Ruladă de carne tocată în bacon – cu garnitură de cartofi – la slow cooker
Ruladă de carne tocată în bacon cu garnitură de cartofi, gătită la slow cooker, rețetă pas cu pas. Rețetă de ruladă de carne tocată în bacon, cu garnitură de cartofi cu rozmarin, delicioasă servită atât caldă cât și rece, ca aperitiv.
Rulada de carne tocată în bacon despre care vă voi povesti azi e un fel de mâncare comod și foarte, foarte gustos. E unul dintre acele feluri care nu-mi solicită atenția mai deloc dar despre care pot fi sigură că, odată ce l-am pus în vasul slow cooker-ului și am setat programul de gătire, mă va recompensa la final cu un gust excelent și cu alte beneficii. Primul este acela că, în timp ce rulada asta se gătește, eu pot să fac absolut orice, de la cumpărături la lectură sau… o prăjitură, că oricum cuptorul a rămas liber. Acestea sunt, de fapt, unele dintre avantajele gătitului la slow cooker, dar preparatul pe care vi-l propun mai are o foarte importantă calitate. Mă refer la faptul că această ruladă de carne este la fel de gustoasă servită caldă, cu o garnitură oarecare, dar și rece, într-un sandwich sau ca aperitiv.
Dacă o faceți cu gândul să o serviți rece, puteți să puneți la mijlocul ruladei și două ouă fierte tari. Se vor vedea frumos în compoziție, când o veți tăia felii. Exact ca la drob! Bineînțeles, compoziția de carne se poate adapta gusturilor voastre. De ce nu, poate să puneți mai multe legume. Sau, dacă preferați, o puteți face cu alt tip de carne. Câteva idei v-am dat și eu în cele ce urmează. Sunt sigură, însă, că vă veți pune propria amprentă asupra acestui fel adaptabil și atât de gustos. Până la urmă, această ruladă de carne nu este decât o uriașă chiftea de împărțit cu toată familia. Una pregătită dintr-0 carne destul de slabă dar îmbogățită cu bacon, care îi va da gust și frăgezime. Și cât de bine prinde ceea ce rămâne pentru pachețelul de a doua zi… vă las să descoperiți singuri!
Pe scurt, despre avantajele gătirii la slow cooker
Eu gătesc la slow cooker din 2012, de pe când mi-am achiziționat primul meu aparat CROCK POT. A rămas o dragoste statornică. Mă întorc tot mai adesea la acest stil de gătit, pentru că are niște avantaje de necontestat. Unele dintre ele le-am menționat deja în introducerea articolului, dar aș mai adăuga și altele.
Este un stil de gătire foarte sănătos și care garantează preparate gustoase și cu textură delicată. Acestea se datorează faptului că preparatele sunt gătită la temperatură joasă.
Faptul că odată ce am terminat cu prepararea preliminară, nu mai trebuie să amestec în oală, nu trebuie să-i port de grijă să nu se ardă, pur și simplu n-am nicio emoție că s-ar putea întâmpla ceva rău. Cum credeți că v-aș putea eu răsfăța cu rețete de prăjituri, dacă nu ar fi slow cooker-ul care să-mi ia de pe cap grijile despre mâncare?
Aparatul slow cooker CROCK POT 6.0L Digital DuraCeramic Sauté pe care-l folosesc în prezent… consumă electricitate cât un bec. Are un vas detașabil care se poate da și la cuptor și chiar se poate folosi în cuptor. Să tot gătești! Și-acum, rețeta promisă!
Ingrediente ruladă de carne tocată în bacon
- 750 de grame de carne tocată de mânzat sau de porc (din pulpă), nu exagerat de grasă, dar nici uscată
- 450 de grame de bacon
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame)
- 1 ardei gras roșu (120 de grame)
- 1 tijă de țelină apio
- 2 căței de usturoi mari (sau 3-4 mai mici, sau după gust)
- 1 ou
- 1 chiflă albă (de 80 de grame) înmuiată în apă și stoarsă
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- 50 de mililitri de smântână pentru frișcă
- sare după gust
- 1 linguriță rasă de piper negru proaspăt măcinat
- condimente după gust, eu am folosit ½ linguriță chimen măcinat, ½ linguriță semințe de coriandru măcinate și ¼ de linguriță de nucșoară
pentru garnitura de cartofi cu rozmarin (opțional)
- 1 kg. de cartofi
- 2 rămurele de rozmarin
- 1 linguriță de ulei
- sare și piper
Mod de preparare ruladă de carne în bacon
1. Începem prepararea pentru această ruladă de carne prin a toca mărunt 150 de grame de bacon. Curățăm, spălăm și tocăm cubulețe ceapa, tija de apio și ardeiul gras roșu. Baconul tocat îl punem într-o tigaie rece, împreună cu 2 linguri de apă. Așezăm tigaia pe foc mediu și o încălzim treptat. Când începe să sfârâie puternic, reducem focul la mic. Continuăm gătirea pe foc mic, până ce grăsimea din bacon se topește și acesta începe să se rumenească.
2. Scoatem baconul într-o farfurioară și îl păstrăm deoparte. În grăsimea rămasă în tigaie, adăugăm ceapa, țelina apio și ardeiul tocat cuburi. Le călim pe foc mic 4-5 minute, amestecând din când în când, cât să înceapă să se înmoaie. Tragem tigaia de pe foc și lăsăm legumele să se răcească, la fel și baconul rumenit.
Observație: după gust și disponibilitate, în această ruladă de carne se pot adăuga și 150 de grame de ciuperci (champinion, pleurotus etc) tăiate cubulețe, călite sau crude. Țineți cont, însă, că ciupercile aduc un aport important de umiditate și dacă le veți adăuga, e mai bine să renunțați la smântâna pentru frișcă, al cărei rol e cam același, de a menține umedă compoziția de carne.
Rețeaua împletită de bacon
3. Pe un tocător, aranjăm în paralel felii de bacon, unele lângă celelalte. Trebuie să acoperim cu felii de bacon o suprafață de aproximativ 40 * 25 cm. Ridicăm câte un capăt al feliilor de bacon, din două în două, unul da, altul ba, așa cum se vede în poza de mai jos. Cel mai bine este să pornim ori dinspre stânga, ori dinspre dreapta, la alegere, și să ținem cont cu care am început, prima sau a doua. Eu am început de la stânga spre dreapta, cu a doua felie.
4. Așezăm perpendicular pe feliile rămase neridicate o felie lungă de bacon sau câte va fi nevoie ca să completăm toată lungimea. La mine a fost nevoie de două felii, pe care le-am petrecut una peste cealaltă. Am avut grijă să le înnădesc deasupra uneia dintre feliile orientate invers, ca să nu se vadă pe partea opusă, cea care va fi vizibilă la final.
5. Deasupra feliei (celor 2-3 felii) așezată longitudinal se coboară feliile pe care le-am ridicat la pasul 3. Din sens opus, începând tot din partea din care am început la prima pliere (stânga, în cazul meu), aducem deasupra feliei așezate curmeziș pe cele care nu au fost pliate prima dată. În cazul meu, încep cu prima felie și continui cu toate cele fără soț. Chiar pe lângă feliile pliate, așezăm un nou șir de-a curmezișul, apoi ridicăm feliile la locul lor.
6. Continuăm să ”țesem” feliile de bacon în acest mod până obținem o rețea de bacon frumos împletită, cu care vom înveli cu grijă a noastră ruladă de carne. Lăsăm baconul împletit pe tocător, vom avea nevoie de el în doar câteva minute.
Prepararea compoziției de carne tocată și asamblarea ruladei
7. Într-un castron încăpător, adăugăm carnea tocată, chifla înmuiată și bine stoarsă, 1 ou, legumele călite la pasul 2, baconul rumenit la pasul 1, smântâna pentru frișcă și pătrunjelul verde tocat. Adăugăm sare după gust. Eu adaug 10-12 grame de sare la această cantitate de carne, ținând cont de cât de sărat este baconul. Adăugăm piperul și condimentele dorite (sau nu le adăugăm, dacă nu dorim) și tot acum punem și usturoiul zdrobit.
8. Frământăm bine toate ingredientele, să ne asigurăm că sunt omogene, chestie care nu ne va reuși amestecând cu lingura. Dacă nu vrem să atingem carnea cu mâinile, ne punem mănuși de unică folosință și frământăm. Nu e nevoie să exagerăm, frământând minute în șir, important e doar să fie totul perfect omogenizat. După ce s-a omogenizat compoziția, o modelăm într-o formă ovală și o așezăm deasupra rețelei de bacon care așteaptă pe tocător.
9. Ridicăm marginile rețelei împletite de bacon și le înfudăm în rulada de carne, fixându-le bine. Chiar dacă nu este perfect învelită în bacon, nu e nicio problemă, rulada oricum își va trage destul gust și frăgezime din bacon. În plus, va fi prezentată cu partea opusă în sus.
Gătirea la slow cooker sau la cuptor
10. Așa cum v-am spus de la început, intenția mea a fost să servesc această ruladă de carne tocată în bacon ca fel principal, așa că aveam nevoie și de o garnitură. Am profitat de faptul că în vasul slow cooker-ului CROCK POT 6.0L Digital DuraCeramic Sauté, în care am gătit preparatul, este suficient loc și pentru o garnitură de cartofi care se poate găti în același timp cu carnea, ”furând” aromă și gust bun de la aceasta. Așadar, am curățat și am spălat cartofii, i-am tăiat în sferturi, i-am amestecat cu doar 1 linguriță de ulei, sare, piper și rozmarin tocat și i-am pus în vasul detașabil Dura Ceramic. Am mai adăugat câteva rămurele întregi de rozmarin, pentru mai mult gust.
11. Tragem, deci, cartofii de la mijloc spre margine și facem loc pentru a noastră ruladă de carne tocată învelită în bacon. O așezăm frumos, cu partea perfect acoperită de bacon în sus. Punem vasul detașabil la locul lui, în aparatul CROCK POT, îl acoperim cu capacul și setăm temperatura mare (poziția 2), timp de 3:30 ore. Și ne vedem frumos de viață, în timp ce o mâncare completă se gătește molcom sub capac!
12. La finele celor 3:30 ore, în slow cooker rulada noastră este perfect gătită, suculentă și gustoasă și cartofii sunt și ei bine pătrunși.
13. Pentru a rumeni frumos baconul de la suprafața ruladei, aprindem cuptorul și-l setăm pe funcția grill, 230°C. Cum vasul slow cooker-ului este detașabil, îl apucăm cu grijă, folosind mănuși, și-l așezăm în cuptor la o înălțime situată în jumătatea superioară. În doar câteva minute, baconul care învelește rulada de carne tocata se va rumeni perfect.
Pentru gătirea la cuptor: încingeți cuptorul la 180°C și pregătiți o tavă cu hârtie de copt. Așezați rulada de carne în tavă, cu partea cu îmbinarea baconului la bază. Dați rulada la cuptorul preîncins 180°C, la o înălțime medie, pentru 1 oră. Ridicați temperatura cuptorului la 230°C, funcția grill, și rumeniți rulada timp de 10 minute.
Servire
V-am spus deja, rulada asta se poate servi caldă sau rece, cum preferați. Cum eu am dorit s-o servesc ca fel principal, am scos-o cu grijă din vas și am lăsat-o să se odihnească 7-8 minute. Între timp, am scos din vasul slow cooker-ului cartofii, cu ajutorul unei spumiere. În vas rămâne un suc excelent, e doar sucul cărnii, care se va coagula ca un aspic dacă îl veți lăsa să se răcească. Dacă doriți, puteți pregăti un sos super gustos cu acest lichid prețios. Cartofii i-am amestecat cu pătrunjel verde tocat și am înfulecat mâncarea, testând cu acest prilej și gogoșarii cu muștar puși anul acesta. Tare bun a fost, fie-ne de bine!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns