Vinete Papoutsakia la air fryer sau la cuptor
Vinete Papoutsakia, rețeta grecească Melitzanes Papoutsakia, cu indicații clare atât pentru prepararea la air fryer cât și la cuptor. Vinete umplute în stil grecesc, rețetă video și text, lista de ingrediente și mod de preparare detaliat.
Rețeta pe care vreau să v-o arăt azi e una de vară, cu gust de vacanță la mare: vinete papoutzakia (melitzanes papoutsakia) – adică vinete umplute și gratinate, în stil grecesc, super delicioase. Am mai făcut vinete umplute, atât cu carne, cât și doar cu legume. Rețeta turcească de vinete Karniyarik, publicată mai demult, e un adevărat deliciu! Această rețetă grecească, însă, presupune umplerea vinetelor și apoi gratinarea lor cu un sos delicios cu brânză. Ies senzaționale!
Probabil că unii dintre voi deja își spun… oh, gratinate! Asta înseamnă să aprind cuptorul și cine-ar aprinde cuptorul pe căldura asta? Totuși, deși rețeta conține și indicații pentru prepararea la cuptor, acesta nu e obligatoriu! Am pregătit aceste vinete papoutsakia la air fryer-ul Cosori Dual Blaze. Pe lângă faptul că gătitul la air fryer e mai economic decât la cuptor, iată, mai are și avantajul că nu ne va încălzi în exces bucătăria. Dacă vreți să aflați mai multe despre acest aparat, cu un click pe poza de mai jos, ajungeți în pagina produsului, unde puteți afla mai multe despre el.
Ingrediente pentru rețeta Vinete Papoutsakia
- 2 vinete mici (au cântărit, împreună, 475 de grame)
- 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 250 de grame de carne tocată de vită
- 1 ceapă de mărime medie (50 de grame)
- 1 cățel de usturoi
- 1 vârf de cuțit de oregano uscat
- baton de scorțișoară
- 1 ardei gras roșu (sau kapia)
- 2 roșii mari (500 de grame) sau 2 lingurițe cu vârf de pastă de tomate
- pătrunjel verde tocat
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
sos bechamel:
- 10 grame de făină (1 lingură rasă)
- 10 grame de unt
- 150 de mililitri de lapte fierbinte
- sare și nucșoară
- 1 ou
- 100 de grame de brânză mozzarella maturată, rasă (grecii folosesc kefalotyri)
Rețeta video de Vinete Papoutsakia – vinete umplute în stil grecesc
Mod de preparare pentru vinete umplute la air fryer – rețeta pas cu pas, printabilă
1. Pentru rețeta de vinete papoutsakia, am ales vinete drepte, negre, lucioase și micuțe, să încapă bine în sertarul airfryer-ului. Pentru început, am spălat vinetele și le-am zvântat bine. Le-ame îndepărtat codițele apoi le-am tăiat în jumătăți, pe lungime. Cu vârful cuțitului, am crestat vinetele în zig zag, destul de adânc dar totuși fără să le perforez coaja. Am sărat bine vinetele cu sare grunjoasă. Le-am pus într-o sită, cu fața în jos, să se dreneze de eventualul lichid amar pe care îl conțin. Le-am lăsat la scurs 10-15 minute.
2. Între timp, am pus pe foc o cratiță cu apă și alături, pe planul de lucru, mi-am așezat un castron cu apă rece și cuburi de gherață. Am crestat coaja tomatelor în cruce, le-am opărit câteva secunde și le-am scos în castronul cu apă rece. După șocul termic, le-am decojit foarte ușor le tăiat în cuburi. Sigur, dacă folosiți roșii din conservă sau pastă de roșii, săriți peste acest pas.
3. Am tocat mărunt ceapa, ardeiul gras și pătrunjelul iar usturoiul l-am tăiat lamele subțiri.
Coacerea vinetelor la air fryer
4. Între timp, vinetele au lăsat deja ceva lichid. Le-am clătit bine, sub jet de apă rece apoi le-am tamponat cu șervete absorbante de bucătărie, așa încât să le usuc cât mai bine. NU se decojesc vinetele, pentru acest preparat, coaja le ajută să își mențină forma și devine un pic crocantă, foarte bine pătrunsă.
5. Cu o pensulă moale, de silicon, am uns bine vinetele, inclusiv printre crestături. Am păstrat deoparte cam 1 lingură din cantitatea totală de ulei, de care am avut nevoie la pașii următori.
6. Am căptușit coșul air fryer-ului cu hârtie de copt. Am aranjat vinetele în coș, cu partea crestată în sus. Au încăput perfect, fără să se suprapună!
7. Am pus vinetele în airfryerul cosori și aleg din meniu funcția air fry, cu temperatura de 190 de grade și timpul de funcționare de 30 de minute.
Indicații pentru pregătirea la cuptor
În cazul în care doriți să le faceți la cuptor, prepararea acestor vinete papoutsakia este aproximativ identică. Evident, se pot alege ceva mai mărișoare dar tot recomand să fie mai degrabă lunguiețe și subțiri decât groase, butucănoase. Atenție, dacă vinetele au un gramaj mai mare, se ajustează proporțional și gramajul cărnii și al celorlalte ingrediente!
Se pornește cuptorul și se setează la 200°C, căldură de jos și de sus, static sau 190°C, cu ventilație. Se pregătesc vinetele exact la fel – crestare, sărare, clătire, ungere cu ulei – apoi se aranjează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se coc timp de 45 de minute în cuptorul preîncins sau până sunt rumene și cu pulpa foarte moale.
Umplutura cu carne și legume pentru vinete papoutsakia
8. În timp ce vinetele s-au copt, m-am ocupat de umplutură și de sosul bechamel, pe care l-am folositr pentru gratinarea acestor vinete papoutsakia.
Am încins pe foc mediu iute o tigaie largă, am pus uleiul de măsline rămas apoi am adăugat carnea tocată de vită. Recomand să se folosească carne tocată mai slabă – de vită, de pui sau curcan – care nu va lăsa multă grăsime în timpul gătirii. Am amestescat bine și am desfăcut bulgărașii în care carnea are tendința de a se aduna.
9. Am gătit carnea la tigaie, amestecând frecvent, timp de 5-6 minute, apoi am redus focul și am adăugat ceapa, usturoiul și ardeiul. Imediat, am pus și oregano și batonul de scorțișoară. Am amestecat bine, at sărat și pipărat, am acoperit cu capacul și am lăsat totul să se înăbușe timp de 6 minute.
Observație:
Chiar dacă vă pare ciudat, să știți că aroma pe care o lasă e discretă și dă caracter preparatului! În definitiv, umplutura pentru moussaka-ua grecească e condimentată și ea cu scorțișoară iar în aceste vinete papoutzakia, acest condiment este chiar cel care le face ”grecești”. În cazul în care folosiți scorțișoară măcinată, însă, atunci e de preferat să o adăugați cu zgârcenie, poate un vârf de cuțit, nu mai mult, să nu acapareze gustul preparatului.
10. După ce am gătit carnea și legumele timp de 6 minute, sub capac, am adăugat roșiile tocate cuburi. Am amestecat, am lăsat să înceapă să clocotească și am acopit tigaia cu capacul. Am redus focul la minimum și am lăsat să se gătească sub capac timp de 10 minute.
Sosul bechamel
11. Între timp, m-am ocupat de sosul bechamel. L-am pregătit într-o cratiță mică, fiind o cantitate mică. Am topituntul, am adăugat făina și am amestecat până s-a impregnat. Am stins cu laptele fierbinte, pe care l-am turnat treptat, în timp ce am amestecat energic cu telul în formă de pară. Dacă procedați așa, probabilitatea de a obține cocoloașe e foarte mică dar dacă totuși de întâmplă, nu cumva să aruncați sosul! Treceți-l prin sită și va fi perfect!
12. Am fiert sosul 1-2 minute, cât să se îngroașe, apoi l-am dat deoparte de pe foc și l-am asezonat cu sare și nucșoară. Am adăugat brânza rasă în bechamel, în cazul meu mozzarella. Am amestecat până când brânza s-a topit în sosul fierbinte și, la final, am adăugat în sos și oul. Am omogenizat bine și sosul a fost gata de folosit.
13. Am verificat umplutura de carne pentru aceste vinete papoutzakia. Roșiile au lăsat destulă zeamă, așa că am ridicat focul la mediu și am mai lăsat-o puțin să fiarbă fără capac, în timp ce am amestecat frecvent. După câteva minute, atunci când am tras cu lingura de lemn prin tigaie nu s-a mai adunat imediat zeamă, asta înseamnând că umplutura era suficient de scăzută. Am scos din tigaie batonul de scorțișoară, am adăugat pătrunjelul tocat și am ajustat asezonarea cu sare și piper.
Umplerea vinetelor și gratinarea
14. Între timp, air fryerul și-a făcut treaba, vinetele era coapte la perfecție, rumene și cu pulpa foarte moale. Cu grijă, nu cumva să mă ard, pentru că sertarul airfryerului era foarte fierbinte, am presez bine, cu dosul unei linguri, miezul copt al vinetelor, așa încât să fac loc umpluturii. Vinetele fiind foarte moi, bine coapte, a mers foarte ușor.
15. În fiecare jumătate de vânătă, am distribuit umplutura de carne tocată. Am presat ușor cu dosul lingurii și am nivelat umplutura. Deasupra umpluturii de carne, am distribuit sosul bechamel în care am încorporat brânza și oul. Tot cu dosul lingurii, l-am întins pe toată suprafața umpluturii.
16. Odată umplute, aceste vinete papoustakia s-au întors în aparatul air fryer, pe care l-am setat tot pe funcția air fry, de data asta la 180 de grade, timp de 15 minute. De fapt, vinetele era deja bine coapte, carnea gătită, sosul la fel, nu mai trebuia decât să se gratineze și să se împrietenească bine aromele adăugate.
Indicații pentru gratinarea la cuptor
Cuptorul se va încince la temperatura de 180°C, căldură de jos și de sus, un program cu ventilație. Vinetele se vor gratina perfect în acest timp.
Servire vinete papoutsakia
17. După 15 minute, vinetele au ieșit rumene și apetisante. Mirosul din bucătărie ne făcea să visăm frumos și nu am mai avut cine știe ce răbdare, înainte mesei, dar am lăsat, totuși, vinetele să se răcorească doar câteva minute. Sunt delicioase atât fierbinți cât și călduțe sau la temperatura camerei. Servite calde, se potrivesc perfect cu o lingură de iaurt grecesc, alături.
MAI MULTE REȚETE CU VINETE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns