
Papricaș de pui cu cartofi – rețetă simplă și gustoasă





Papricaș de pui cu cartofi – rețetă simplă și gustoasă care-mi amintește de tot ce mi s-a părut mai bun, în copilăria mea. Cât timp se gătește papricașul de pui cu cartofi? Rețeta detaliată, cu gramaje exacte, de papricaș sau popricaș de pui cu cartofi.
Papricașul este, fără îndoială, unul dintre stâlpii bucătăriei ungurești și, prin influență, unul dintre felurile de mâncare cel mai adesea gătite în Banat și Ardeal. Dar înainte de cunoașterea acestui fapt de necontestat, pentru mine, personal, papricașul e mâncarea copilăriei, simplă însă atât de savuroasă! Nu se găseau multe, în vremea copilăriei mele, dar, cu toate lipsurile, tot mai găsea Buna mea câte-un pui. Și făcea papricaș de pui cu cartofi, așa cum o să vă arăt în continuare, în rețeta de azi.
Mai făcea și un papricaș de pui cu smântână (și cu găluște, uneori), rudă bună cu rețeta de azi, dar totuși altfel. Pe acela îl găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de azi e a unei mâncări țărănești, de mâncat cu lingura. Acest papricaș e mai consistent ca o supă sau o ciorbă, dar, fără îndoială, mai lichid decât o tocană. E un doi în unu, după care mai merge doar un desert.
O scurtă precizare, înainte de rețetă
Să nu vă imaginați, cumva, că acest fel de mâncare țărănesc nu s-ar găti pe timp de iarnă, din lipsa ardeilor!
Am observat că unii cititori cred că, în maghiară, cuvântul paprika înseamnă pur și simplu ardei. Dacă n-ai idee de limba maghiară și de bucătăria ungurească (nici de cea transilvăneană), e ușor să faci această confuzie. Pentru că e doar parțial adevărat! În maghiară, cuvântul paprika mai înseamnă și… paprika. Sau poprică, (așa zicea bunică-mea) sau boia, cum i se zice în sudul țării noastre.
Iată, așadar, ce frumoși ardei kapia – kapia paprika – se găsesc pe site-ul unui producător maghiar! Dar și ce faină, roșie și aromată e paprika de Szeged! De altfel, aceasta se produce exclusiv din ardei roșii, uscați bine.
Așadar, papricașul, la fel cu curry-ul indian, e un preparat denumit după condimentul de bază, nu după alte ingrediente. Deci, în perioada în care n-avem ardei în grădini, rețetele de papricaș (inclusiv aceasta) se fac exclusiv cu paprika uscată (boia), bine aromată și roșie. Opțional, se poate adăuga 1 lingură de pastă de ardei, dacă o aveți la îndemână. Dacă nu aveți, nu e nicio pierdere. Nu pot zice că am observat vreo diferență semnificativă de gust între varianta cu ardei proaspăt și cea doar cu paprika.
VEZI ȘI REȚETA DE TOCĂNIȚĂ DE PUI CU CEAPĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Dacă e de calitate bună, pudra asta roșie aduce nu doar culoare frumoasă, ci și foarte multă aromă, într-un preparat. Eu cumpăr o paprika excelentă din satele din jurul Aradului, unde sunt producători care țin la calitate, sau chiar din Ungaria.
Ingrediente papricaș de pui cu cartofi – rețetă simplă și gustoasă
- 1,2 kilograme de pui cu tot cu os, bucăți (eu am folosit pulpe inferioare)
- 250 de grame de ceapă, cântărită gata curățată (2 cepe mari sunt de ajuns)
- 3 buc. ardei gras (325 gr), dacă aveți unul kapia cu atât mai bine, va contribui la culoarea frumoasă a papricașului – opțional
- 1 lingură cu vârf de paprika dulce, aromată
- 30 de ml. de ulei
- 1,5 kilograme de cartofi
- 1 foaie mare de dafin proaspăt sau 2 frunze uscate de dafin
- 1 lingură rasă de chimen măcinat (opțional)
- 150 de grame de bulion de roșii făcut în casă
- sare și piper după gust
- verdeață tocată, proaspătă (pătrunjel) pentru presărat la final
- opțional, la servire, ardei iute proaspăt sau murat
Mod de preparare papricaș de pui cu cartofi – rețetă simplă și gustoasă
Pregătirea ingredientelor
1. De la început, îmi pun pe foc o oală cu apă, s-o am fierbinte în momentul în care am nevoie de ea. Mă ocup apoi de restul ingredientelor pentru rețeta de papricaș de pui: verific bucățile de pui. Dacă observ urme de penaj, le pârlesc rapid cu torța de bucătărie și le șterg bine cu șervete de hârtie absorbantă. După toaletarea atentă, asezonez bine bucățile de carne cu sare și piper.
2. Ceapa o curăț și o spăl bine cu apă rece iar cartofii îi curăț, îi spăl și îi tai în cuburi cam de 3-4 cm, păstrându-i apoi în apă rece.
3. Ardeii (dacă folosesc) îi spăl bine și îi zvânt. Tai apoi ardeii în jumătăți, pe lungime, și elimin cotorul și toate semințele.
4. Evident, ceapa trebuie tocată mărunțel și da, ăsta e pasul cel mai ”lacrimogen” al rețetei de papricaș de pui, pentru că se pune ceapă destul de multă.
Gătirea papricașului
5. Eu gătesc acest papricaș de pui cu cartofi într-o cratiță de 4 litri, la care am și capac. Încing uleiul direct în cratiță, pe foc mediu – iute. Adaug în uleiul încins bucățile de pui asezonate (vezi pasul 1) și le rumenesc rapid pe toate părțile. Nu le țin mai mult de 2 minute pe o parte, pentru că nu urmăresc să le gătesc complet în faza asta, doar să prindă un pic de culoare. Le întorc de câteva ori, iar odată ce au urme rumene, așa cum se vede în poza de mai jos, e suficient. Scot bucățile de pui din cratiță și le păstrez deoparte, într-un castron, acoperite.
6. Imediat ce am scos pulpele de pui din cratiță, adaug ceapa tocată. Reduc imediat focul la mic, presar un pic de sare și amestesc bine, insistând pe fund, să se desprindă toate bucățelele rumene. În aceste urme de rumeneală e mult, mult gust. Mențin focul mic și călesc ceapa, amestecând constant, 7-8 minute.
7. Când ceapa e călită, aceasta trebuie să aibă un aspect ușor translucid. În niciun caz nu-i permit cepei pe care o călesc pentru papricaș să se ardă și nici măcar să se rumenească. Vreau doar să se înmoaie.
8. Odată ce ceapa s-a înmuiat, adaug înapoi în cratiță pulpele de pui, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în castron. Presar paprika și chimenul și amestec scurt. Imediat, adaug apă fierbinte, cât să fie bine acoperite bucățile de pui. Paprika nu trebuie lăsată fără lichid, în cratiță, pentru că se caramelizează ușor. Adaug acum și jumătățile de ardei, frunza de dafin și 1 linguriță bună de sare. Aduc lichidul la fierbere și reduc focul la minimum. Acopăr cratița cu capacul și îl trag deoparte, lăsând puțin loc aburilor să iasă. Gătesc papricașul la foc mic, sub capac.
Curățarea ardeilor de pieliță – opțional
9. Așa cum am precizat că adăugarea ardeilor proaspeți e opțională, tot așa e și acest pas. Eu procedez așa cum voi arăta, pentru că soțul meu are probleme să digere pielița ardeilor. În plus, papricașul are o textură mai faină, parcă, atunci când fac ceea ce voi descrie în continuare.
Așadar, după 30 de minute de gătire în papricaș, scot jumătățile de ardei (6 am băgat, 6 scot). Le scurg bine de lichid, le pun pe tocător cu partea cu pielița în jos și, cu o linguriță, răzuiesc pulpa ardeilor de pe pielițele tari, pe care le arunc. Pulpa ardeilor, curățată, o toc cu cuțitul și o adaug imediat în cratița cu papricaș.
Adăugarea cartofilor
10. După 35-40 de minute de gătire la foc mic, sub capac, bucățile de pui ar trebui să fie fragede. În acest moment, adaug cartofii, pregătiți așa cum am explicat la pasul 2 și bine scurși de apă. Dacă lichidul a scăzut semnificativ sau dacă, pur și simplu, este insuficient lichid în cratiță ca să acopere și cartofii, completez cu apă fierbinte. Readuc totul la fierbere și setez focul la mediu.
11. După 10 minute de fierbere la foc mediu, adaug în cratița cu papricaș de pui cu cartofi și bulionul de roșii făcut în casă. Nu mai repede de atât, pentru că acesta aduce un anumit aport de aciditate în preparat, care ar putea face cartofii să fiarbă mai greu. Continui să gătesc papricașul, fără capac, până când cartofii se frăgezesc foarte bine și papricașul mai scade. Opresc apoi focul, asezonez bine cu sare și piper după gust și, în final, presar pe deasupra pătrunjelul tocat.
Servirea
12. Preparatul se servește cald, de obicei ca fel unic (ținând loc și de felul întâi și de al doilea). Sigur e că după un blid mare de papricaș de pui cu cartofi eventual mai ceri supliment, dar nu un alt fel cu carne. Carnea din papricaș e fragedă iar zeama e bine condimentată și foarte gustoasă. După un asemenea meniu, merge bine un desert de casă sau o prăjitură simplă cu mere, cu dovleac etc.
Pentru mine, rămâne una dintre mâncărurile preferate, de nedetronat din topul preferințelor și asta pentru gustul irezistibil de poprică bună, de ceapă dulceagă și de chimen din zamă! Cedez cu plăcere toate părțile solide, doar să mă pot îndestula de zama din papricaș!
MAI MULTE REȚETE CU PUI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns