Dovlecei în straturi la cuptor cu carne și brânză
Dovlecei în straturi la cuptor – cu carne și brânză – rețetă ilustrată cu imagini. Mâncare de dovlecei cu carne și brânză – la cuptor. Gratin de dovlecei cu carne și brânză, o mâncare gustoasă și sățioasă pentru toată familia.
Aceasta este o rețetă de sezon, fără îndoială, dar este și mai mult. E genul de mâncare ieftină, dar minunat parfumată și foarte gustoasă, care adună toată familia în jurul mesei. Până la urmă, acești dovlecei în straturi la cuptor fac, într-un fel delicios, media între rețeta de musaca și cea de parmigiana de dovlecei. Adică nu conțin bechamel și ou, ca musacaua, dar la fel ca aceasta și spre deosebire de rețeta de parmigiana, conțin carne. Rezultatul este unul dintre cele mai aspectuoase și gustoase gratinuri din câte am făcut. Pentru o variantă fără carne, poate vei dori să accesezi această rețetă (click pe link).
Ingrediente dovlecei în straturi la cuptor carne și brânză
- 1200-1300 dovlecei
- 700 de grame de carne tocată (mai slabă, eu am folosit un amestec de pulpe de pui tocate și carne de vită tocată)
- 50 de ml de ulei de măsline (sau de care preferați)
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame)
- 2 morcovi mici (cam 75 de grame împreună)
- țelină cât 1 ou (cam 40 de grame sau 1 tijă de țelină apio)
- 3 căței zdraveni de usturoi
- 1 kilogram de roșii pasate
- 120 de grame de parmezan răzuit
- 350 de grame de mozzarella feliată sau răzuită/ruptă în bucăți
- busuioc proaspăt sau alte verdețuri după gust
- sare și piper
- opțional, 2-3 roșii proaspete feliate și câteva frunze de busuioc proaspăt, pentru deasupra
Mod de preparare dovlecei în straturi la cuptor cu carne și brânză
Prepararea sosului de carne și legume
1. V-am spus deja, eu am folosit pentru acești dovlecei în straturi la cuptor un amestec de carne de pui și vită. Am utilizat ceea ce îmi rămăsese prin frigider, în cantitate prea mică pentru a sătura toată familia. Greu de-mpărțit două pulpe la mai mulți oameni. Așa că le-am tocat, am mai adăugat un pic de vită și am obținut 700 de grame de carne tocată. Dacă folosiți 600 sau 800 de grame, nu cred că preparatul final va fi influențat în vreun fel anume.
2. Am curățat și tocat fin legumele. Am încins uleiul într-o tigaie largă și adâncă și am adăugat ceapa, morcovii, țelina, usturoiul zdrobit și un praf de sare. În afară de aceste legume, se mai pot adăuga și altele, dacă le aveți la îndemână și vă plac. De exemplu, ciupercile, poate un ardei gras etc. Am călit legumele la foc mediu-mic, amestecând frecvent, timp de 7-8 minute.
3. Am adăugat carnea, toată deodată. Am amestecat continuu, încercând să desfac bulgărașii de carne în care carnea tocată are tendința să se adune. Am continuat să călesc carnea cu legumele timp de 5-6 minute, până când carnea s-a deschis la culoare și nu am mai văzut urme de carne crudă în tigaie.
4. Am adăugat acum peste carne și legume passata de roșii, sare și piper. Am amestecat, am acoperit tigaia cu capacul și am redus focul la mic. Am fiert sosul la foc mic, sub capac, verificând din când în când să nu rămână fără lichid, timp de 30 de minute. Dacă se întâmplă să scadă prea mult, mai completați cu câte puțină apă fierbinte.
5. În final, am luat capacul și am ridicat focul spre mediu, amestecând frecvent, până ce sosul a scăzut bine. Am oprit focul, am asezonat din nou cu sare și piper și am adăugat și niște busuioc proaspăt. Dacă nu vă place busuiocul, puteți adăuga cimbru, pătrunjel, măghiran etc. Sosul de carne și legume pentru preparatul nostru, dovlecei în straturi la cuptor, este gata acum, îl lăsăm deoparte.
Pregătirea dovleceilor
Cât timp sosul de carne și legume fierbe, avem tot timpul din lume să ne ocupăm de dovleceii pentru preparatul nostru, dovlecei în straturi la cuptor. În mare măsură, pregătirea acestora constă în eliminarea apei în exces conținute de dovlecei.
1. Eu am avut 3 dovlecei, primiți de la soacra mea. Doi dintre ei au avut cam 350 de grame/bucată, unul a fost mai grăsunel, de 500 de grame. Fiind dovlecei tineri, cu coaja fragedă, nu le-am îndepărtat-o, doar i-am spălat bine și i-am zvântat. Desigur, e perfect în regulă și să se decojească, dacă așa preferați sau dacă veți folosi pentru acești dovlecei în straturi la cuptor un dovlecel mare, de exemplu. Pe cei doi mai mici i-am feliat pe lungime, la o grosime de aproximativ 6-8 mm, pe cel mai mărișor l-am tăiat în felii la fel de groase, dar rotunde. Am presărat feliile cu sare și le-am lăsat deoparte cam 30 de minute, să extragă sarea cât mai multă apă din dovlecei.
2. În timpul în care dovleceii s-au odihnit, sărați fiind, au pierdut multă apă. Practic, la finalul celor 30 de minute, bălteau în apă, așa că i-am zvântat bine, între straturi de hârtie absorbantă de bucătărie.
3. Eu am tras dovleceii pe grătarul bine încins, 1-2 minute pe fiecare parte, cât să capete urmele caracteristice de grătar. La fel de bine, însă, se pot trage puțin la tigaie. După ce sunt gata, dovleceii se scot într-un castron, se pot suprapune fără probleme.
Asamblarea mâncării într-un vas (gratin) potrivit pentru cuptor
Acum, că avem, practic, toate elementele mâncării pregătite, pornim cuptorul și-l fixăm la 200°C, apoi trecem la asamblarea gratinului nostru cu dovlecei în straturi la cuptor cu carne și legume.
1. Eu am asamblat acești dovlecei în straturi într-un vas adânc de sticlă termorezistentă, cu dimensiunile de 24*40 cm. Mai întâi, am întins pe fundul vasului 2 linguri din sosul de carne și legume. Deasupra sosului, am pus un strat de dovlecei făcuți la grătar (sau tigaie).
2. După ce am obținut un strat uniform de dovlecei, am continuat cu un strat consistent de sos de carne.
3. Am presărat deasupra sosului de carne parmezan ras.
4. Am continuat asamblarea acestor dovlecei în straturi cu felii de mozzarella. Eu am folosit o mozzarella mai uscată, am feliat-o ușor. La fel de bine se poate rade pe răzătoarea mare, dacă preferați. O parte din mozzarella se păstrează pentru a o pune deasupra mâncării, la final.
5. Am continuat pașii descriși anterior până când am epuizat ingredientele. Ultimul strat al gratinului de dovlecei în straturi la cuptor trebuie să fie de dovlecei, care se presează ușor, să adere bine de celelalte ingrediente, apoi se presară cu parmezan din bleșug.
Gătirea la cuptor
Am dat forma cu dovlecei în straturi la cuptor, la o înălțime medie. După 25 de minute de coacere la 200°C, am deschis cuptorul și am distribuit deasupra mozzarella păstrată. Am continuat coacerea până când mozzarella s-a topit complet și s-a rumenit din loc în loc (încă 15 minute). Eu am adăugat, în acest moment, și câteva felii de roșii pe deasupra, și am mai ținut acești dovlecei în straturi încă 5 minute la cuptor, dar e strict opțional.
Servirea
După ce gratinul cu dovlecei în straturi se scoate din cuptor, recomandarea mea este să se lase să se odihnească cam 20-30 de minute. Va mirosi încântător, dar va fi destul de greu de porționat frumos imediat ce e scos din cuptor, straturile alunecând ușor unele peste celelalte. Bineînțeles, unora s-ar prea putea să le pese prea puțin de acest impediment, pofta fiind mult mare mare decât dorința de a avea în farfurie un cub perfect de dovlecei alternând cu straturi de carne și brânză topită. Este și motivul pentru care nu am nicio poză cu o porție individuală, în acest articol. Sper să treceți peste asta, pentru că, uite, straturile se văd delicios în poza de mai jos.
Poftă mare!
Lasă un răspuns