
Cartofi copți zdrobiți cu brânză și bacon – rețetă simplă și delicioasă





Cartofi copți zdrobiți cu brânză și bacon – rețetă simplă și delicioasă, perfectă pentru o cină relaxată, în familie. Cartofi copți zdrobiți cu topping crocant și gust delicios de bacon, rețetă cu gramaje exacte și tehnica de lucru prezentată detaliat.
Nu știu cum e prin alte case dar, la noi, un cartof copt e sinonim cu confortul domestic, cu o stare de bine pe care puține alte alimente ne-o pot oferi. Știu, sunt mulți cei care apreciază mai degrabă cartofii prăjiți așa cum au devenit destul de numeroși cei anatemizează bietul tubercul, găsindu-i vini nemeritate. Noi încă ne gândim cu recunoștință la cei care, în secolul al XVI-lea, au adus cartoful în Europa iar când cartofii se dovedesc atât de delicioși cum a fost cina noastră de aseară, recunoștința aproape că devine venerație 😅.
Va să zică, aseară am mâncat cartofi copți zdrobiți, cu brânză și bacon, cu o textură crocantă încântătoare. Dacă încă nu v-am făcut poftă, vă mai spun că, fierbinți fiind, i-am stropit cu smântână. După aia, i-am presărat cu frunzulițe de chives iar acea subtilă aromă de ceapă a pus în evidență tot ce era mai bun în cartofiorii ăștia deja care erau deja foarte buni. Și dacă acum vă imaginați gustul și în gură e cascadă, nu-i necazul așa de mare, că se fac foarte ușor, aproape de unii singuri. Rețeta e mai jos, pas cu pas.
Ingrediente cartofi copți zdrobiți cu brânză și bacon
- 1,2 kg cartofi pentru copt, pe cât posibil de mărime egală
- 2 linguri de ulei
- 200 de grame de bacon crud – uscat
- 100 de grame de brânză care se topește frumos (pentru gratinat), eu am folosit mozzarella rasă
- 2 linguri cu pesmet panko
- 150 de grame de smântână cu 20% grăsime (opțional, pentru servire)
- chives sau alte ierburi aromatice, pentru presărat înainte de servire
- sare și piper după gust
Mod de preparare cartofi copți zdrobiți cu brânză și bacon
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație. Între timp, am ales cartofii, să fie de dimensiune apropiată. I-am spălat bine, mai ales că nu trebuie decojiți, și i-am zvântat. Am turnat uleiul peste cartofi, i-am amestecat, așa încât să aibă toți coaja unsă și i-am asezonat cu sare grunjoasă și piper negru proaspăt măcinat. I-am aranjat într-o tavă și, imediat ce cuptorul a fost încins, i-am pus să se coacă, la o înălțime medie.
2. Coacerea cartofilor a durat, în cazul meu, 45 de minute. Aceștia trebuie copți până când sunt complet moi, în interior. În acest interval, am avut suficient timp să mă ocup de bacon. Am tăiat baconul în bucățele și l-am pus într-o tigaie rece, cu fund gros, fără altă grăsime adăugată. Am pornit tigaia și am reglat focul să fie mediu-mic, așa încât grăsimea din bacon să aibă timp să se topească, înainte de a se rumeni.
3. În scurt timp, baconul din tigaie și-a eliberat grăsimea și s-a rumenit frumos. Am obținut niște mici jumări crocante, cu gust plăcut, sărat.
4. Am oprit focul și, imediat, cu o spumieră, am scos baconul din tigaie și l-am transferat pe șervete de hârtie absorbantă, să se dreneze de grăsimea în exces. Grăsimea din tigaie am păstrat-o deoparte.
Asamblarea cartofilor și gratinarea
5. După cum am menționat deja, la pasul 2, în cazul meu coacerea cartofilor a durat 45 de minute. Această etapă poate dura cu ceva mai mult sau mai puțin, în funcție de soiul cartofilor folosiți, de mărimea lor și de cuptor. Când au fost bine copți, am scos tava din cuptor, fără să opresc cuptorul.
Când sunt gata, cartofii trebuie să fie cremoși în interior și să se zdrobească fără efort, așa cum am făcut eu, apăsându-i cu un zdrobitor de cartofi pentru piure. Puteți să îi turtiți mai tare sau mai puțin, voi decideți. Eu am aplicat o forță medie, să aibă totuși formă de cartofi dar și crăpături prin care să pătrundă brânza, în interoriul lor.
6. Cu o linguriță, am luat din grăsimea rezultată de la topirea baconului, păstrată în tigaie (vezi pasul 4), și am stropit cartofii zdrobiți. Imediat, am distribuit pe deasupra brânza rasă. Eu am folosit mozzarella mai uscată, se poate folosi cașcaval oridecare sau altă brânză potrivită pentru gratinat. Peste brânza rasă, am presărat pesmetul panko, cel care a dat o textură crocantă acestor cartofi copți zdrobiți.
7. Am dat din nou tava cu cartofi copți zdrobiți la cuptor, pentru încă 10-15 minute. În final, brânza trebuie să fie topită și să aibă ușoare urme aurii, așa cum se vede în imaginea următoare.
Servirea
9. Înainte de servire, am amestecat smântână cu puțină sare (după gust) și am distribuit-o pe deasupra cartofilor copți, fierbinți. Am presărat baconul crocant și frunze de chives mărunt tocate și am servit imediat cartofii. Sunt delicioși, cremoși și pufoși în interior, cu gust de brânză și de bacon, cu o textură ușor crocantă, foarte plăcută.
Pentru mine, acești cartofi copți zdrobiți cru brânză și bacon sunt o masă în sine, mai ales că i-am servit cu smântână, ceea ce îi face și mai consistenți dar și foarte savuroși, ei fiind fierbinți, smântâna rece, baconul care crănțăne plăcut și brânza care se întinde… înțelegeți voi. 😜 Totuși, unii poate sunt destul de curajoși încât să îi servească pe post de garnitură. Le doresc și lor poftă mare!
MAI MULTE REȚETE DE CARTOFI COPȚI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns