptor. Dacă folosiți o tigaie, după rumenire, așezați puiul în vasul pentru cuptor.
Gătirea la cuptor
5. Curățați usturoiul. Jamie a recomandat nici mai mult, nici mai puțin de 10 caței de usturoi! Eu zic că ajung și 6-8, dacă sunt dolofani ca cei din imaginea de mai jos.
6. Adăugați în vasul cu puiul usturoiul, salvia și coaja de lămâie decupată în fâșii cât mai fine, de la suprafața lămâilor. Folosim un cuțit mic foarte bine ascuțit sau un peeler pentru legume, ca să luăm doar partea galbenă a cojii. Și cam atât a fost tot! Ah, evident, adăugăm și laptele, doar gătim un pui în lapte! Îl turnăm pe tot pe lângă puiul din vas.
7. Punem capacul (sau acoperim vasul cu folie de aluminiu) și dăm la cuptor timp de 1 oră și jumătate, la 190°C. Eu am lăsat puiul în prima jumătate de oră cu pieptul în sus, apoi l-am întors cu pieptul în jos timp de 1 oră. La final, am descoperit vasul și am întors puiul din nou, expunând pieptul la căldură. Am setat cuptorul pe funcția grill și l-am mai lăsat câteva minute, cât să se rumenească frumos.
8. Când este rumenit după preferință, scoatem puiul din cuptor. Îl scoatem cu grijă din vas – vă recomand niște clești de bucătărie pentru operația asta – și-l așezăm pe un platou. E bine să lăsați puiul să se odihnească, înainte de a-l tranșa, cel puțin 10-15 minute (ca la orice friptură).
Sosul
9. În timpul coacerii, sosul din tavă se vă îmbrânzi. Gustul excepțional pe care îl are îl face mult prea prețios ca să renunțați la el. Eu am scurs tot sosul într-o crăticioară și am adăugat cățeii de usturoi. Aceștia sunt copți, deci au o notă dulceagă, nu mai au un gust atât de intens de usturoi. Am pasat totul cu blenderul de mână. Ce credeți? Sosul s-a emulsifiat și a căpătat și un aspect frumos, așa încât l-am servit împreună cu friptura de pui și salată de sfecla roșie. Desigur, merge aproape orice garnitură, dar fiindcă am servit minunăția asta la ceas de seara, am preferat să ne limitam la o salată. Ca să alegeți o rețetă de garnitură potrivită, dați click pe poza de mai jos.
Carnea va fi nespus de fragedă și cu gust aromat și garantez o cină memorabilă.
Daca vă rămâne ceva din piept pe a doua zi (destul de puțin probabil, pentru că pieptul puiului pregătit astfel este fraged și suculent, nu se va usca deloc la cuptor) puteți face cel mai grozav sandwich cu felii de pui rece, muștar de dijon, hrean și salata preferată. Spor la treabă!
O variantă de pui în lapte înnobilată cu unt și parfumată cu scorțișoară găsiți la Cătălina.
Lasă un răspuns