Bogracs – rețetă ungurească la ceaun
Bogracs, rețetă culinară ungurească preparată la ceaun. Ce este un bogracs și cum se prepară? Cum se face bogracs, ingrediente și mod de preparare pas cu pas. Bogracs cu vânat și carne de porc.
Bogracs-ul este, desigur, o mâncare ungurească. Cuvântul bogracs înseamnă în limba maghiară ceaun, așa că orice tocană consistentă gătită la ceaun, în aer liber, poate purta acest nume. Cam în felul în care noi, românii, numim ”ceaun” preparatele care sunt gătite în acesta. Oricum, acest bogracs este o mâncare foarte savuroasă, mai scazută față de gulyas și obligatoriu cu garniturile pregatite separat (nu cu cartofi în aceeași zeamă, ca la cel de pe urmă). De fapt, este un pőrkőlt (tocană ungurească) pregătit în aer liber.
Prin prezența destul de numeroasă a maghiarilor în Banat, aceștia au ajuns să influențeze mult și în mod benefic bucătaria locală iar una dintre influente este și acest bogracs. Altele, la fel de gustoase, poartă nume mai celebre, cum ar fi gulașul și papricașul.
Cel mai adesea, când am mâncat bogracs, s-a întâmplat să conțină un amestec de cărnuri diferite, cum ar fi vită cu porc, adăugate în ceaun în ordinea fierberii. Dar pentru că acest preparat este unul care ține de apanajul bărbaților, poate cel mai răspândit este cel din vânat. Având o bucata frumoasă de mistreț, m-am oprit asupra unei rețete de bogracs vânătoresc.
Ingrediente Bogracs – rețetă ungurească la ceaun
- 800 de grame – 1 kil de ceapa
- 1,5 de carne (pulpa frumos fasonata) taiata in cuburi, de porc si de vita, in cazul meu 500 grame pulpa impanata de porc si 900 de grame pulpa de mistret
- 1 lingurita de piper
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de chimen
- 2 linguri bune de boia de ardei dulce (sau un amestec de boia dulce cu boia iute, dupa gust)
- 2-3 catei de usturoi
- 250 ml bulion de rosii gros sau ceva pasta de rosii
- 2-3 foi de dafin
- 2-3 linguri de untura de porc
pentru marinadă:
- 200 ml. vin alb sau rosu, sec (dupa preferinta)
- 2 foi de dafin
- 2 căței de usturoi
- 1 ceapă mică
- sare și piper
Mod de preparare Bogracs – rețetă ungurească la ceaun – marinarea cărnii de mistreț
1. Pentru ca am folosit carne de vanat, i-am aplicat o procedura suplimentara – marinarea. Asta s-a intamplat cu o seara inainte de a trece la prepararea mancarii.2. Am asezat carnea de mistret taiata in cuburi intr-un vas.
Am adaugat 1 lingurita de sare, 2 catei de usturoi, o ceapa mica, dafin , piper si am acoperit totul cu vin alb, sec. Am lasat-o la frigider peste noapte.
Mod de preparare Bogracs – rețetă ungurească la ceaun – gătire
3. A doua zi: se toacă ceapa. Se taie cuburi carnea de porc, la fel ca cea de mistreț. Se scoate carnea de mistreț din marinadă. Se face un foc zdravăn și se încinge ceaunul potrivit de tare. Se adaugă untura și apoi toată ceapa tocată, împreună cu o linguriță de sare.
4. Se adaugă paprika de ardei și se amestecă rapid, imediat adăugându-se și carnea de mistreț. Se amestecă rapid și se adaugă imediat apă fierbinte, cam 4 litri buni, pentru că paprika se arde foarte ușor așa că lichidele trebuie adăugate rapid.
5. După ce lichidul dă în clocot, se adaugă carnea de porc, sarea, piperul, chimenul și dafinul.
6. Se fierbe la foc mediu-mic cam două ore, completând, dacă este necesar, cu puțină apă fierbinte și cu mare grijă să nu se prinda. După trecerea acestei durate de timp se controlează carnea, sa fie bine facută (mai ales cea cu fibrele mai tari – în cazul meu, mistrețul!). Se adaugă acum bulionul și cățeii de usturoi zdrobiți. După câteva clocote se potrivește gustul de sărat și piperat.
7. Mâncarea se fierbe în continuare, amestecând frecvent, până când sosul este scăzut, onctuos. Se servește alături de cartofi natur, de mamaligă, găluște sau chiar paste de tot felul.
Dacă vă place, se poate oferi alături de acest delicios bogracs și un ardei iute proaspăt sau murat.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns