Mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri – rețetă video
Mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri – rețetă video de friptură festivă, foarte fragedă, gustoasă și aspectuoasă. Un mușchiuleț de porc este cea mai slabă carne din porc, foarte fină și care are nevoie de atenție ca să iasă gustos și fraged. Află-i secretele în rețeta video de mai jos!
Un mușchiuleț de porc este o materie primă prețioasă, pe care suntem norocoși să o putem achiziționa la un preț modic. Practic, este cea mai slabă bucată din carcasa de porc, toate fibrele sunt orientate în aceeași direcție și are o formă regulată. Toate aceste calități fac din mușchiulețul de porc candidatul perfect pentru cele mai gustoase, aspectuoase și fragede preparate. În plus, se mai și prepară foarte rapid!
Există două abordări clare, atunci când gătim un mușchiuleț de porc. Prima, pe care este construită și rețeta de mai jos, presupune sigilarea rapidă a cărnii în tigaie și apoi finalizarea preparării la cuptor. E cea mai simplă abordare și în același timp, aș zice eu, cea mai gustoasă. Această manieră de gătire ne oferă posibilitatea să ne bucurăm de suculența și gustul cărnii cel mai mult. A doua abordare este cea în care mușchiulețul este protejat, atât pe dinafară cât și pe dinăuntru, de un aport de grăsime. Asta ca să nu se usuce în timpul gătirii. De obicei, este umplut cu pastă de cârnați și învelit în bacon sau prapure (peritoneu). În acest caz, mușchiulețul poate fi gătit la o temperatură mai mică, vreme mai îndelungată.
Ce este, de fapt, mușchiulețul de porc?
Mușchiuleț de porc este denumirea comercială a mușchilor grupați de-o parte și de alta a coloanei (o pereche), organizați într-o bucată longitudinală. Bucata are o formă apropiată de a unui pește, de unde și denumirea de ”peștișori”. Piesa în sine conține marele psoas, micul psoas și mușchiul iliac. Este o carne fină, care nu necesită marinare.
Cea mai frecventă greșeală – din păcate, regretabil de frecventă – este să se considere că mușchiulețul este pur și simplu o bucată oarecare din sistemul muscular al animalului. Categoric, niciodată NU se poate aborda o bucată de pulpă sau spată de porc la fel cu un mușchiuleț. Iar din pulpă NU se poate face mușchiuleț, chiar dacă pulpa este o bucată mare de mușchi. La fel, cotletul nu este nici el mușchiuleț. Fiecare piesă se gătește, în mod corect, diferit. Din pulpă de porc facem o friptură delicioasă, gătită la cuptor la foc mic (aici rețeta). La fel, cotletul de porc are propriile reguli de gătire – detaliile sunt aici.
Despre toate astea am vorbit și la rețeta de mușchiuleț de porc la cuptor – click pe imaginea de mai jos.
Mai jos găsiți un exemplu al celei de-a doua abordări de gătire a unui mușchiuleț de porc. Mușchiulețul e umplut cu cârnați și protejat în timpul gătirii de prapure. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Pentru pregătirea acestei rețete de mușchiuleț în crustă de verdețuri trebuie să fim atenți, în primul rând, să alegem bucata de carne recomandată pentru acest preparat, nu alta. La fel de importante sunt prospețimea și calitatea cărnii. Eu am folosit mușchiulețul de porc produs sub brandul Comtim. E un brand timișorean de tradiție. Comtim este pe piața românească de câteva zeci de ani iar produsele lor conțin zero aditivi și doar carne de porc crescut în România.
Reguli pentru gătirea unui mușchiuleț de porc, cu sau fără crustă
- Îndepărtăm membranele argintii de la suprafața cărnii. Acestea vor face ca al nostru mușchiuleț să se strângă în timpul gătirii, deformându-se.
- Pentru un mușchiuleț fraged, pașii de urmat sunt: asezonarea, sigilarea la tigaie și gătirea la cuptor. Temperatura de gătire este 190°C neventilat, respectiv 180°C cu ventilație.
- Timpul de gătire la cuptor – după sigilarea la tigaie – al unui mușchiuleț de porc depinde de gramaj. Pentru gramajul de 700-800 de grame, un mușchiuleț are nevoie de 20 de minute de gătire la cuptor. Bucățile mai mici, de 500-600 de grame, vor fi gata în 17 minute iar porțiile individuale (175-200 de grame) vor fi gata în 13 minute.
- Temperatura internă a cărnii pentru un mușchiuleț de porc, în funcție de preferințele de gătire: pentru mine, mușchiulețul e gata atunci când are temperatura internă, măsurată cu un termometru cu citire instantanee, atinge 62°C. Cei care îl doresc mai gătit îl pot ține până ajunge la 70°C. Mai mult de atât nu recomand nici în ruptul capului. Cu cât se gătește mai mult, cu atât al nostru mușchiuleț de porc va deveni mai tare și mai ațos.
- E o carne foarte slabă, nu are pic de grăsime care să-l mențină suculent, deci un mare NU pentru mușchiulețul gătit în exces. Interiorul acestui mușchiuleț de porc trebuie să fie rozaliu, atunci este cu adevărat fraged, gustos și suculent.â
- Înainte de servire, un mușchiuleț de porc, la fel ca orice altă carne, are nevoie de un timp de odihnă, după prepararea termică.
Câteva sfaturi pentru alegerea garniturilor și montajul farfuriei
Acest mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri este un preparat nu doar foarte gustos, ci și foarte arătos. Are mare potențial peste o farfurie ”cu plating”, așa cum am văzut în emisiunile de gătit de la televizor. Evident, nu e musai să alegeți garniturile pe care le-am propus eu, cu toate că, pentru gustul meu, au fost foarte potrivite cu preparatul. În funcție de preferințe și de dieta pe care o urmați, puteți alege garniturile care vă plac vouă cel mai mult. Eu am ales un piure de cartofi clasic (rețeta aici), morcovi baby colorați pentru prepararea cărora am urmat regulile de la rețeta de morcovi glasați (click aici) și fasole verde sote (aici rețeta).
Sfaturile mele sunt: alegeți un piure și minimum o garnitură în care legumele au textură, să fie puțin crocante, al dente, cum vreți să le ziceți. Gândiți-vă, pentru fiecare garnitură în parte, dacă se potrivește ca gust cu acest mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri, dar și cu celelalte garnituri. Nu aglomerați farfuria, două-trei garnituri și un sos sunt suficiente. Alegeți garnituri în culori constrante, până la urmă, culorile sunt cele care fac o farfurie apetisantă. Acordați aceeași atenție gătirii garniturilor ca și gătirii cărnii. Mai multe idei de garnituri găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Pentru montaj: încălziți farfuriile înainte de montaj, e un detaliu mic care va face o diferență mare. Sincronizarea e esențială, e foarte important să aveți gata toate elementele farfuriei în același timp! Asigurați-vă că toate garniturile, sosul și carnea sunt calde, în momentul în care vă apucați de montaj. Dozați carnea și garniturile cu grijă! În opinia mea, 150-175 de carne/porție este arhisuficient. Garnituri ar trebuie să fie suficiente încât, pentru fiecare bucată de carne, să avem câte puțin din fiecare element din farfurie.
Ingrediente mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri – rețetă video
- 1 bucată mușchiuleț de porc de 570-600 de grame
- sare grunjoasă
- piper
- puțin cimbru uscat (sau alte ierburi aromatice sau condimente după gust)
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei
- 1 linguriță de muștar dijon
- 70 de grame de pesmet
- 30 de grame de fistic
- 1 legătură mare de pătrunjel (doar frunzele)
Pentru sos și garnituri
- piure de cartofi: 400 de grame de cartofi pentru piure, 30 de grame de unt, sare, nucșoară (opțional)
- morcovi baby glasați: câte 3 morcoviori/porție, 1 linguriță de miere de albine, sare, piper, 10 de grame de unt
- fasole verde sote: 150 de grame de fasole verde gata blanșată, 1 lingură de ulei, 1 cățel de usturoi, sare, piper, 10 grame de unt
- pentru sos: 150 ml. vin roșu sec, 250 ml. supă concentrată de pui, 1 ceapăe eșalotă, 1 cățel de usturoi, sare, piper, 1 linguriță de miere, 20 de grame de unt rece
Mod de preparare mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri – rețetă video
Mai multe rețete cu carne de porc găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Sper sincer să vă placă rețeta și să o încercați atunci când aveți o ocazie festivă sau pur și simplu doriți să vă delectați cu ceva bun. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns