Cautare in site
x inchide
Gulii umplute cu carne - la cuptor

Gulii umplute cu carne – la cuptor

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.10.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Aceasta rețetă de gulii umplute cu carne – la cuptor – permite obținerea rapidă și fără mari eforturi a uneia din cele mai gustoase mâncăruri cu legume. Guliile umplute sunt atât de bune, că ar satisface chiar și papilele celui mai pretențios gurmand. E o rețetă relativ ușor de făcut, ieftină dar foarte gustoasă. A fost preferința soțului meu, care le-a adus în plus față de lista de cumpărături primită. Evident, a avut o idee excelentă căci mâncarea m-a încântat și pe mine.

gulii umplute la cuptor reteta gulii umplute cu carne reteta
De altfel, guliile sunt printre legumele mele preferate. Îmi place să le adaug în ciorbe sau să fac cu ele clasica rețetă bănățeană de supă de gulii cu găluște. La fel de mult îmi place, însă, și supa cremă de gulii iar cu un click aici găsiți și o rețetă excelentă de sarmale învelite în frunze de gulii.

Ingrediente Gulii umplute cu carne – la cuptor

  • 6 gulii mici și fragede (ale mele au cântărit 1050 de grame, necurățate)
  • 300 de grame de carne tocată amestec (porc și vită)
  • 1 ceapă medie (80 de grame)
  • 30 de mililitri de ulei de măsline
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 30 de grame de pesmet alb
  • 1 linguriță de pastă de roșii (opțional)
  • 40 de grame de unt
  • 40 de grame de făină
  • 500 de mililitri de lapte
  • sare, piper negru (și alb, opțional)

Mod de preparare gulii umplute cu carne – la cuptor

Pregătirea guliilor

1. Guliile se spală și se zvântă, apoi se decojesc.

curatarea guliilor
2. După decojire, ajutându-ne de un instrument special pentru scobirea legumelor, scoatem miezul guliilor. Pentru gulii umplute, avem nevoie să scobim până ce obținem un gol confortabil, înconjurat de un strat cam de 1 cm. grosime. Instrumentul are forma unei chiurete mici și dacă-l aveți, e bine, folosiți-l. Eu nu am așa ceva, așa că folosesc o linguriță veche, una care are marginile foarte tăioase și o folosesc exact în acest scop. Pulpa din guliile scobite o colectez într-un castronel.

scobirea guliilor
3. Pentru a mă asigura că guliile vor fi bine gătite, eu le poșez în apă sărată. Le pun în apa fiartă apoi reduc focul la mic și le las cam 20 de minute să se poșeze fără niciun clocot. Apoi le scot cu o spumieră și le las să se scurgă bine. În mod ideal, pentru a face gulii umplute nu e necesară această operație. Sunt ani de zile, însă, de când nu am mai găsit în comerț gulii atât de fragede încât să se gătească bine la cuptor, fără poșarea prealabilă.

posarea guliilor

Advertising

Umplutura de carne

4. Tocăm mărunt ceapa și încingem pe foc mediu o tigaie. Adăugăm uleiul de măsline și imediat ceapa tocată. Presărăm un praf de sare, reducem focul la minimum și călim ceapa pe foc mic, amestecând frecvent, 5-6 minute, până se înmoaie și devine ușor translucidă.

calirea cepei
5. În timp ce ceapa se călește, tocăm din cuțit, cât mai mărunt posibil, miezul scobit din gulii. Când ceapa s-a înmuiat, adăugăm miezul scobit al guliilor, cât mai fin tocat. Pare o cantitate mare, dar în scurt timp, amestecând constant, vom vedea că miezul acesta de gulie va scădea mult.

calirea guliilor tocate
6. Călim miezul de gulie cu ceapa până când scade la mai puțin de jumătate din volumul inițial. Orientativ, să știți că la mine, treaba asta a durat zece minute. În acest timp  am menținut focul la mediu-mic și am amestecat deseori. Când a ajuns în această stare, am tras tigaia de pe foc și i-am transferat conținutul într-un castron larg, unde l-am lăsat să se răcească puțin.

miez de gulie calit

Sosul bechamel

7. În timp ce pe s-a călit miezul guliilor, am profitat de un pic de răgaz și am pregătit un sos bechamel, din ingredientele de la 8-10. În final, l-am asezonat cu sare și piper alb. Rețeta de bechamel pas cu pas o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Tot acum am pornit și cuptorul, pe care l-am fixat la 180°C, căldură de sus și de jos, static.

Advertising

sos bechamel

Compoziția de carne

8. Peste ceapa și gulia călită, am adăugat carnea, pesmetul, verdeața tocată, sare și piper negru după gust și 1 linguriță de pastă de roșii (triplu concentrat). Concentratul de roșii e opțional, dar mie chiar îmi plac atât gustul cât și culoarea pe care o dă umpluturii. Am amestecat totul și am avut umplutura gata.

umplutura din carnea ingredientele in castron

Umplerea guliilor

9. Am umplut guliile cu compoziția de carne pregătită la punctul 8. Orientativ, să știți că în fiecare gulie au intrat 80-85 de grame de umplutură, cu toate că le-am umplut cu vârf. Nu fiți tentați să pregătiți mai multă umplutură, că nu veți avea ce să faceți cu ea.

gulii umplute cu compozitia de carne

Advertising

Gătirea la cuptor și servirea

gulii umplute reteta adaugare sosului bechamel

11. Opțional, deasupra de sos mai puteți presăra și niște brânză frumos gratinabilă, eu nu o fac. Am acoperit forma cu capacul și am dat-o la cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, timp de 30 de minute. După 30 de minute, am îndepărtat capacul. Am comutat cuptorul pe fruncția grill și am mai lăsat vasul cu gulii umplute în cuptor pentru încă 5-10 minute, cât să se rumenească discret pe deasupra. Am scos vasul din cuptor și am lăsat guliile să se răcorească timp de 15 minute. După aceasta, le-am servit, presărate pe deasupra cu un pic de verdeață proaspătă.

gulii umplute reteta gulii umplute la cuptor reteta gulii umplute cu carne reteta

O mâncare simplă, gustoasă și care-ți dă un sentiment plăcut de acasă. Sper s-o încercați și voi!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 comentarii la Gulii umplute cu carne – la cuptor

  1. Oanna_al spune:

    Sincer … nu m-am așteptat să fie atât de gustoase, puțin spus, mai degrabă delicioase!

  2. Alina spune:

    Vai de cind caut reteta asta. Era una dintre retetele de sarbatoare a bunicii si din pacate nu mi-am notat-o nicaieri. Minunata.

  3. Andrea M. spune:

    Imi placeau intotdeauna guliile umplute dar ceva nu era perfect nicicand….dar numai pana deunazi cand am gasit reteta aceasta….este ceva atat de simplu dar senzational..stiu…gulii umplute ??? dar da !!! gulii umplute !!! reteta este desavarsita, felul cum acel sos bechamel termina o treaba bine inceputa !?! perfect !!!

  4. madalina spune:

    Astazi o gatesc,mi se pare geniala reteta,multumim ptr postarea ei

  5. lauralaurentiu spune:

    Mie-mi spui! :)) De cate ori mai apare cate un comentariu si ma intorc la postarea asta, imi vine apa-n gura! :))

  6. pansy spune:

    ador guliile umplute !

  7. lauralaurentiu spune:

    wabyanna, iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu. Aceasta reteta culinara iti ofera posibilitatea sa prepari o mancarica cu legume sanatoase, bune-bunute. Sper din tot sufletul ca, daca o vei incerca, sa fie pe gustul tau. Eu numai cand ma uit la poze salivez!

  8. wabyanna spune:

    Eu am incercat candva gulii crude si nu m-au dat pe spate. Acum voi incerca si in varianta aceasta sa vad cum ies. Multumim Laura pentru retetele tale mereu surprinzatoare.

  9. lauralaurentiu spune:

    Mari, intr-adevar sunt excelente.

  10. Mari spune:

    Si eu fac gulii umplute.
    Imi plac tare mult!

  11. Avram Marian - Gabriel ( Graham ) spune:

    Felicitari pentru blog!
    Il citesc constant!
    E unul din cele mai bune din Romania!
    Pacat ca astazi au batut si Bute si Diaconu si Jo Jo Dan ,toti 3 au batut si nu a transmis nimeni.
    Eu am promovat meciul online dar nimeni nu a vrut de la tv sa transmita.
    Am pus inregistrarea meciului in care a batut bute la:
    http://sportromanesc.blogspot.com/
    Va rog sa promovati asta pentru ca e pacat sa nu vada romanii aceste monumente ale mandriei nationale care sunt aruncate la gunoi din nepasare sau din rautate.
    Lupt pentru aceste valori si daca vreti sa va alaturati va sunt recunoscator.
    Bravo romanilor care ne fac mandri de ei.
    Va multumesc!!!

  12. lauralaurentiu spune:

    Blueeyes, multumesc mult pentru vizita! Intr-adevar, guliile sunt delicioase, dau un gust exceptional de bun in mancare, in ciorba, in sosuri, imi pare rau ca acolo unde esti sunt atat de inaccesibile.

  13. Blueeyes spune:

    Arata tare delicioasa…..Guliile sunt faviritele mele,cand eram in Romania,le mancam ca pe mere.Acum decand stau in Jp,una ,nici nu le gasesti pe oriunde si cand am gasit,aminebunit cand am vazut ce pret are ….ajungea la 6.50 $ bucata.
    O zi buna in continuare!

  14. lauralaurentiu spune:

    Fuat Gencal, thanks a lot. You are so, so kind!

  15. lauralaurentiu spune:

    Zambia, thanks a lor for visiting me. In english, this vegetable it's called "kohlrabi" or "german turnip". Maybe you'll be lucky to find it. It's really delicious.

  16. Fuat Gencal spune:

    Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

  17. kitchenStories spune:

    Λάουρα καλησπέρα.
    Μου αρέσει πολύ αυτό το πιάτο, με την εξαιρετική σάλτσα!!!
    Δυστυχώς εδώ δεν έχουμε αυτά τα λαχανικά. Δεν τα ξέρουμε. :((
    Καλό Σαββατοκύριακο.
    Zambia

  18. lauralaurentiu spune:

    Bianca, un week-end minunat si tie! Cum spuneam mai sus, in reteta, conteaza mult cat de crude sunt guliile. Daca atunci cand le cureti si scobesti, constati ca au ceva fibre, e mai bine sa le oparesti inainte de a le umple. Vor iesi minunate, au gust exceptional.

  19. Bianca spune:

    Ce bine arata!!! Voi face si eu dupa reteta ta…odata:) Am facut mai demult dar nu asa si au fost foarte tari si m-am suparat si nu am mai incercat.
    Un weekend minunat!!!

Advertising