Aripioare la airfryer – gustoase, rumene și crocante, fără ulei!
Aripioare la airfryer – gustoase, rumene și crocante, fără ulei – rețetă step by step, cu lista de ingrediente la gram și toate detaliile necesare ca să-ți iasă la perfecție + o garnitură de pilaf de bulgurh. Cât timp se gătesc aripile de pui la airfryer?
În familia mea suntem într-o absolută unanimitate când e vorba despre aripioare. Ne plac, și încă mult! Ne plac oricum le-aș găti, la cuptor, la grill sau la tigaie, sub capac. Când avem aripioare de pui la masă, singura condiție pentru o masă excelentă e ca acestea să fie rumene și bine condimentate iar salatele, sosurile și garniturile să le pună cum trebuie în valoare.
De o bună vreme, folosesc aparatul Air Fryer Cosori Dual Blaze și nu aveam cum să nu încerc încă o metodă de preparare a aripioarelor, la friteuza cu aer cald. Ceea ce a ieșit vedeți în poza de mai sus! Sunt spectaculos de rumene, cu carnea mătăsoasă sub o pieliță crocantă! Rețeta am consemnat-o în cele ce urmează, atât în format video cât și text.
Ingrediente aripioare la airfryer – rumene și crocante, fără ulei!
- 1 kilogram de aripi de pui, fără vârfuri
- 1 – 2 căței de usturoi, zdrobiți
- coaja galbenă, răzuită, și zeama de la ½ de lămâie
- 1 linguriță de paprika dulce
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță rasă de piper proaspăt râșnit
- 1 linguriță (16 grame) de sare grunjoasă
- opțional: alte condimente, după gust
Între 8 și 25 noiembrie, pe Cosori.ro aveți reduceri importante – Black Friday!
Înainte de a trece la prezentarea rețetei, pe care o puteți găsi, mai jos, atât în format video cât și text, pas cu pas, vă anunț că partenerii de la Cosori.ro au lansat, pe site-ul lor, o campanie de reduceri care va dura din 8 până pe 25 noiembrie 2024. Dacă vă doriți și voi un Air Fryer Cosori, e momentul foarte potrivit să îl achiziționați. Atât modelul Dual Blaze cât și alte modele, toate remarcându-se prin eficiență și volumul mare al coșului, adaptat pentru familii, vor fi în ofertă. Accesați site-ul cu un click pe poza de mai jos!
Mod de preparare aripioare la airfryer
Pregătirea aripioarelor
1. Scoateți aripile din frigider. Deja am specificat, în lista ingredientelor, că recomand aripioare de pui fără vârf, pentru aceasta rețetă. Mă refer la al treilea segment al aripii, cel care nu are deloc carne, decât piele și os. Dacă aripioarele pe care le-ați cumpărat au atașat acest segment, primul pas va fi îndepărtarea lui. Apoi, secționați cu cuțitul aripa, exact pe la articulație, desprinzând-o în două bucăți.
2. Cu torța de bucătărie (sau dacă nu aveți una, la aragaz), pârliți aripioarele de orice urmă de penaj. În final, ștergeți-le bine cu șervețele de hârtie absorbantă de bucătărie.
Condimentare și marinare rapidă
3. Odată pregătite aripioarele, le-am pus pe toate într-un castron încăpător. Am amestecat separat, într-un castronel, sarea, piperul, usturoiul zdrobit, cimbrul uscat și paprika. Acestea au fost condimentele pe care le-am ales eu pentru rețeta asta de aripioare de pui, puteți adapta aromele după gustul vostru, evident. Odată amestecate, am presărat condimentele peste aripioare și am adăugat coaja de lămâie și zeama. Atenție, folosiți o lămâie cu coaja netratată și răzuiți fin doar partea galbenă, de la suprafață. Partea albă a cojii citricelor e amară, ar da un gust neplăcut.
4. Am amestecat bine condimentele cu aripioarele, așa încât să ajungă pe fiecare dintre ele. În acest moment, aripioarele sunt încă foarte reci, doar ce le-am scos din frigider. Și acum, un lucru foarte important, pe care îl subliniez la fiecare rețetă de friptură! Înainte de a începe să gătim orice fel de carne, inclusiv aripioare de pui, acestea trebuie aduse la temperatura mediului ambiant. Altfel, indicațiile referitoare la temperatura și timpul de gătire nu vor mai fi valabile iar fripturile vor fi mai tari, lipsite de suculență.
5. Așadar, în continuare, pentru măcar jumătate de oră (ideal o oră), timp în care noi nu vom lucra activ cu aripioarele, acestea vor reveni la temperatura bucătăriei. În același timp, prin contact cu zeama de lămâie și condimentele, aripioarele vor trece printr-un proces de marinare rapidă, acumulând gust și frăgezindu-se. Evident, în acest timp putem face chiar orice, de la citirea unei cărți la teme cu copiii, de aceea nu am inclus acest timp în durata de preparare.
Gătirea aripioarelor în airfryer
6. După ce au revenit la temperatura mediului ambiant, am pus aripioarele în coșul de gătire al airfryer-ului Cosori. Coșul e unul încăpător, poți găti lejer de la 800 de grame la chiar 1,5 kilograme de aripioare. Dacă sunt mai multe, pur și simplu scuturăm puțin coșul, la fiecare 10 minute de gătire și se vor rumeni uniform. Poate, la o cantitate mai mare de aripioare, să fie nevoie de 5 minute de rumenire în plus, la final.
7. Am setat aparatul pe funcția Chicken, la 185 de grade Celsius și un timp de funcționare de 25 de minute. Am dat start aparatului și mi-am văzut de altele.
De fapt, am profitat de timp și am făcut o garnitură faină, un pilaf de bulgur cu legume. Dacă urmăriți rețeta video de la finalul articolului, găsiți acolo indicațiile de preparare sau puteți accesa rețeta de pilaf de bulgur (text+poze) pe care am publicat-o mai demult, cu un simplu click pe poza de mai jos.
8. Funcționarea aparatului AirFryer Cosori Dual Blaze este silențioasă și nu emană căldură în bucătărie. În timpul gătirii, am scos o dată coșul din aparat (după 30 de minute) și am scuturat aripioarele. Scuturarea alimentelor este utilă pentru o rumenire uniformă. În final, am obținut aceste minunate aripioare cu pielița crocantă și carnea perfect gătită, suculentă și gustoasă.
Dacă aș fi gătit mai multe aripioare (peste 1 kilogram), aș fi scuturat coșul de două ori (după 10, respectiv 20 de minute). La fel de bine ar fi ieșit, de altfel cele din poza de mai jos sunt gătite la același aparat, în urmă cu ceva timp, într-o șarjă de 1,4 kilograme. După cum puteți vedea, arată perfect și la fel de perfect le-a fost și gustul.
9. În final, ne-am bucurat de o masă delicioasă, servind aripioarele împreună cu pilaful de bulgur și un sos de iaurt cu usturoi. Fără nicio exagerare, am avut senzația că am depus foarte puțin efort și cu toate astea au ieșit excelente! Mai jos, urmăriți rețeta video.
Rețeta video de aripioare de pui la airfryer + pilaf de bulgur cu legume
ALTE REȚETE CU ARIPIOARE DE PUI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns