Gulii umplute cu carne – la cuptor
Aceasta rețetă de gulii umplute cu carne – la cuptor – permite obținerea rapidă și fără mari eforturi a uneia din cele mai gustoase mâncăruri cu legume. Guliile umplute sunt atât de bune, că ar satisface chiar și papilele celui mai pretențios gurmand. E o rețetă relativ ușor de făcut, ieftină dar foarte gustoasă. A fost preferința soțului meu, care le-a adus în plus față de lista de cumpărături primită. Evident, a avut o idee excelentă căci mâncarea m-a încântat și pe mine.
De altfel, guliile sunt printre legumele mele preferate. Îmi place să le adaug în ciorbe sau să fac cu ele clasica rețetă bănățeană de supă de gulii cu găluște. La fel de mult îmi place, însă, și supa cremă de gulii iar cu un click aici găsiți și o rețetă excelentă de sarmale învelite în frunze de gulii.
Ingrediente Gulii umplute cu carne – la cuptor
- 6 gulii mici și fragede (ale mele au cântărit 1050 de grame, necurățate)
- 300 de grame de carne tocată amestec (porc și vită)
- 1 ceapă medie (80 de grame)
- 30 de mililitri de ulei de măsline
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 30 de grame de pesmet alb
- 1 linguriță de pastă de roșii (opțional)
- 40 de grame de unt
- 40 de grame de făină
- 500 de mililitri de lapte
- sare, piper negru (și alb, opțional)
Mod de preparare gulii umplute cu carne – la cuptor
Pregătirea guliilor
1. Guliile se spală și se zvântă, apoi se decojesc.
2. După decojire, ajutându-ne de un instrument special pentru scobirea legumelor, scoatem miezul guliilor. Pentru gulii umplute, avem nevoie să scobim până ce obținem un gol confortabil, înconjurat de un strat cam de 1 cm. grosime. Instrumentul are forma unei chiurete mici și dacă-l aveți, e bine, folosiți-l. Eu nu am așa ceva, așa că folosesc o linguriță veche, una care are marginile foarte tăioase și o folosesc exact în acest scop. Pulpa din guliile scobite o colectez într-un castronel.
3. Pentru a mă asigura că guliile vor fi bine gătite, eu le poșez în apă sărată. Le pun în apa fiartă apoi reduc focul la mic și le las cam 20 de minute să se poșeze fără niciun clocot. Apoi le scot cu o spumieră și le las să se scurgă bine. În mod ideal, pentru a face gulii umplute nu e necesară această operație. Sunt ani de zile, însă, de când nu am mai găsit în comerț gulii atât de fragede încât să se gătească bine la cuptor, fără poșarea prealabilă.
Umplutura de carne
4. Tocăm mărunt ceapa și încingem pe foc mediu o tigaie. Adăugăm uleiul de măsline și imediat ceapa tocată. Presărăm un praf de sare, reducem focul la minimum și călim ceapa pe foc mic, amestecând frecvent, 5-6 minute, până se înmoaie și devine ușor translucidă.
5. În timp ce ceapa se călește, tocăm din cuțit, cât mai mărunt posibil, miezul scobit din gulii. Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm miezul scobit al guliilor, cât mai fin tocat. Pare o cantitate mare, dar în scurt timp, amestecând constant, vom vedea că miezul acesta de gulie va scădea mult.
6. Călim miezul de gulie cu ceapa până când scade la mai puțin de jumătate din volumul inițial. Orientativ, să știți că la mine, treaba asta a durat zece minute. În acest timp am menținut focul la mediu-mic și am amestecat deseori. Când a ajuns în această stare, am tras tigaia de pe foc și i-am transferat conținutul într-un castron larg, unde l-am lăsat să se răcească puțin.
Sosul bechamel
7. În timp ce pe s-a călit miezul guliilor, am profitat de un pic de răgaz și am pregătit un sos bechamel, din ingredientele de la 8-10. În final, l-am asezonat cu sare și piper alb. Rețeta de bechamel pas cu pas o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Tot acum am pornit și cuptorul, pe care l-am fixat la 180°C, căldură de sus și de jos, static.
Compoziția de carne
8. Peste ceapa și gulia călită, am adăugat carnea, pesmetul, verdeața tocată, sare și piper negru după gust și 1 linguriță de pastă de roșii (triplu concentrat). Concentratul de roșii e opțional, dar mie chiar îmi plac atât gustul cât și culoarea pe care o dă umpluturii. Am amestecat totul și am avut umplutura gata.
Umplerea guliilor
9. Am umplut guliile cu compoziția de carne pregătită la punctul 8. Orientativ, să știți că în fiecare gulie au intrat 80-85 de grame de umplutură, cu toate că le-am umplut cu vârf. Nu fiți tentați să pregătiți mai multă umplutură, că nu veți avea ce să faceți cu ea.
Gătirea la cuptor și servirea
11. Opțional, deasupra de sos mai puteți presăra și niște brânză frumos gratinabilă, eu nu o fac. Am acoperit forma cu capacul și am dat-o la cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, timp de 30 de minute. După 30 de minute, am îndepărtat capacul. Am comutat cuptorul pe fruncția grill și am mai lăsat vasul cu gulii umplute în cuptor pentru încă 5-10 minute, cât să se rumenească discret pe deasupra. Am scos vasul din cuptor și am lăsat guliile să se răcorească timp de 15 minute. După aceasta, le-am servit, presărate pe deasupra cu un pic de verdeață proaspătă.
O mâncare simplă, gustoasă și care-ți dă un sentiment plăcut de acasă. Sper s-o încercați și voi!
Lasă un răspuns