
Vinete umplute cu brânză și usturoi, la cuptor





Vinete umplute cu brânză și usturoi, la cuptor, rețetă. Vinete umplute cu brânză feta, împănate cu usturoi, cu un gust desăvârșit
Nu demult, am publicat un articol cu impresii din recenta mea vacanță în Grecia. Undeva, sus de tot, pe lista celor mai bune chestii de mâncat, am pus aceste vinete umplute cu brânză și usturoi, pe care le-am descoperit în taverna preferată. Oricum îmi propusesem să încerc și eu acest deliciu acasă și să văd dacă îmi va reuși. Câțiva cititori mi-au cerut și ei rețeta, văzând poza, așa că au grăbit lucrurile. M-am gândit, deci, să încerc, spunându-mi că nu pot da greș. Vânăta asta umplută e unul din acele preparate simple, cu ingrediente puține dar desăvârșit combinate așa încât rezultatul e genial.
În imaginea de mai jos e ceea ce am primit la restaurant. Pe una dintre ture, pe cealaltă, chiar dacă era gustul aproape identic, brânza era ceva mai rumenită și mie personal mi-a plăcut mai mult.
Cum am reprodus rețeta
În fine, miercuri, 20 iuli,e astrele s-au aliniat favorabil. M-am apucat și eu de rețeta de vinete umplute cu feta și usturoi. În meniul din Grecia preparatul era descris așa: ”Grilled aubergine stuffed with garlic and feta cheese” – un indiciu clar că a fost pregătit la grătar. În sprijinul acestei certitudini venea și aroma distinctă de fum. Pe de altă parte, tenta de rumen, brânza bine gătită, faptul că vânăta nu avea coaja carbonizată m-au făcut să mă gândesc că sigur preparatul a fost început la grătar, dar terminat în cuptor.
În încercarea de a simplifica lucrurile și de a face aceste vinete cu gust delicios cât mai accesibile, nu am încins grătarul pentru două doar două vinete, ci am preferat să le coc puțin într-o tigaie uscată pe aragaz. Puteți face și voi la fel, folosindu-vă de o tigaie pe care nu o folosiți la mare lucru sau de o bucată de tablă pe care unii o păstrează special în acest scop. Pontul cu tigaia va fi folositor și pentru cei care folosesc plita cu inducție.
Și-acum, rețeta promisă, foarte simplă dar care, sunt sigură de asta, o să vă aducă multă satisfacție.
Ingrediente Vinete umplute cu brânză și usturoi, la cuptor:
- 2 vinete de câte 270-300 de grame (de mărime medie)
- 100 de grame de brânză feta
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 cățel mare de usturoi
- verdeață proaspătă pentru presărat, eu am folosit mentă, dacă nu vă place puteți opta pentru pătrunjel
Preparare Vinete umplute cu brânză și usturoi, la cuptor:
1. După cum v-am spus deja, pentru aceste vinete umplute cu brânză la cuptor, mai întâi și mai întâi se încinge bine o tigaie mai veche, uscată. Putem folosi și o bucată de tablă care se pretează pentru astfel de operațiuni. Vinetele spălate și șterse, înțepate cu furculița într-un singur loc, ca să nu plesnească în timpul coacerii, se pun la copt direct pe suprafața încinsă. Vre 7 minute, nu se ating. În scurt timp, în bucătărie se va răspândi mirosul caracteristic de vânătă coaptă. După 7-8 minute vinetele se întorc pe partea opusă și se mai țin 5-6 minute. Desigur, dacă vă este mai comod, puteți face această operație și pe grătar/disc etc.
2. După ce s-au copt, scoatem vinetele pe un tocător. Cu ajutorul unei linguri de lemn, le despicăm pe lungime. Miezul ar trebui să fie destul de moale și zemos, așa că eu am pus vinetele la scurs într-o strecurătoare pentru câteva minute, cu partea cu despicătura în jos. Între timp, pornim cuptorul și îl încingem la 190°C.
3. Cât cuptorul se încinge, pregătim o tavă pe care o acoperim cu hârtie de copt. Curățăm și feliem fin usturoiul și apoi ne ocupăm de vinete. Mai întâi, împănăm miezul fiecărei vinete cu felii de usturoi.
4. Stropim miezul vinetelor cu câte 1 de lingură de ulei de măsline extravirgin. Împărțim brânza feta sfărâmată în cele două vinete.
6. După 15 minute la 190°C, vinetele mele arătau așa cum se vede în imaginea de mai jos iar în bucătărie mirosea ca în rai:
Servire
Se transferă vinetele cu ajutorul unei palete pe farfurii. Se presară cu mentă (în cazul meu, și mă felicit pentru alegere, combinația de arome a fost foarte reușită) sau cu pătrunjel verde (dacă preferați). Se mănâncă încă fiind calde, scobind în coajă cu lingura sau înmuind bucăți de pâine cu coajă crocantă în miezul cremos, sărat atât cât trebuie, usturoiat și nemaipoment de gustos. Pe porția mea eu am scăpat și-un pic de chili ca să fac preparatul încă și mai viu. Mă gândeam c-ar merge de minune și niște pinoli trași ușor la tigaie, pentru o textură crocantă. Nu am avut în casă, dar data viitoare (pentru că sigur va exista o dată viitoare) neapărat voi încerca și asta.
Spor la treabă și poftă s-aveți!
Alte rețete delicioase cu vinete – de prin blogosferă
O rețetă cu vinete absolut excepțională am descoperit la Yotam Ottolenghi, atunci când am făcut-o prima dată, chiar a doua zi m-am simțit constrânsă de amintirea proaspătă și nesățioasă a papilelor să o reiau, chestie care mi se întâmplă rarissim. De atunci, nu știu de câte ori am mai încercat această rețetă pe care nu are sens să o public și eu, o găsiți la:
Savori Urbane – Vinete la cuptor cu lapte bătut și ulei de dovleac
Răzvan Exarhu – Vinete dumnezeiești, la cuptor
și dacă mă gândesc bine, o reinterpretare comodă, perfectă pentru un bufet sunt și bruschetele mele cu vinete și rodie. Vă invit să le descoperiți și pe acestea.
Lasă un răspuns