Tocăniță de porc cu legume + garnitură de cartofi natur – totul într-o oală!
Tocăniță de porc cu legume + garnitură de cartofi natur – totul într-o oală! Ați încercat încă să gătiți prin metoda pot in pot? Metoda de gătire pot in pot în multicooker-ul sub presiune are mai multe beneficii! Aflați toate detaliile din rețeta de tocăniță de porc cu legume gătită prin acest procedeu!
Am primit de curând, spre testare, multicookerul cu gătire la presiune al celor de la Fram. De cum l-am scos din cutie am văzut că-i un aparat frumos, în stilul retro care dă caracter electrocasnicelor produse sub acest brand. Întrebându-mă ce rețetă să aleg, pentru a-i pune calitățile în valoare, mi-am dat seama că încă nu am publicat nicio rețetă gătită prin metoda pot in pot (care se traduce prin ”oală în oală”). E o metodă super practică, pe care o folosesc adesea, atunci când am zile mai aglomerate și vreau să scap repede de gătit. Am ales o tocăniță de porc cu legume cu o garnitură de cartofi natur. Totul gătit în aceeași oală și în același timp! Și da, tocănița arată delicios și așa a și fost, dar metoda pot in pot oferă mai mult de atât.
CUM SĂ GĂTIȚI FOLOSIND METODA POT IN POT – ÎN APARATUL MULTICOOKER CU GĂTIRE SUB PRESIUNE
Echipamente necesare
În primul rând, evident, trebuie să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar pentru a găti în siguranță prin metoda pot in pot. Pe lângă un aparat cu gătire sub presiune (multicooker), veți avea nevoie de un suport special, un vas adecvat și de o mărime potrivită – din oțel inoxidabil sau sticlă termorezistentă – și de niște clești de bucătărie, preferabil cu capete siliconate.
Vasul din dotarea multicooker-ului Fram are 3,7 litri și un diametru (interior) de 22cm. Aparatul este livrat cu un suport inclus, este cel de inox, cu trei picioare, și e exact ceea ce trebuie pentru metoda pot in pot. Evident, vasul pe care-l așezăm deasupra acestui suport trebuie să fie fără mânere, să aibă un diametru adecvat încât să intre în oală și să permită manipularea cu cleștii de bucătărie. În același timp, nu trebuie să fie prea înalt, ca să nu stânjenească închiderea capacului multicooker-ului.
Cât despre cleștii de bucătărie, eu recomand folosirea celor cu capete siliconate, care ajută la o priză mai bună. În același timp, acești clești nu vor distruge stratul anti-aderent al vasului termocooker-ului.
ÎN CE CONSTĂ GĂTIREA PRIN METODA POT IN POT?
Metoda permite gătirea simultană, în interiorul multicooker-ului sub presiune, a două mâncăruri, în același timp. Evident, cheia întregii operațiuni este apa, responsabilă cu producerea aburului și a presiunii în interiorul vasului, în timpul funcționării. Cea mai logică alegere este cea a unui fel principal și a unei garnituri simple. Eu am ales, pentru a vă arăta cum funcționează, tocănița de porc cu legume servită cu garnitura de cartofi natur. Aici veți găsi un articol foarte util, care mi-a servit și mie drept inspirație, pe când eram o începătoare în acest procedeu de gătire.
VEZI MAI JOS REȚETA CLASICĂ DE CARTOFI NATUR – CLICK PE POZĂ
CE CANTITĂȚI DE ALIMENTE SE POT GĂTI PRIN METODA POT IN POT?
Dacă nu cumva aveți un multicooker de foarte mari dimensiuni, cantitățile pentru fiecare fel în parte, atât cel principal cât și garnitura servită alături, nu sunt prea mari. Sigur este că sunt suficiente pentru o masă copioasă pentru întreaga familie. Astfel, în multicooker-ul Fram, cu volumul de 3,7 L, noi am avut patru porții generoase de tocăniță de porc cu legume alături de cartofi natur. Garnitura s-a epuizat la o singură masă. Din tocăniță, însă, mi-a mai rămas suficient pentru prânzul de a doua zi. Am încălzit tocănița, am hidratat niște cous-cous pentru garnitură și am fost foarte bine cu toții.
Cantitățile din lista de ingrediente de mai sus vă pot ghida pentru adaptarea altor rețete pentru această metodă.
CE REȚETE SE POT COMBINA ȘI GĂTI SIMULTAN PRIN METODA POT IN POT?
Ca regulă generală, rețineți că se pot combina alimente care au timp de gătire similar sau apropiat. De exemplu, un piept de pui cu sos de roșii sau de smântână cu un orez simplu sau cu legume. Sau o tocăniță de pui cu broccoli la abur. Sau o mâncare de cartofi cu niște fasole verde la abur, că tot se apropie postul.
PENTRU TOATE CELE TREI PROPUNERI DE MAI SUS, RECOMAND UN TIMP DE GĂTIRE SUB PRESIUNE DE 10 MINUTE!
…adică nu e doar o metodă extrem de practică, ci și una foarte rapidă! Rețineți, însă, după terminarea timpului de gătire sub presiune necesar, mai e nevoie să lăsați multicooker-ul să se depresurizeze natural, timp de zece minute (în repaos). Abia apoi acționați valva de pe capac și eliberați complet aburul.
FOARTE IMPORTANT!
În general, alături de felurile principale servim, ca garnitură, un amidonos (bulgur, orez, cartofi, paste) sau legume (morcovi, conopidă, broccoli etc). Trebuie să ținem cont, atunci când gătim prin metoda pot in pot, care dintre ele conțin apă și care nu. Cartofii și toate legumele AU un conținut important de apă, așa că nu e nevoie să adăugăm apă în vasul în care îi gătim prin metoda pot in pot. Orezul, pastele, bulgurul și altele asemenea NU conțin apă, așa că va fi nevoie de apă în vasul în care le gătim!
Dar, destul cu toate aceste generalități. Cred că nimic nu e mai grăitor decât exemplul concret, așa că vă invit să descoperiți mai jos cum am făcut tocănița de porc cu legume și garnitura de cartofi natur, prin metoda pot in pot.
Ingrediente tocăniță de porc cu legume + garnitură de cartofi natur – totul într-o oală!
- 700 de grame de pulpă slabă de porc
- 200 de grame de ceapă tocată
- 2 căței mici de usturoi (sau 1 mai mare)
- 1 lingură de supă cu ulei (~15 ml)
- 1 ardei gras roșu (170 de grame)
- 250 de grame de ciuperci (oridecare preferați)
- 170 de grame de morcov
- 200 ml. de bulion de roșii concentrat
- 1 linguriță de paprika dulce
- sare și piper după gust
- verdeață pentru presărat
pentru garnitura de cartofi natur gătită prin metoda pot in pot:
- 800 de grame de cartofi
- 1 linguriță cu ulei (~7-8 ml)
- sare și piper după gust
- 25 de grame de unt topit, pentru final
- 1 legătură de pătrunjel tocat fin
- opțional: eu am folosit și 1 cățel de usturoi și puțin chimen măcinat, nu sunt obligatorii
Mod de preparare tocăniță de porc și garnitură de cartofi natur – metoda pot in pot
1. Pentru a optimiza la maximum timpul petrecut în bucătărie, am început prin a-mi pregăti de la început toate ingredientele. Așadar, mai jos puteți vedea carnea tăiată cuburi de 3-4cm și cartofii tăiați pe cât posibil în bucăți de volum egal, cam de 4-5cm. Ceapa tocată, usturoiul zdrobit, morcovii curățați și tăiați bucăți, la fel și ardeiul gras și ciupercile.
2. Următorul pas a fost să pornesc multicookerul, setându-l la funcția pentru carne. L-am lăsat 1-2 minute să se înfierbânte, apoi am adăugat 1 lingură de ulei.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
3. Am sotat cuburile de carne de porc direct în vasul multicookerului, în două tranșe. De îndată ce nu am mai văzut urme de carne crudă, am scos carnea, cu o spumieră, și am pus-o într-o farfurie. Sigilarea fiecărei tranșe a durat câte 5 minute, am permis cărnii să se și rumenească pe alocuri.
4. După ce am scos din vasul multicooker-ului și a doua tranșă de carne, am adăugat imediat ceapa și usturoiul, ardeiul și morcovul. Fără să adaug niciun strop de grăsime în plus, am călit legumele timp de 5 minute, amestecând cu o lingură de lemn, din când în când.
5. După 5 minute, am adăugat peste legumele din vasul multicooker-ului carnea deja sotată cât și ciupercile. Am adăugat acum sare, piper și 1 linguriță de paprika dulce și am amestecat bine.
6. Imediat, am adăugat apă fierbinte atât cât să acopere ingredientele, apoi și bulionul. În doar câteva clipe, lichidul de multicooker a început să clocotească.
Garnitura de cartofi natur gătită prin metoda pot in pot
7. Odată ajunsă aici cu prepararea rețetei de tocăniță de porc cu legume și ciuperci, începe partea cu adevărat frumoasă! În același timp și în același vas, voi pregăti și garnitura de cartofi natur!
Pentru asta, înainte de a începe gătirea, am ales un vas metalic cu diametru destul de mic să încapă în vasul multicookerului. În același timp, vasul trebuia să fie destul de adânc să-mi încapă în el cartofii, așa că n-a fost o alegere ușoară! Se pot folosi vase inoxidabile dar și de sticlă termorezistentă. În același timp, m-am asigurat că pot scoate vasul din multicooker cu doi clești de bucătărie.
8. Odată ce lichidul din vas începe să fiarbă, am pus în vas trepiedul de metal inoxidabil care este livrat în pachetul multicooker-ului Fram.
8. Pregătirea cartofilor este cum nu se poate mai simplă.
Pur și simplu am amestecat cartofii, bine scurși de apă, cu 1 linguriță de ulei, 1 lingurță rasă de sare și piper. Eu am pus și foarte puțin usturoi zdrobit și 1 vârf de cuțit de chimen măcinat, dar nu e musai să puneți și voi ingredientele semnalate în lista de mai sus ca opționale, chiar dacă mie mi-a plăcut mult gustul final. Dacă vreți o garnitură neutră, nu le puneți.
9. Am pus cartofii în vasul pe care l-am ales în acest scop și am așezat vasul, cu ajutorul cleștilor de bucătărie, pe suportul pregătit dinainte.
În vasul cu cartofi NU trebuie adăugată apă! Cartofii deja conțin apă și bjkhse vor găti la aburul tocăniței care se gătește dedesubtul lor!
10. După ce și cartofii au ajuns în multicooker, l-am acoperit cu capacul și l-am setat din nou la funcția pentru carne și un timp de gătire de 30 de minute. În scurt timp, presiunea din vas va atinge nivelul necesar și indicatorul de pe vas va începe să arate timpul scurgându-se în sens invers. 29 de minute… 28… și așa mai departe.
11. După 30 de minute de gătire sub presiune, am scos multicookerul din priză și l-am lăsat să se depresurizeze natural, timp de 10 minute. După aceasta, am eliminat complet presiunea din multicooker, eliberând aburul prin valva de pe capac.
Atenție, deschideți capacul doar după ce vasul este complet depresurizat! Multicookerul cu gătire sub presiune este foarte sigur, dar trebuie folosit cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță! Atenție și la deschiderea capacului, după depresurizare, aburii din vas sunt foarte fierbinți, utilizați mănuși de protecție când începărtați capacul!
După deschiderea capacului, iată, cartofii sunt perfect gătiți! Nu sunt terciuiți, își păstrează forma dar sunt foarte fragezi.
12. Cu ajutorul cleștilor de bucătărie, am scos din multicooker vasul cu cartofii și i-am transferat într-un castron. Am adăugat untul topit și am presărat pătrunjelul tocat. I-am amestecat ușor, cu o spatulă flexibilă și iată garnitura mea de cartofi natur, gătiți în aburul tocăniței care s-a gătit dedesubtul lor, în multicooker!
Tocăniță de porc cu legume alături de cartofi natur – gătite prin metoda pot in pot – servirea
Cât despre tocănița de la baza vasului multicooker-ului, iat-o și pe ea, transferată într-un castron, cu câteva frunze de pătrunjel rupte în bucăți, pe deasupra! Sosul e suficient de legat pentru gustul meu, dar dacă doriți să fie mai scăzut, se mai poate găti (fără capac) câteva minute. Carnea și legumele sunt fragede, am mai verificat doar nivelul de asezonare și suntem gata să ne așezăm la masă!
Sper să vi se pară interesantă rețeta și metoda de gătire. Dacă vă interesează mai multe detalii sau dacă pur și simplu credeți că mai multe rețete de acest fel v-ar fi utile, lăsați-mi un comentariu! Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns