Creier pane
Creier pane – rețetă pas cu pas, cu imagini. Cum se pregătește creierul pentru a-l găti? Cum se face un creier pane, lista de ingrediente, mod de preparare.
Dintre toate organele, mărturisesc că sunt fascinată de creier. Îmi place și atunci când nu îl pot vedea, atinge sau mirosi, dar își face simțită calitatea și cantitatea prin acțiunile celor care îl dețin. Îmi place la fel de mult și când e vorba despre un creier de origine animală, în cazul de față creier de porc, pur și simplu îi ador gustul și textura delicată. Și dintre toate modalitățile de gătire, probabil că cea pe care v-o prezint în cele ce urmează, creier pane, este cea mai cunoscută și răspândită.
Acest creier pane nu este un aliment pe care să-l consumi în fiecare zi. Cu toate acestea, din când în când, nu se întâmplă nimic dacă-l degustăm. Creierul conține o mare cantitate de colesterol, de aceea e mai bine să fie evitat de persoanele care au valori anormale ale colesterolului în sânge. Pe lângă acesta, creierul conține cantități însemnate din acizii grași omega-3 și 6, vitamina C, calciu, fier, fosfor și altele. Informații complete găsiți aici iar mai jos găsiți rețeta de creier pane, completă, prezentată pas cu pas.
Ingrediente creier pane
- creier de porc sau de vițel, în jumătăți sau bucăți de mărime egală – 300 de grame am folosit eu, ceea ce a însemnat 8 jumătăți de creier de porc
- 1 ou mare
- 2-3 linguri de făină
- 2-3 linguri de pesmet
- ulei pentru prăjit, din abundență (cam ½ de litru, să fie un strat de 4 degete în tigaie)
- sare și piper
Mod de preparare creier pane
Pregătirea și fierberea creierului
1. Creierul, înainte de a trece la gătirea lui, se ține în apă rece timp de zece minute. Se scurge de apă cu delicatețe, tamponându-l ușor cu șervete de hârtie de bucătărie. Creierul are o textură foarte delicată, se sparge ușor, de aceea vom evita să-l presăm sau să-l stoarcem. Creierul de porc nu trebuie curățat de pieliță, pentru că aceasta este foarte subțire și delicată. Încercând să o îndepărtăm, nu am reuși decât să rupem bucățile de creier.
2. Pe foc, se pune o oală cu 2 litri de apă. Pentru cantități mai mari de creier, va fi nevoie de o oală mai mare și de mai multă apă. Când apa începe să fremete, se adaugă 1 lingură de sare și 2 linguri de oțet. Se reduce focul la minimum și se adaugă cu grijă creierul. Bucățile de creier de porc (jumătățile) au mai puțin de 40 de grame/bucată, așa că 5 minute de fierbere fără clocot este arhi-suficientă. Pentru creierul de vacă sau de vițel (bucăți mai mari), va fi nevoie de un timp de gătire mai îndelungat. După fierbere, creierul va deveni mai ferm, vom putea să lucrăm mai ușor cu el. În parte, asta se va datora și oțetului pe care îl adăugăm în apă.
3. Odată fiert, creierul se scoate din oală cu o spumieră și se pune pe un strat de hârtie absorbantă, să se dreneze de lichidul în exces. Nu arată prea apetisant, veți zice. Ei bine, în această fază este deja delicios, stropit cu un pic de unt și asezonat cu sare și piper. Am învățat că, de multe ori, preparatele urâte te surprind prin cel mai bun gust.
Îmbrăcarea creierului în făină, ou și pesmet
4. Cât timp se răcesc puțin bucățelele de creier, se pregătesc cele necesare pentru pane. Adică batem oul cu 1 praf de sare, cu furculița, până se lichefiază iar făina și pesmetul le punem pe două farfurioare. La fel cum am procedat la rețeta de șnițel, dar la o scară mai redusă.
5. Condimentăm bucățile de creier fiert cu puțină sare și piper, apoi, pe rând, le trecem prin făină. La asezonare, ținem cont că sunt fierte în apă sărată.
6. Scuturăm ușor făina în exces de pe bucățile de creier și le trecem prin ou bătut. Avem grijă ca fiecare bucată să fie complet acoperită cu ou.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
7. După ce le-am trecut prin ou, trecem bucățile de creier prin pesmet. Oul, dacă îmbracă uniform fiecare bucată, asigură aderența perfectă a pesmetului, nu e nevoie să presăm bucățile.
Pregătim toate bucățile identic și le așezăm pe o farfurie, cu spațiu între ele. Imediat ne vom apuca să le prăjim.
Prăjirea
La fel ca în cazul oricărui alt pane, recomand ca prăjirea creierului să se facă într-o cantitate mai mare de ulei bine încins. Rezultatul va fi net superior celui pe care l-am putea obține într-o cantitate infimă de ulei. Oricât de ciudat ar părea, prin prăjirea în baie de ulei, la temperatura de 180°C, preparatele – inclusiv al nostru creier pane – vor reține mult mai puțin ulei decât într-un strat milimetric de ulei, în care să le întoarcem de nu știu câte ori și tot să nu obținem o crustă aurie și uniformă. Practic, creierul este deja gătit prin fierbere. Prăjirea are rolul de a-l înfierbânta și de a găti crusta. Aceasta trebuie să fie brun-aurie, nearsă și deloc uleioasă la atingere. Cum procedăm pentru asta, aflați mai jos.
8. Încingem o tigaie adâncă pe foc mediu-iute. Adăugăm ulei cam de 4 degete bune. Încingem uleiul până la temperatura de 180°C. Până uleiul se încinge, ne pregătim la îndemână un strat de hârtie absorbantă de bucătărie. Pe acest strat vom scoate din tigaie, în scurt timp, al nostru creier pane. În lipsa unui termometru cu citire instantanee, vă recomand să probați temperatura uleiului cu coada lingurii de lemn. V-am arătat procedeul și la rețeta video de gogoși (vezi minutul 3:52). În uleiul bine încins, adăugăm cu grijă (să nu ne stropim) bucățile de creier îmbrăcate în pesmet.
9. Prăjirea nu trebuie să dureze mai mult de 2-3 minute, până ce crusta de pe al nostru creier pane se rumenește uniform. Eventual, mai întoarcem ușor bucățile cu o furculiță.
10. În final, scoatem cu o spumieră bucățile de creier pane și le așezăm pe stratul de hârtie absorbantă pregătit la îndemână.
Servirea
Acest creier pane se servește imediat, cald. Mie îmi place să-l servesc ca aperitiv cald, stropit cu puțină lămâie. Cunosc destui oameni care preferă creierul pane ca fel principal, alături de o garnitură (de obicei, cartofi prăjiți). Rămâne la alegerea voastră, desigur! În final, interiorul e cremos și gustos iar crusta crocantă și aurie, un deliciu!
Să vă fie de folos!
Mai multe rețete cu organe găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns