Tăiței cu cartofi – Grenadiermarsch – rețetă veche din Banat
Tăiței cu cartofi – Grenadiermarsch – tăiței cu crumpi – rețetă veche din Banat, prezentată în format video și text. Câte calorii are o porție de Grenadiermarsch? Ce ingrediente se folosesc pentru rețeta tradițională de tăiței cu crumpi ca în Banat? Află totul în articolul de mai jos.
Mărturisesc că sunt ani (mulți) de când nu am mai mâncat Grenadiermarsch. E un preparat tradițional, răspândit în Banat și în anumite arii ale Ardealului, pe care bunica îl gătea adesea, dar pe care eu încă nu îl gătisem. Am pus și eu în practică, în bucătăria mea, o rețetă asemănătoare, cea de crumpi cu găluște, dar nu chiar pe aceasta.
De curând, am primit o invitație din partea oamenilor din Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Mi-au cerut să mă alătur unui demers de promovare a gastronomiei locale ca parte a patrimoniului cultural imaterial. Evident că am acceptat, este unul dintre lucrurile în care cred cu toată tăria, un subiect pe care l-am abordat de atâtea ori, în articole, în interviuri și oriunde am avut prilejul!
Iată-mă, așadar, implicată în proiectul LA PAS. Gustul ca patrimoniu, inclus în dosarul de candidatură al asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Anul acesta, în cadrul proiectului vor apărea patru rețete tradiționale bănățene vechi, iar cea de Grenadiermarsch este prima dintre ele. Pentru fiecare dintre cele patru rețete, voi avea alături de mine un invitat, o personalitate a vieții culturale și sociale din orașul nostru. Invitatul care a participat la gătitul rețetei de Grenadiermarsch și a și degustat-o este Petre Ionuțescu, muzician, despre a cărui activitate puteți afla mai multe aici.
Preparat cu istorie, chiar și cu o legendă urbană
Denumirea preparatului – Grenadiermarsch – v-a dat deja destule indicii că este vorba despre o mâncare de origine austroungară. De altfel, ungurii gătesc și ei acest fel de mâncare, sub denumirea Gránátos Kocka. Găsim preparate asemănătoare în Slovacia, în Croatia și Vojvodina. În acest spațiu multicultural, plin de influențe în toate domeniile, inclusiv în gastronomie, sunt multe rețete împrumutate de la o etnie și care au ajuns să fie reprezentate în bucătăriile altor etnii.
Convingerea mea este că Grenadiermarsch este o rețetă țărănească. Simplitatea ingredientelor, faptul că sunt atât de necostisitoare dar și combinarea a două tipuri de carbohidrați, cu menirea de a te sătura, nu neapărat de a te răsfăța, toate acestea se înscriu în logica unei rețete cu origini rurale.
Circulă, însă, și o legendă urbană despre Grenadiermarsch. Conform acesteia, preparatul ar fi fost creat de chef-ul unui restaurant vienez, pentru a-l onora pe generalul Radetzky, cunoscut mai ales pentru marșul cu același nume compus de Johann Strauss. Nu pot crede, însă, că în atât de elevata Vienă a secolului al XIX-lea, într-un restaurant frecventat de nobilime – Radetzky însuși era conte – un chef bucătar ar fi pus pe masă o farfurie de tăiței cu cartofi.
Cu atât mai mult nu cred, cu cât în bucătăria austriacă erau de pe atunci interzise combinațiile de carbohidrați, nu se mănâncă pâine cu cartofi, nici supă cu găluște și pâine etc. Așa că, indiferent de faptul că Radetzky a fost comandantul unui regiment de artilerie iar Grenadiermarsch se traduce prin ”marșul tunarilor”, cred mai degrabă că soldații din regiment mâncau acest fel de mâncare, pe care-l cunoșteau din bucătăriile țărănești ale mamelor lor. De altfel, chiar dacă unui bucătar mâncarea asta i se pare ”greșită”, să știți că e nu doar sățioasă și ieftină, ci și foarte gustoasă!
Rețeta vă invit să o descoperiți mai jos.
Ingrediente tăiței cu cartofi – Grenadiermarsch – rețetă veche din Banat
- 400-450 de grame de cartofi fierți în coajă
- 300 de grame de făină
- 3 ouă mari (55-60 de grame/bucata)
- 1 ceapă de mărime medie (100 de grame)
- 150 de grame de costiță, cârnați afumați, friptură rece + ceva afumătură etc
- opțional: 3 linguri de ulei, doar în cazul în care afumătura nu are destulă grăsime
- 1 lingură de paprika dulce, aromată
- opțional: un pic de chimen sau de măghiran
- sare și piper după gust
- ½ de legătură de pătrunjel verde, tocat
Tăiței cu cartofi – Grenadiermarsch – rețetă veche din Banat – rețeta video
Mod de preparare în format text, printabil
1. Începem cu tăițeii: facem un aluat dens din 300 de grame de făină și 3 ouă mari. Aluatul de tăiței se întinde cu sucitorul, pe planul de lucru presărat cu puțină făină, în foaie subțire (1 mm). Se taie aluatul în pătrate cam de 3*3 cm sau se poate rupe cu degetele, în forme neregulate de aproximativ aceeași dimensiune. Se pune pe foc o oală de 4 litri cu apă sărată și, când fierbe, se adaugă tăițeii. Se fierb cam 3-4 minute, apoi se scurg de apă.
2. Cartofii fierți în coajă se decojesc și se taie în cuburi. Ceapa se curăță și se toacă mărunt.
3. Dacă afumătura este destul de grasă, nu se mai adaugă și ulei, dacă nu prea are grăsime, într-o cratiță largă se adaugă mai întâi 3 linguri de ulei și se încing pe foc mediu, abia apoi afumătura tăiată cuburi. Se rumenește carnea și se scoate deoparte.
4. În grăsimea rămasă în tigaie se adaugă ceapa. Se amestecă, se reduce focul la mic și se presară un pic de sare. Se călește ceapa până se înmoaie (5-6 minute).
5. Se adaugă peste ceapă cartofii tăiați cuburi și se călesc 2-3 minute, amestecând constant. Se adaugă afumătura rumenită, apoi tăițeii fierți și scurși de apă. Se amestecă bine și se gătesc toate împreună până se înfierbântă bine. Se asezonează mâncarea cu sare și piper. În momentul servirii, se presară cu paprika dulce și pătrunjel verde tocat. Grenadiermarsch se servește cu murături sau cu compot.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns