Sarmale de post cu ciuperci
Sarmale de post cu ciuperci, reteta culinara. Sarmale reteta de post cu ciuperci si legume, cum se fac. Cum sa faci sarmalute de post in foi de varza murata cu ciuperci, orez si legume.
Nu cred ca exista vreo gospodina in tara asta care sa nu fie in posesia propriei retete de sarmale, a propriilor ponturi si secrete de fabricatie mostenite de la mama, a unei anume variante preferate de familie. Acesta a fost si motivul pentru care destula vreme m-am abtinut sa postez pe acest blog culinar vreo reteta de sarmale, gandindu-ma ca fiecare dintre cei care ma citesc stiu deja sa le faca.
Fiind insa, in perioada postului, m-am gandit sa va ofer o reteta de sarmale de post, care sunt ceva mai putin cunoscute, cel putin atat de gustoase decat cele cu carne (daca nu si mai si) si nu contin nici urma de ingredient de origine animala.
Ingrediente Sarmale de post cu ciuperci:
- 1-2 capatani de varza murata sau dulce (in functie de marimea verzei, dar si de calitatea frunzelor)
- 500 de grame de ciuperci proaspete
- 200 de ml. (volum) de orez cu bobul rotund, spalat si zvantat
- 1 telina mica (radacina)
- 2 morcovi mari
- 2 cepe mari
- 150 de ml. de bulion de rosii
- 60 de ml. de ulei (de care vreti, eu am folosit de masline pentru ca nu doar „greseaza”, ci aduce propriul aport de gust in orice mancare)
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de cimbru
- 2 foi de dafin
- sare si piper
Preparare sarmale de post cu ciuperci, pregatirea frunzelor de varza
1. Se desprind frunzele de pe capatana de varza murata si daca varza e prea sarata, se pot desara, clatindu-se in cateva ape reci. Se decupeaza cu grija nervurile ingrosate de pe frunze (nervuri care se pastreaza deoparte) si se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni si calitate pentru sarmale. Din frunzele de la suprafata capatanii, mai mari, se pot obtine 2-3 sarmale.
Daca se foloseste varza dulce, se curata varza de frunzele ofilite de la suprafata. Se pune la fiert o oala mare cu apa, dupa ce da in clocot se sareaza apa si se opareste varza intreaga timp de 1-2 minute. Se desprind frunzele de la suprafata, care au devenit suple in urma oparirii si se scufunda varza din nou in apa clocotita, pana cand se desfac toate frunzele. Dupa cum e necesar, frunzele se mai pot opari scurt, fara a fi gatite, doar atat cat sa fie maleabile si sa se poata lucra usor cu ele.
Alte rețete de sarmale:
Sarmale de post cu ciuperci, pregatirea umpluturii
2. Morcovii se curata si se rad pe razatoarea mare (eu i-am dat la robot), telina si ceapa la fel.
3. Se incinge intr-o cratita uleiul si se adauga morcovii, telina si ceapa. Se amesteca de cateva ori si se reduce focul, ca sa se caleasca incet legumele timp de 4-5 minute.
4. Ciupercile bine sterse de impuritati cu un servet de bucatarie se toaca marunt (eu le-am dat la robot) si se adauga peste legume.
5. Se amesteca bine si se mai caleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper. Se adauga mararul tocat si frunzulitele de cimbru (pastrati 2-3 ramurele de cimbru deoparte).
6. Se amesteca bine legumele cu verdeata si se adauga orezul spalat si zvantat.
Compozitia se omogenizeaza bine si suntem gata de umplerea sarmalelor.
Sarmale de post cu ciuperci, impaturirea/rularea sarmalelor
7. Se umplu sarmalele de post cu ciuperci, asezand pe fiecare bucata de varza pregatita cate 1 lingura cu varf de umplutura, care se va rula in foaia de varza si apoi se vor indesa capetele inauntru.
8. Sarmalele impaturite se aranjeaza pe o tava sau tocator, apoi se vor aranja cu grija in oala pentru fiert. Pana la acel moment, mai trebuie sa tocam marunt nervurile decupate de la foile de varza si acele foi prea mici/rupte ca sa fie umplute.
Sarmale de post cu ciuperci, gatirea sarmalelor
9. Pentru gatirea sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau una de lut. Eu am oala de ceramica, pe fundul careia am asezat un pat format din 1/2 din nervurile frunzelor de varza si frunzele ramase tocate marunt, apoi am aranjat sarmalele. Mie imi place sa asez sarmalele in oala vertical, mi se pare ca sunt mult mai usor de scos cand sunt deja gatite.
10. Am acoperit sarmalele cu restul de varza tocata, am adaugat bulionul de rosii, 2 crengute de cimbru si frunzele de dafin.
11. Se toarna apa calda atat cat sa depaseasca sarmalele de 1-2 degete inaltime, se pune capacul pe oala si se fierb sarmalele la foc mic. Dupa preferinta, se pot gati si la cuptor, dar daca se gatesc fara graba, intr-un vas de ceramica, nu mai e nevoie, vor fi foare bune si fierte pe plita.
12. Durata de fierbere a sarmalelor de post variaza in functie de calitatea verzei, exista anumite soiuri de varza care fierb mai greu. De aceea, se supravegheaza pe durata fierberii si se adauga cate putina apa calda la nevoie. Sarmalele bine fierte au varza moale care poate fi taiata (rupta) usor cu furculita, neopunand nicio rezistenta.
In fine, ale mele au fiert aproximativ 2 ore pe foc mic si au fost delicioase. Fiica-mea nici nu si-a dat seama ca sunt de post (eh, are colege foarte interesate de blogul asta, poate ca o sa ii dezvaluie acum „carnivorei” mele ce-a mancat :P).
Iti recomand reteta de Sarmale de dulce (cu carne si toate cele bune :) ).
Lasă un răspuns