
Hamburger de porc cu ou moale și avocado






Ați încercat vreodată un hamburger de porc? Dacă nu, rețeta pe care v-o propun azi este numai bună pentru prima dată. E gata în 15 minute și e aromată și delicioasă, un adevărat festin! Eu, după cum veți putea vedea în rețeta video de mai jos, i-am gătit în tigaia-grill. Evident că se pot găti și pe grătarul din curte, atunci când vremea o permite. La fel de bine, însă, putem să gătim burgerii de porc și într-o tigaie non aderentă obișnuită, încinsă pe foc mediu-iute, cam 3-4 minute pe fiecare parte. Un capac obișnuit cu care să acoperim parțial tigaia va fi de ajutor pentru ca hamburgerii noștri de porc să se pătrundă perfect. Eu le-am aplicat o glazură delicioasă din sosul meu barbecue făcut în casă și la final, i-am lăsat să se cuibărească în chiflele mele pufoase cu cartofi. Deliciu!
Motivele pentru a alege un hamburger de porc în locul unuia de vită sunt destule.
Pentru noi, românii, primul motiv este că în cultura noastră culinară carnea de porc este mult mai agreată decât cea de vită. Apoi, mulți sunt de părere că porcul are un gust mai bun decât vita. Nu e de neglijat nici prețul! Carnea de porc, știe toată lumea, e mult mai ieftină decât cea de vită. Un alt motiv pentru care am putea prefera un burger de porc: o chiftea de porc rece nu e deloc rea! Ba, pe deasupra, putem și s-o reîncălzim fără mari probleme. Reîncălzit, un burger de porc nu va deveni nici uscat și nici tare, ca cel de vită.
Nu în ultimul rând, există persoane care au alergii alimentare și nu suportă carnea de vită dar o tolerează bine pe cea de porc. Și să nu uităm: burgerul de vită, ca să fie așa cum trebuie, adică suculent și cu gust, trebuie gătit medium-rare. Altfel, îți asumi că va deveni tare și uscat. Mulți oameni, însă, nu suportă carnea negătită complet. Pentru toți aceia, burgerul de porc e perfect, acesta trebuie gătit până e pătruns. Ca să fim super-exacți, putem măsura cu un termometru și să gătim hamburgerul de porc până atinge temperatura de 72°C la mijloc.
Pentru rețeta asta, cea mai la îndemână abordare a fost să folosesc burgerii de porc de la Comtim. Eu am crescut cu brandul ăsta, când eram copil, cred că un sfert din populația Timișoarei lucra acolo. Am deplină încredere în produsele lor și le folosesc cu bucurie, așa cum am făcut și la rețeta de mici pe pâine sau cea de frigărui cu cârnați și ciuperci. Sun produse bune, 100% naturale, făcute din carne de porci crescuți în România.
Ingrediente hamburger de porc cu ou moale și avocado
- 2 burgeri de porc Comtim (160 gr./bucată, sunt ușor asezonați)
- opțional: 1 linguriță de frunzulițe de cimbru proaspăt + ¼ de linguriță de amestec de piper sau alte mirodenii după gust
- 2 linguri bune de sos barbecue
- 2 ouă proaspete
- 2 ardei copți, decojiți și marinați în vinegretă simplă cu oțet, usturoi, miere și sare
- 1-2 avocado bine copți (în funcție de mărime)
- zeama de la ½ de lămâie
- ½ de ceapă roșie, tăiată în rondele subțiri
- sare și piper
- opțional: 1 lingură de sos Tabasco verde, alte sosuri și garnituri pentru servire
- 2 chifle proaspete, eu am folosit chiflele mele cu cartofi
Hamburger de porc cu ou moale și avocado – rețeta video
Rețeta în format text (printabil)
1. Începem prepararea acestui hamburger de porc cu salsa de avocado. Curățăm avocado de sâmbure, îndepărtăm coaja și-l feliem. Punem feliile într-un castron și le stropim cu zeama de lămâie, să prevenim oxidarea. Adăugăm inelele de ceapă roșie. Nu asezonăm deocamdată.
Gătirea burgerilor și poșarea ouălor
2. Punem pe foc mediu-iute tigaia grătar. Alături, pregătim o cratiță largă sau o tigaie mai adâncă în care turnăm apă de 4 degete. Adăugăm sare și aducem apa la clocot. Reducem focul la minimum sub tigaie. Spargem ouăle întregi și le punem în câte un castronel (fără coajă). Adăugăm cu atenție ouăle întregi, cu care vom servi hamburgerii, în apa care trebuia abia să fremete la suprafață. Poșăm ouăle timp de 4 minute, timp în care nu le atingem deloc. După 4 minute, trebuie să aibă albușul bine gătit iar gălbenușul foarte moale. Scoatem ouăle cu o spatulă perforată, cu grijă să nu le spargem. Punem ouăle poșate pe o hârtie acoperită cu hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de apa în exces.
3. Cât timp ouăle se poșează, punem deja burgerii de porc la făcut în tigaia – grill. Opțional, putem să-i asezonăm suplimentar. După 3-4 minute îi întoarcem pe cealaltă parte și distribuim cu o pensulă sos barbecue deasupra lor. Acoperim parțial tigaia cu capacul. După alte 3-4 minute îi întoarcem din nou și distribuim din nou sos barbecue. Îi mai ținem pe foc 1 minut, apoi îi scoatem.
Asamblarea
4. Tăiem rapid chiflele în două și le prăjim ușor în tigaia în care am gătit burgerii, unde le punem cu tăietura în jos. Asezonăm rapid avocado cu sare, piper, opțional și un pic de tabasco verde. Pe baza chiflelor prăjite, punem salsa de avocado, apoi burgerii. Mai adăugăm un pic de sos barbecue (sau altul, după gust), apoi punem câte un ardei copt, curățat de cotor și semințe și bine scurs de vinegretă. Deasupra ardeiului copt punem cu grijă ouăle poșate, acoperim cu a doua jumătate de chiflă și fixăm totul cu o scobitoare lungă.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns