
Gulii umplute cu cous-cous și legume – rețetă de post





Gulii umplute cu cous cous și legume – rețetă de post, gustoasă și ușor de făcut, o mâncare vegană excelentă. Rețeta de gulii umplute în varianta de post, lista de ingrediente și modul de preparare detaliat, timpi de gătire etc.
Rețeta de azi, aceste gulii umplute cu cous-cous și legume, este varianta vegană a unei rețete mai vechi, cu care am crescut, fiind gătită în casa bunicilor mei, în fiecare primăvară. Guliile umplute ale bunicii au o umplutură gustoasă de carne și sunt gratinate cu sos bechamel, găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta pe care v-o propun azi, simt că trebuie să precizez, pentru acei cititori – nu puțini! – care sunt alături de mine de 16 de ani (când or fi trecut?!), că aceste gulii umplute cu cous cous sunt aproape identice rețetei de gulii umplute cu mei, publicată de mine în 2009. Știu că mulți ați apreciat acea rețetă pe care am pierdut-o, într-un trasfer de pe un server pe altul. Am refăcut-o acum, înlocuind meiul cu cous-cous, pentru că am considerat că acesta e mai ușor de găsit. Rețeta a ieșit foarte bine și sunt sigură că va fi folositoare celor care postesc sau au optat definitiv pentru o dietă vegană.
Ingrediente gulii umplute cu cous-cous și legume – rețetă de post
- 6 gulii fragede, de mărime medie
- 50 de mililitri de ulei de măsline
- 1 ceapă, tocată fin
- 1 ardei gras roșu, tocat cubulețe
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame), tocată mărunt
- 1 morcov mic, ras pe răzătoare
- sare și piper după gust
- 100 de grame de cous-cous + 150 de mililitri de apă fierbinte
- 150 de mililitri de passata de roșii
- 1 cățel de usturoi
- mărar verde pentru presărat
Mod de preparare gulii umplute cu cous cous și legume – rețetă de post
1. Pentru rețeta de gulii umplute cu cous cous, am ales gulii tinere și fragede. Le-am curățat de coajă. Frunzele se pot păstra pentru niște sărmăluțe, dacă aveți poftă, ies foarte faine și rețeta e aici.
2. Am pus pe foc o oală mare cu apă (sărată ca pentru paste). Când apa a clocotit, am pus în oală guliile întregi și am redus focul la minimum.
3. Am acoperit parțial oala (cu capacul ușor pe o parte, să aibă loc aburii să iasă) și am fiert guliile la foc foarte mic până când a intrat ușor furculița în ele. La mine, asta a durat 35-40 de minute dar depinde de cât de fragede sunt guliile.
4. Pentru a opri brusc gătirea guliilor, le-am scos cu o spumieră și le-am transferat într-un castron cu apă rece. Când s-au răcit, am scobit guliile de miez, lăsând exteriorul de aproximativ 1-1,5 cm grosime. Am colectat miezul scobit din gulii separat, într-un castron.
Așa arătau guliile după ce le-am scobit pe toate, sunt gata de umplut.
Pregătire umplutură
5. Pentru rețeta de gulii umplute cu cous cous, am folosit un cous cous fin, pe care l-am cântărit într-un castronel. Am măsurat 150 de militri de apă fiartă (din cea în care am făcut guliile) și am turnat-o peste cous cous. După cum puteți vedea în poza de mai jos, acoperea cam de 1 cm cous cous-ul.
Am acoperit castronelul cu o farfurioară și am lăsat cous-cous-ul să se hidrateze timp de 10 minute. În acest timp, cous cous-ul a absorbit tot lichidul, așa cum puteți videa în poza de mai jos.
6. Am încins pe foc mediu-iute o tigaie încăpătoare și am adăugat jumătate din ulei. În acesta, am adăugat ceapa tocată, ardeiul roșu tocat cubulețe și morcovul ras. Imediat, am presărat cu sare, am amestecat și am redus focul, călind legumele, fără să se rumenească.
7. Am mărunțit cu cuțitul, pe tocător, miezul rămas de la scobirea guliilor (vezi pasul 4).
8. Am adăugat miezul mărunțit de gulii peste legumele din tigaie, care se căleau la foc mic (și pe care nu le-am scăpat din ochi, nu cumva să se ardă).
Am amestecat bine și am călit totul în continuare, până când legumele s-au înmuiat și lichidul a scăzut. În final, am oprit focul, am asezonat cu sare și piper după gust și am adăugat și 1 lingură de mărar tocat (care e opțional sau poate fi înlocuit cu alte ierburi aromatice, după gust).
9. Am adăugat cous cous-ul hidratat peste legumele călite, am amestecat bine și, iată, umplutura pentru rețeta mea de gulii umplute de post era gata.
Observație: evident, se pot folosi și alte legume, pe lângă cele pe care le-am inclus eu în rețetă. Merg bine câteva ciuperci, poate un pic de conopidă, dovlecel ras etc.
Umplerea guliilor și gătirea la cuptor
Am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
10. Cu o linguriță, am umplut guliile cu umplutura de cous cous și legume, pe care am distribuit-o în mod egal. Am presat ușor umplutura, să intre toată și poate fi și cu vârf.
11. Într-un castronel, am amestecat passata de roșii cu usturoiul zdrobit, sare și piper după gust.
12. Am diluat sosul cu 1 polonic din apa în care au fiert guliile și am turnat jumătate din acesta într-o tavă termorezistentă cu dimensiunile de 25 x 20 centimetri. Am aranjat în tavă guliile, cu partea cu umplutura în sus.
13. Am stropit guliile cu restul de sos din tavă și cu tot uleiul de măsline rămas. Am acoperit tava cu capacul și am dat-o la cuptor la 180 de grade (fără ventilație, căldură de jos și de sus) timp de 20 de minute. Am îndepăratat capacul și am rumenit guliile umplute timp de 15 minute. La final, le-am lăsat să se odihnească pe planul de lucru, timp de 15 minute, înainte de servire. Au fost fragede, gustoase, mi-a părut rău doar că nu am făcut un pic mai mult sos.
Dacă postul (sau veganismul) nu vă preocupă, puteți servi aceste gulii vegane și cu o lingură de iaurt grecesc. Eu am încercat și au fost minunate în această combinație.
MAI MULTE REȚETE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns