
Supa de pasare cu taitei – Zupă de cocoș






Supa de pui, de gaina, de cocos – cam acelasi lucru, in esenta – reteta pas cu pas si explicatii aqmanuntite pentru o supa cu taitei limpede si gustoasa. Lista de ingrediente si modul de preparare detaliat, calorii supa cu taitei.
Supa sau „zupa”, cum zice banateanul, este, in Banat, un element obligatoriu al pranzului duminical. Bineinteles, supa este galbena-aurie datorita pasarilor grase de curte care se fierb pentru a o obtine. Dupa principiul „gaina batrana face zama buna”, demonstrat este ca cea mai buna supa e cea preparata din pasari de curte mature, dar nici o supa de pui de casa nu e de lepadat. Si nici o ciorba de pui a la grec, de altfel!
Oridecare fel ar fi, supa de pui, supa de gaina sau de cocos, daca e concentrata si gustoasa, limpede de sa se vada floarea-n fundul blidului si garnisita cu taitei fini sau galuste pufoase, supa e cam la fel de buna. O buna alternativa sunt si taiteii magici la minut, care sunt gata in doar 5 minute, atat de simpli incat si un copil ii poate face.
”Zupa” de cocos este considerata pe-aci, prin partea locului, una dintre mai savuroase. Pe lista celor mai fine si gustoase supe se inscriu cea de fazan si de bibilica. In fine, reteta de supa (mai degraba procedeul, as zice) e foarte simpla, dar necesita atentie la detalii, pentru a reusi asa cum trebuie.
Ingrediente Supa De Pasare Cu Taitei
- cateva bucati potrivite pentru supa dintr-un cocos crescut in ograda socrilor spate, aripi, gat, picioare (sau bucati cu os de gaina, sau de pui, preferabil crescut in curte) – in jurul a 1 kg-1,5 kg
- 1 ceapa mare
- 2-3 morcovi (cam 200-250 gr.)
- patrunjel – radacina, pastarnac, telina (cam 200-250 gr)
- optional, se poate adauga 1 catel de usturoi iar vara, un ardei gras mic
- verdeata, sare, piper
Preparare Supa De Pasare Cu Taitei
Fierberea carnii si a zarzavaturilor
1. Carnea bine curatata de orice resturi de pene, eventual parlita cu torta de bucatarie sau la flacara aragazului si apoi bine stearsa cu servete de hartie absorbanta, se pune la fiert in apa rece, cu o lingura de sare.
Apa trebuie sa fie carnea cam de un lat bun de mana. Imediat ce da in clocot, se reduce focul la minimum si se indeparteaza spuma care se formeaza la suprafata de 2-3 ori. Mai cu seama daca folositi pentru supa de pasare zarzavat tanar, de primavara, este bine sa se adauge dupa spumarea supei. Daca zarzavatul este din toamna, se poate adauga mai repede, imediat dupa ce supa incepe sa fiarba. Tot acum eu adaug și 1 linguriță de piper boabe.
2. Spuma formata la suprafata pe supa de pasare se va indeparta de oricate ori este nevoie. Nu e nimic toxic in aceasta spuma, sunt doar proteine din carne coagulate, o substanta asemanatoare albusului de ou (albumina).
Sigur este ca va tulbura supa, dandu-i un aspect neplacut, asa ca e bine sa o indepartam. Dupa 3-4 spumari, aceasta spuma nu se va mai forma, va disparea de la sine.
3. Se fierbe in continuare supa de pasare, la foc mic, aproape fara clocot, pana cand carnea se inmoaie bine. La fel, si zarzavaturile vor fi fierte. Pentru o supa reusita, focul trebuie sa fie domol iar supa sa nu clocoteasca.
Strecurare supa de pasare
4. Cand atat carnea cat si zarzavaturile sunt fierte bine, supa se strecoara printr-o sita asezata deasupra unei oale curate. Acest pas este foarte important, in sita vor ramane multe particule de carne sau legume care ar putea tulbura supa, in caz contrar.
Fierberea taitelor in supa
Daca folositi taitei de casa, cu atat mai mult proaspeti, nu este nevoie sa ii fierbeti separat. Acestia nu vor tulbura supa catusi de putin. Supa de pasare strecurata se pune din nou pe foc. Se asezoneaza cu sare dupa gust.
Cand da in clocot, se adauga taiteii (sau galustele) toti deodata (eu am folosit taitei dintr-un ou, proaspeti, facuti chiar atunci, pentru reteta de taitei in imagini dar si varianta video, click aici.).
Este important, insa, sa nu se adauge taitei decat in supa care va fi consumata imediat. De exemplu, daca ati facut 4 litri de supa si urmeaza sa serviti 4 portii (aproximativ 1,4 litri), masurati cantitatea potrivita de supa pentru servit si adaugati taitei sau galuste doar in aceea, eu masor care o mana de taitei/persoana. Restul de supa se raceste si se pastreaza la frigider, urmand sa se dea in clocot si sa se adauge taitei si verdeata atunci cand o vom servi si cand va fi la fel de buna si cu acelasi gust ca atunci cand am luat-o de pe foc.
Daca folositi taitei (fidea) de cumparat, acestia se fierb in apa cu sare, separat, se scurg, se limpezesc si apoi se adauga in supa.
Servire
Supa de pasare cu taitei se serveste fierbinte. Se poate adauga verdeata tocata in oala, eu prefer sa o presar in farfurie. Se pune capacul peste oala si se lasa sa abureasca doar cateva minute. Se pune supa in farfurii unde se poate adauga, dupa preferinta, si morcov fiert, patrunjel verde tocat si piper.
Pofta buna!
Lasă un răspuns