Taitei de casa
Cineva mi-a cerut in urma cu cateva saptamani sa postez o reteta de taitei de casa, amintindu-si ca in Banat a mancat cea mai buna supa posibila, cu taietei fini si savurosi. Pentru ca nu pot ramane indiferenta la vrerea poporului, m-am apucat pe data de framantat, intins patura si taiat taitei fini. Reteta cere, pe langa rabdare si-un pic de pricepere, si bunavointa de a face oarecare efort in timpul framantarii. Asadar, daca nu sunteti dispusi la acestea, o buna alternativa poate fi reteta de taitei de casa la minut.
Ingrediente Taitei de casa
- de o mare simplitate, cate 1 ou mare pentru fiecare 100 de grame de faina si un praf de sare
Mod de preparare taitei de casa
Eu am facut azi taitei din 2 oua, respectiv 200 de grame de faina. Am framantat bine faina cu ouale si cu sarea pana am obtinut un aluat neted, omogen si elastic.
Atentie, in functie de tipul de faina folosit, dar si de marimea oualor, ar putea fi nevoie de un aport suplimentar de lichid, caz in care se va adauga cate 1 lingurita de ou batut (se bate 1 ou cu furculita intr-un castronel, in plus fata de cantitatea recomandata de 1 ou/100 de grame de faina).
Nu se adaugamai mult de 1 lingurita de ou batut 1 data si nici nu se adauga mai mult decat e nevoie ca sa se lege aluatul. Ideea e sa se obtina un aluat elastic, dar ferm, mai degraba vartos, mult mai dens decat cel de paine.
Am infoliat bila de aluat si am lasat-o sa se odihneasa o jumatate de ora.
Daca se astepta cineva sa ma vada intinzand o foaie imensa plescaindu-i capatul de masa cand o rasucesc pe sucitor, imi pare rau ca l-am dezamagit, nu sunt chiar asa o experta si nici nu fac taitei in fiecare saptamana. Eu procedez asa: tai aluatul in doua parti egale si plasez o jumatate pe planul de lucru infainat. Intind cu ajutorul sucitorului intr-o foaie cat pot de subtire, incercand sa ii pastrez o forma cat mai regulata (dreptunghiulara).
Cu cealalta jumatate de aluat procedez la fel, apoi le suprapun, infainand bine intre ele:
Le intind cu sucitorul cu multa hotarare, de data aceasta, cat pot de subtire, apoi le separ si le las sa se zvante cel putin 20 minute. Nici prea mult, pentru ca se usuca prea tare si nu mai se pot taia frumos, se sfarama.
Eu din una dintre jumatati fac tãșcuțe, care ne plac foarte mult, taind aluatul in fasii late de 5-6 cm (egale), pe care le suprapun :
Apoi perpendicular, obtinand patratele mici, pe care le rasfir pe o suprafata plana sa se zvante. Acestea pot fi folosite imediat pentru supa sau uscate complet si pastrate pentru o alta ocazie:
Pentru taietei se ruleaza „patura” si se taie razant pe langa degetele cu care presam sulul de aluat in timp ce taiem, cu un cutit foarte bine ascutit, cat mai subtire posibil:
Se rasfira pe o suprafata plana si se lasa la uscat; pot fi folositi deindata (eu i-am folosit la o supa de pui ) sau se pot usca si se pot pastra pentru o data viitoare.
Taiteii de casa, mai ales cei proaspeti, bine scuturati de faina, se fierb direct in supa (se adauga in supa clocotita), nu trebuie fierti separat, ca cei de cumparat. Atentie la timpul de gatire, practic, in momentul in care taiteii folositi proaspeti, fara a fi uscati, se ridica la suprafata supei (3 minute) sunt gata, presarati patrunjel, puneti capacul si lasati supa in repaus 5-10 minute si … pofta buna!
Si ca sa fie totul si mai clar, iata reteta pusa in opera pentru emisiunea „Dictionarul produselor traditionale” produsa de PaprikaTV, o echipa s-a deplasat special ca sa ma filmeze pregatind cateva retete traditionale in septembrie 2010.
Edit: 25.04.2012 :) Aseara s-a difuzat un episod al show-ului Master Chef in care una dintre concurente a facut taitei de casa iar cei trei jurati au ramas siderati de asa o fapta. Astazi, acest articol al meu publicat cu mai bine de trei ani in urma se pare ca a castigat o mare popularitate, ceea ce ma amuza foarte :). Va rog tare mult, daca va apucati de taitei, sa nu ii taiati asa de grosi ca doamna respectiva, taiteii de grosimea vazuta in show-ul TV se folosesc in alt mod (tagliatelle – de fapt, se mananca cu diverse sosuri), in schimb taiteii pentru supa trebuie sa fie fini de tot.
Lasă un răspuns