Mușchi de vita la gratar, reteta simpla, explicata pas cu pas
Muschi de vita la gratar, reteta simpla. Cum se face un muschi de vita la gratar, fraged si suculent. Ghid simplu pentru friptura perfecta din muschi de vita la gratar.
Piesa de transare denumita in limba romana ”muschi de vita” (tenderloin in engleza, filet in franceza) este cea mai valoroasa din carcasa de vita. E o piesa care cuprinde, de fapt, trei muschi invecinati. Acestia sunt marele psoas, micul psoas si muschiul iliac. Piesa este recoltata din partea lombara a carcasei si este baza unora din cele mai delicioase si faimoase preparate cu carne de vita. Orice gurmand a auzit de celebrele beef Wellington, tournedo Rossini sau mușchiul de vită Chateubriand.
Muschiul de vita este in continuare o sursa de inspiratie pentru maestri bucatari din lumea intreaga, care creeaza preparate extrem de fragede si suculente din acesta. In ceea ce priveste prepararea carnii de vita acasa, multa lume are emotii. Va asigur, insa, ca oricine poate obtine o friptura perfecta din muschi de vita, urmand explicatiile simple ale retetei ce urmeaza mai jos.
Cum alegem carnea pentru muschi de vita la gratar
Prima conditie, ca sa nu fim dezamagiti la final, este sa nu confundam muschiul de vita cu nicio alta bucata de carne din carcasa animalului. Evident, toate bucatile provin din tesutul muscular, dar nu au aceleasi calitati. Denumirea comerciala de ”muschi de vita” se aplica doar unei singure bucati din carcasa. Este cea colorata in rosu pe plansa de mai jos. Nici bucatile de pulpa, nici cele de spata, nici una, de fapt, nu pot fi numite ”muschi de vita”, in termeni macelaresti si comerciali. In acelasi timp, niciuna din aceste bucati nu se gatesc ca muschiul de vita.
Asadar, nu incercati sa puneti in practica reteta aceasta decat cu muschi de vita, preferabil maturat, pentru ca in caz contrar nu veti obtine rezultate multumitoare. Am pregatit acest muschi de vita la gratar, condimentat cat se poate de simplu, cu sare si piper, pentru ca apreciez in mod deosebit carnea de vita si nu vreau sa ii acopar gustul cu nimic. In continuare va voi dezvalui cum am procedat.
Muschi de vita la gratar, reteta simpla, ingrediente
Fasonarea carnii si asezonarea
1. Am scos carnea de vita din tipla. Am indepartat, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, toate pielitele argintii de pe suprafata acesteia. Am taiat si capetele, pe care le voi folosi la altceva. Un stir fry cu vita si legume, de exemplu. Am obtinut o bucata cu o grosime aproximativ uniforma. Am infoliat carnea in folie alimentara, cat de strans am putut, obtinand un cilindru tensionat pe care l-am depozitat la frigider. Acest procedeu are rolul de a da o forma carnii, obtinand portii cat mai asemanatoare. Modelarea carnii in forma cilindrica este optionala, indepartarea pielitelor de la suprafata nu.
2. Am scos carnea din frigider cu 1 ora si jumatate inaintea servirii, pentru a reveni la temperatura camerei. Este esential ca orice carne pe care pe care urmeaza sa o gatim sa se readuca la temperatura mediului ambiant. Am portionat carnea in 3 portii egale. Fiecare portie a avut in jur de 170 de grame. Chiar inainte de a pune muschiul de vita pe gratarul incins, am condimentat carnea cu sare grunjoasa si piper proaspat macinat.
Exista opinii care sustin ca nu e bine sa se asezoneze carnea inainte de gatire, pe motiv ca sarea ar extrage sucurile din carne. Evident, din felul in care am procedat deduceti ca eu nu sunt de acord cu acestea. Daca se foloseste sare grunjoasa, nu fina, si daca asezonarea se face chiar inainte de a pune carnea pe gratar (sau chiar in tigaie) nu se va intampla nimic negativ. Dimpotriva, se va obtine o bucata cu mai mult gust si cu o crusta mai rumena, pentru ca sarea potenteaza reactia Maillard, de caramelizare a proteinelor din carne.
3. Gratarul trebuie sa fie foarte bine incins, eu am avut 315 grade Celsius la suprafata gratarului in momentul in care am pus bucatile de carne. Am optat pentru finalizarea muschiului de vita la cuptor, asa ca am incins si cuptorul la 190 de grade Celsius.
Gatirea
4. Am gatit bucatile pe gratar doar atat cat sa se „sigileze” suprafata carnii, nepermitand sucurilor sa iasa din friptura. 1-2 minute pe o parte, tot atat pe cealalta. Apoi am transferat bucatile de muschi de vita pe o tavita acoperita cu hartie de copt. Am continuat sa le gatesc la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, timp de 6 minute, pentru un grad de gatire medium rare, asa cum ne place noua.
Dupa cuptor, carnea trebuie sa se odihneasca la temperatura bucatariei cateva minute. In acest timp, sucurile reimpregneaza fibrele carnii, abia apoi se va servi. Astfel, in momentul in care se va taia friptura, nu se va scurge nimic pe farfurie.
5. Procedand in modul descris mai sus, se obtine un muschi de vita fraged, cu interiorul rozaliu si suculent.
Muschi de vita la gratar, reteta simpla, servire
Am gatit acest muschi de vita pentru concursul Arena Bloggerilor. De altfel, l-am si castigat, asadar aceasta e o reteta castigatoare a unei competitii nationale. Mai multe despre restul elementelor – sosuri, garnituri – de pe farfurie puteti afla in articolul dedicat concursului. Una dintre garnituri au fost cartofii dulci a la dauphinoise. Fiind o farfurie complexa, am mai introdus in peisaj si cate unarancino cu sos de ardei copt. Mai sunt si altele pe care le veti afla cu un click aici (click pe link).
Farfuria finala a arata asa cum se vede in imaginea de mai jos:
Bucuria faptului ca am castigat un concurs atat de important nu a fost mai mare decat sentimentul de satisfactie din timpul degustarii. Alaturi de familie, am savurat un pranz minunat.
Mai multe idei de preparate cu carne de vita:
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns