Mușchiuleț de porc la cuptor rețeta cu toate secretele
Mușchiuleț de porc la cuptor rețetă pas cu pas cu toate secretele pentru o friptură suculentă, moale de se topește în gură. Ce temperatură internă trebuie să aibă un mușchiuleț de porc gătit corect? Cum gătim mușchiulețul de porc la cuptor?
Acest mușchiuleț de porc e una dintre bucățile care ne place tare mult. Foarte des îl gătesc, mai cu seamă pentru zilele mai speciale. Dacă e gătit corect, așa cum veți ști și voi fă faceți după ce veți citi toate informațiile care urmează, din mușchiulețul de porc se obțin niște fripturi senzaționale, foarte fragede, foarte suculente și foarte gustoase.
Mușchiulețul de porc este o carne foarte slabă, cea mai slabă din tot porcul. Nu conține pic de grăsime, de aceea este mai sensibil de gătit. Pe scurt, dacă nu te pricepi, ai toate șansele să transformi cea mai fină bucățică din tot porcul într-o bucată ațoasă, tare și fără gust. Abordările sunt două: prima, să-i adaugi multă grăsime, și pe dinăuntru și pe dinafară. Cam așa cum am făcut eu cu mușchiulețul de porc copt în prapur și umplut cu pastă de cârnați (click pe link pentru rețetă). Am mai văzut variante cu bacon, slănină, etc. A doua și categoric cea mai corectă este să înveți cum să gătești un mușchiuleț de porc fără să-l distrugi. Și asta veți învăța în cele ce urmează.
Ingrediente mușchiuleț de porc la cuptor
- 1 bucată de mușchiuleț de porc de 750-800 de grame
- 1-2 linguri de ulei
- sare și piper proaspăt măcinat
- 1-2 căței de usturoi
- 3-4 rămurele de cimbru
- opțional: 30 de grame de unt
Mod de preparare mușchiuleț de porc la cuptor
Pregătirea mușchiulețului
1. Așa arată al meu mușchiuleț de porc, este o bucată de 750 de grame și a rămas de vreo 700 după fasonare. Asta înseamnă 175 de grame de carne/porție, după părerea mea, arhisuficient. Doar nu mâncăm carne goală, îi punem alături o garnitură, o salată, ceea ce duce la obținerea unor porții îndestulătoare. Mușchiulețul, la fel ca orice altă carne pe care urmează să o gătim friptă, trebuie scos din frigider cu o oră înainte de a ne apuca de gătit, ca să revină la temperatura mediului ambiant.
2. Primul pas: cu un cuțit foarte bine ascuțit, îndepărtăm membranele albe, destul de dure, de la suprafața cărnii. Dacă nu am îndepărta acest țesut conjunctiv, al nostru mușchiuleț de porc s-ar putea deforma în timpul gătirii. În plus, toate aceste bucăți sunt destul de greu masticabile, cu o textură neplăcută. Avem grijă să nu pătrundem adânc în carne, să decupăm doar ceea ce nu dorim în friptura noastră.
3. În imaginea de mai jos vedeți cum arată un mușchiuleț de porc după ce l-am curățat bine de pielițe.
Rumenirea mușchiulețului
4. Pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C neventilat, respectiv 180°C cu ventilație. Între timp, condimentăm bine al nostru mușchiuleț de porc cu sare și piper pe toată suprafața. Se încinge pe foc mediu-iute o tigaie mare sau o taviță cu fundul mai gros. Eu am preferat tăvița, pentru că lungimea mușchiulețului era mai mare decât diametrul celei mai mari tigăi pe care o am în casă. Oricum, e destul de util să fie un vas care să se poată da la cuptor (fără mânere de plastic). Odată încinsă tigaia/tăvița, adăugăm uleiul, îl lăsăm să se încingă foarte puțin și adăugăm al nostru mușchiuleț de porc. Rumenim rapid mușchiulețul, 1-2 minute pe toate părțile.
Să nu vă gândiți că acest proces al rumenirii este opțional! E important și pentru gătire, dar în primul rând pentru gust. Crusta brună de la suprafața alimentelor rumenite este consecința unor transformări a proteinelor expuse la temperaturi înalte (reacția Maillard). Acestea nu doar că se colorează, dar dezvoltă niște proprietăți gustative deosebite. Mai direct și cât se poate de clar, a exprimat chestia asta Gordon Ramsey: ”No color, no taste!” (Nu e culoare, nu e nici gust!)
Gătirea la cuptor
5. Odată rumenit al nostru mușchiuleț de porc, se dă, cu tot cu tăvița/tigaia în care s-a rumenit, la cuptorul preîncins la 190°C neventilat sau 180°C cu ventilație. Îl așezăm la o înălțime medie. Pentru gramajul de 700-800 de grame, lăsăm mușchiulețul în cuptor timp de 20 de minute sau până la obținerea gradului de gătire dorit. Bucățile mai mici, de 500-600 de grame, vor fi gata în 17 minute iar porțiile individuale (175-200 de grame) vor fi gata în 13 minute.
În ceea ce mă privește, pentru mine mușchiulețul e gata atunci când are temperatura internă, măsurată cu un termometru cu citire instantanee, de 62°C. Cei mai scrupuloși îl pot ține până ajunge la 70°C, dar mai mult de atât nu recomand nici în ruptul capului. Cu cât se gătește mai mult, cu atât al nostru mușchiuleț de porc va deveni mai tare și mai ațos. E o carne foarte slabă, nu are pic de grăsime care să-l mențină suculent, deci un mare NU pentru mușchiulețul gătit în exces. Interiorul acestui mușchiuleț de porc trebuie să fie rozaliu, atunci este cu adevărat fraged, gustos și suculent.
Odihna cărnii
După ce-l scoatem din cuptor, mușchiulețul rămâne în tavă să se odihnească, timp de minimum 10 minute. Opțional (și foarte recomandat) putem adăuga peste al nostru mușchiuleț de porc 30 de grame de unt, în bucăți mici. De asemenea, putem adăuga 1-2 căței de usturoi ușor zdrobiți cu lama cuțitului, rămurele de cimbru și alte condimente. Eu adaug 1 linguriță de semințe de fenicul întregi, care merg perfect cu carnea de porc. Untul se va topi și va forma un sos cu sucurile din tavă. În timpul perioadei obligatorii de odihnă a mușchiulețului, îl întoarcem de câteva ori și îl stropim din când în când cu sosul foarte aromat.
Servirea
După ce s-a odihnit, mușchiulețul se taie în felii groase cam de 3-4 cm. Se servește cald, cu garnitura preferată și cu o salată. De această dată, noi am optat pentru o garnitură de piure de cartofi și o salată de ardeei copți. A fost un deliciu și carnea s-a topit efectiv în gură. Mai multe idei de garnituri găsiți cu un click aici.
Să vă fie de folos! Alte rețete cu carne de porc găsești cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns