Prepelite la cuptor cu unt aromat
Pentru mine, a fost o premiera absoluta si sa gatesc, dar si sa mananc prepelita. Daca oua de prepelita am mai mancat (sunt foarte faine, au un gust fin si dieteticienii le lauda tare), carnea de prepelita in sine… n-am avut prilejul. Ei bine, de curand am descoperit ca un prieten s-a facut prepelitar :). Am fost tare curiosi sa-i vedem mica ferma, asa ca l-am vizitat, am glumit, am ras si-am depanat amintiri, iar la plecare omu’ nu ne-a lasat sa plecam cu mana goala, am venit acasa cu 8 prepelite curatate, frumos asezate in caserola. Buuun, acuma… cum sa le gatesc? Intentia mea era sa gatesc prepelitele la cuptor, dar cam toate retetele pe care le-am gasit pe internet presupuneau sa invelesc prepelitele cu fasii de bacon si, ca un facut, nici gram de bacon in frigiderul meu nu se gasea! Si-am rezonat eu asa: baconul are rolul de a nu permite carnitei sa se usuce, clar. Hai sa-l inlocuiesc cu altceva, care, poate, va aduce chiar mai multa aroma pasaruicilor astora minuscule. Si asa am ajuns la reteta de fata, de prepelite la cuptor cu unt aromat. Foarte bune, merita sa ne rasfatam cateodata!
Ingrediente Prepelițe la cuptor cu unt aromat
- 8 prepelite intregi, in jur de 180-200 de grame fiecare, spalate si zvantate cu un servet de bucatarie
- 1 lamaie mica
- 100 de grame de unt
- 2-3 catei mari de usturoi
- 4-5 ramurele de cimbru proaspat
- 2 ramuri de rozmarin (cam de 12-15 cm. lungime fiecare)
- 2-3 frunze de salvie
- 60 de ml. de supa de pui degresata
- sare si piper
- legume pregatite la abur ca si garnitura
Preparare:
Inainte de toate, am pregatit un unt aromat, pentru care am folosit untul, coaja rasa de la 1/2 de lamaie, 1 catel mare de usturoi, salvia, 1 ramura de rozmarin (doar frunzele), 2 ramurele de cimbru (la fel, frunzulitele rupe de pe ramuri), zeama de la 1/2 de lamaie, sare si piper dupa gust (ca tot veni vorba despre gust, gustul acestui unt aromat e grozav de bun).
Toate ingredientele specificate mai sus le-am pus in blender si le-am amestecat energic pana ce s-au omogenizat.
In continuare, cu multa grija se desprinde pielea prepelitelor de carne, deasupra pieptului si daca reusim si lateral (atentie mare, pielicica e fragila).
Se indeasa sub piele untul aromat, cate 1-2 lingurite de fiecare prepelita, si se distribuie uniform, masand usor.
Jumatatea de lamaie ramasa se taie in 8 bucatele (cu coaja cu tot), se rupe ramura de rozmarin pastrata si crengutele de cimbru in 8 bucatele, cateii de usutroi ramasi se feliaza.
In fiecare prepelita se pune cate 1 bucatica de lamaie, cimbru, rozmarin, felioare de usturoi si se distribuie si untul aromat ramas.
Se inchide cavitatea prepelitei adunand piciorusele strans la un loc si intepand cu o scobitoare.
Prepelitele astfel pregatite se sareaza si se pipereaza pe suprafata si se pun intr-o tava potrivita pentru cuptor, impreuna cu supa de pui.
Se acopera tava cu capac sau folie de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius. Prepelitele se gatesc acoperite aproximativ 30 de minute, apoi se indeparteaza folia si se frig in continuare inca 25-30 de minute, pana cand sunt frumos rumenite.
Prepelitele se vor gati repede caci sunt micute, dar in principiu sunt agata atunci cand, intepate fiind cu o furculita in zona cea mai groasa a pulpelor, elibereaza sucuri clare, fara sange, iar carnea este moale.
Se acopera prepelitele cu folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a le servi.
Se servesc cu garnituri dupa preferinta, eu am ales cartofii, morcovii si sparanghelul fierte la aburi si bine am facut, carnea are un gust destul de intens si nu era nevoie de o garnitura prea condimentata. Am stropit totul (legume si prepelita fripta) cu sosul din tava.
Impresiile noastre au fost extrem de favorabile, in mod special mi-a placut gustul pieptului care are o tenta subtila de vanat. Untul aromat nu i-a permis sa se usuce, in acelasi timp a dat arome subtile si proaspete carnii. Asa ca, daca aveti prilejul, nu evitati prepelita, pofta buna!
Lasă un răspuns