Țușpais de gulii – ciușpais de călărabe – mâncare de gulii cu smântână – video
Țușpais de gulii, ciușpais de călărabe – ce este un țușpais? Dar călărabele ce sunt? În rețeta video de mai jos înveți să prepari o mâncare de gulii cu smântână așa cum se face în Banat, rețetă foarte veche, simplă și gustoasă, de sezon.
Pentru bănățeni, un țușpais înseamnă amintiri din copilărie, cu bunici care, printre nesfârșite treburi și din mai nimic reușeau să pună pe masa familiei ceva gustos. Pentru ceilalți, e doar un cuvânt ciudat, la fel cum este călărabe. Ei bine, un țușpais, denumit pe alocuri ciușpais, este un preparat sezonal, făcut din legumele sezonului și un sos pe bază de smântână și lapte. Un fel de bechamel cu felurite legume. Mai demult, am preparat o rețetă de țușpais de dovlecei, înăcrit cu un strop de oțet și aromat cu mărar din belșug, vi-l mai amintiți? Ca să accesați rețeta respectivă, dați click pe poza ce urmează, căci pagina asta este dedicată rețetei de țușpais de gulii.
Originea preparatului
Înainte de a vă povesti, foarte pe scurt, ce e cu acest țușpais în bucătăria bănățenilor, musai să vă dezvălui ce sunt călărabele. Ei bine, cuvântul călărabă provine din limba germană, din Kohlrabi, și înseamnă, în graiul bănățean, gulie.
Iar dacă originea denumirii ingredientului principal al rețetei de țușpais de gulii este germană, cred că mulți dintre voi au dedus deja că țușpaisul în sine este de origine germană. În gastronomia bănățeană, țușpaisul – Zuspeise – a ajuns prin șvabii bănățeni care au trăit alături de noi sute de ani și care și-au pus amprenta asupra preferințelor culinare locale.
Țușpais de gulii – posibile abordări
Înainte de a vă invita să urmăriți rețeta video de țușpais de gulii, care va face acest preparat simplu să vă pară încă și mai simplu, vă mai spun doar câteva vorbe. Veți vedea în clip, am folosit doar două gulii, dintre care una uriașă. Împreună, au cântărit 1030 de grame! Nu eu le-am ales. Am comandat, pe vreme de caniculă, printr-o aplicație de cumpărături. Am cerut patru gulii, gândindu-mă că vor avea dimensiuni rezonabile și surpriza a fost că m-am ales cu 2,5 kile de gulii. Așa că e perfect în regulă să alegeți gulii de dimensiune potrivită (cam 6/kg).
Dacă aveți și frunze de gulii, minunat, folosiți-le și pe acelea! Frunzele de gulii sunt comestibile și au un gust excelent. De altfel, unii dintre voi își amintesc, probabil, rețeta mea de sarmale în frunze de gulii, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Când curățați guliile, asigurați-vă doar că îndepărtați și eventualele părți lemnificate. Ideal ar fi să folosiți gulii tinere și fragede.
În ceea ce privește lichidul folosit în rețeta de țușpais de gulii, puteți înlocui apa cu supă. Puteți suplimenta și cantitatea de smântână. E bine să nu uităm, însă, că acest preparat este o garnitură, așa că nu e recomandat să îl încărcăm prea mult cu calorii inutile. Țușpaisul este o rețetă foarte veche, dar, veți vedea, are gustul predominant al legumelor folosite și e echilibrat nutrițional. Ca să-l pregătiți, urmăriți modul de preparare ilustrat în rețeta video de mai jos.
Ingrediente țușpais de gulii – ciușpais de călărabe – mâncare de gulii cu smântână
- 1 kg de gulii
- 1 ceapă de mărime medie (aproximativ 80 de grame)
- 3 linguri (aproximativ 40 ml.) de ulei
- 40 de grame de făină
- 120 de grame de smântână cu minimum 20% grăsime
- 120 ml. lapte
- 1 roșie mare (200 de grame) – opțional
- aproximativ 700 ml. de apă fierbinte
- sare și piper după gust
- 1 legătură mare de mărar verde
Mod de preparare – rețeta video
Servire țușpais de gulii
Preparatul se servește cald sau rece, alături de ouă ochiuri, chiftele, carne friptă, șnițel etc. Eu l-am servit abia călduț, cu niște chifteluțe și a fost delicios, pe placul întregii familii. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns