Tocăniță de pui cu ceapă – rețetă simplă, tradițională
Tocăniță de pui cu ceapă – rețetă simplă, tradițională – fără ulei în exces, echilibrată și foarte gustoasă. Mâncare de ceapă cu carne de pui, după o rețetă tradițională revizitată. Sfaturi pentru evitarea risipei și optimizarea costurilor cu ingredientele.
De curând, în răcoarea binefăcătoare a unei seri care a urmat după o zi de foc, m-am așezat la o masă lungă cu niște oameni cu voci importante, în gastronomia românească. Despre ce era să fi vorbit, dacă nu despre mâncare? Printre altele, am încercat să definim preparatele care sunt cele mai reprezentative pentru bucătăria românească. Cu toții am acceptat că sunt ciorbele și tocanele. Mai pe larg, e vorba despre acele mâncăruri gătite într-o singură cratiță, de la început până la final, și care ne mângâie sufletul cu gustul de acasă. Așa e și rețeta de tocăniță de pui cu ceapă pe care v-o prezint în cele ce urmează.
VEZI ȘI REȚETA DE PAPRICAȘ DE PUI CU CARTOFI – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Prin gust și ingrediente, tocănița e asemănătore papricașului de pui cu cartofi, care se face pe la noi, dar totuși e diferită. Papricașul mai zămos, mai degrabă o supă sau o leveșe, e menit să fie un fel unic. Tocănița de pui e mai onctuoasă, cu un sos scăzut. Merge de minune cu mămăligă dar și cu alte garnituri. Fără îndoială, tocănița de pui e un fel principal! În rețeta ce urmează, explic detaliat modul în care o fac, așa încât să aibă un gust excelent fără să fie foarte grasă.
De asemenea, pentru că știți cât urăsc risipa alimentară, am insistat și asupra optimizării unui pui. E important să obținem, din ingredientele noastre, cât de mult posibil, pentru un cost cât mai redus.
Ingrediente Tocăniță de pui cu ceapă – rețetă simplă
- 600 de grame – 800 de grame de pui, bucățile de friptură (pulpe inferioare și superioare și aripi)
- 500 de grame de ceapă (eu am folosit ceapă de apă – cea roză – în combinație cu 2 fire de ceapă verde)
- 3 morcoviori tineri sau 2 morcovi de mărime medie
- 1 ardei gras roșu sau 1 lingură de pastă de ardei (dulce)
- 1 cățel de usturoi
- 150 de grame de roșii decojite, tăiate cuburi (sau roșii din conservă sau 2 linguri de pastă de roșii, bulion etc)
- opțional: 1 foaie de dafin și câteva rămurele de cimbru
- sare și piper după gust
- pătrunjel verde pentru presărat, la final
Mod de preparare tocăniță de pui cu ceapă – rețetă simplă, tradițională
Înainte de a mă apuca efectiv de expunerea modului de preparare, precizez că, pentru această tocăniță de pui cu ceapă, am folosit pulpele și aripile de la un pui mărișor, de 1,8 kilograme.
De fiecare dată când tranșez un pui, îl separ în bucăți pe care le folosesc pentru preparate diferite. Spate, gâtul și vârful aripilor ajung, de regulă, într-o supă de pui. Pulpele, dacă sunt mai mari, le separ prin articulația dintre coapsă și gambă (pulpă inferioară și superioară). Acestea se potrivesc pentru tot felul de preparate – la cuptor sau pe plită, în mâncăruri cu sos etc – dar au un timp de gătire mai lung decât pieptul. Merg, însă, perfect împreună cu aripile.
Pieptul îl direcționez spre preparate cu gătire rapidă (șnițel din piept de pui, piept de pui la grătar, escalop etc.
Astfel, fac o economie importantă. Dintr-un pui întreg, gătesc trei preparate diferite și costul total al cărnii este simțitor mai ieftin decât dacă aș cumpăra caserole cu pulpe de pui, piept de pui și spate de pui pentru supă.
Toaletarea bucăților de pui
1. Așadar, am ales pentru tocănița de pui cu ceapă pulpele, separate în inferioare și superioare și aripile (primele două segmente). Înainte de a începe să le gătesc, le-am pârlit rapid cu torța de bucătărie, ca să scap de eventualele urme de penaj. Le-am șters apoi cu grijă cu șervete de hârtie de bucătărie.
2. Am asezonat bucățile de pui cu sare și piper și le-am lăsat la temperatura bucătăriei câteva minute, să-și tragă gust.
Pregătirea legumelor
În rețeta de tocăniță de pui cu ceapă nu există o mare varietate de legume, dar atâtea câte sunt, sunt importante. Ceapa, mai cu seamă, e esențială, ea dă gust și onctuozitate sosului. Așadar, imediat după ce am asezonat puiul, am curățat, spălat și tocat mărunt ceapa. Am curățat și morcovii și i-am tăiat rondele. Am opărit o roșie mare, cărnoasă, în apă clocotită, timp de 1 minut. Am scos-o cu spumiera și am răcit-o brusc în apă rece, apoi am decojit-o foarte ușor și am tăiat-o cuburi.
Gătirea tocăniței
Pe foc mediu-iute, am pus o cratiță cu volumul de 3 litri (26 cm diametru și 7 cm adâncime). Când cratița s-a încins, am adăugat uleiul, apoi bucățile de pui, cu partea cu pielea în jos. Am rumenit bucățile de pui cam 4-5 minute pe fiecare parte (10 minute în total). Această etapă va aduce mai mult gust în tocănița de pui cu ceapă. În același timp, va asigura grăsimea necesară pentru următorii pași, pentru că, deși am văzut tocănițe cu câte 100 de ml de ulei sau chiar mai mult, eu nu pun niciodată mai mult de 2 linguri.
3. Odată rumenite bucățile de pui, le-am scos pe o farfurie adâncă și le-am acoperit lejer cu folie, să le păstrez calde. În timp ce s-a rumenit, grăsimea de pe pielea bucăților de pui s-a topit, devenind suficientă ca să pot căli ceapa.
Imediat după ce am scos puiul, am pus în cratiță ceapa tocată, toată deodată. Tot acum am adăugat și cățelul de usturoi, zdrobit. De la început, am presărat un praf de sare și am redus focul la minimum. Am amestecat frecvent și am adăugat câte puțină apă fierbinte (1-2 linguri), continuând să călesc ceapa până când s-a înmuiat bine. Asta a durat cam 8-10 minute. Atenție, ceapa trebuie să se înmoaie fără să se rumenească!
Observație:
Dacă folosiți și ardei gras, acesta trebuie tocat mărunt și adăugat la călit, în cratiță, în același timp cu ceapa. De această dată, eu am folosit o lingură cu vârf din pasta de gogoșari copți, a cărei rețetă am publicat-o de curând și pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
4. Odată ce ceapa s-a înmuiat – a devenit sticloasă, ușor translucidă – am adăugat înapoi în cratiță bucățile de pui. Deodată cu ele, am pus și sucul pe care l-au lăsat în farfuria pe care le-am păstrat. Imediat, am presărat paprika dulce pe deasupra pulpelor de pui. Pentru a preîntâmpina ca paprika să se caramelizeze, am adăugat imediat în cratiță apă fierbinte. Nu trebuie să fie foarte multă apă, doar cât bucățile de pui să fie aproape acoperite.
5. Deîndată ce lichidul din cratiță a început să fremete ușor, semn că s-a apropiat de temperatura de fierbere, am pus lingură rasă de sare și am amestecat ușor. Am adăugat rondelele de morcovi. Imediat, am pus și pasta de gogoșari copți și repet, dacă nu aveți, puteți folosi ardei gras, roșu. În această fază, am adăugat și dafinul și cimbrul. Acestea sunt opționale, nu e cazul să vă descurajeze! Dacă nu vă plac aromele, pur și simplu nu le puneți.
Cât timp fierbem tocănița de pui?
Ei, asta e o întrebare care nu are un răspuns standard. Sigur este că tocănița de pui cu ceapă se fierbe la foc foarte mic, sub capac, pentru cea mai mare parte a gătirii. Dacă va fi gata mai repede sau va dura cu ceva mai mult, asta depinde de cât de fraged a fost puiul folosit.
Un pui mic, tânăr, e posibil să fiarbă chiar în 45-50 de minute. Puiul de țară, însă, va avea nevoie de măcar 1 oră și jumătate de fierbere molcomă, sub capac, fără clocote mari. În principiu, e destul atunci când carnea e foarte fragedă și se desprinde ușor de pe os. În tot timpul de gătire, verificăm adesea, nu care cumva să rămână tocănița fără lichid și completăm cu apă fierbinte oridecâte ori e nevoie.
6. Puiul meu s-a frăgezit bine într-o oră și cincisprezece minute, așa că nu a fost nici chiar tânăr, dar nici bătrân. Odată ce am fost mulțumită de frăgezimea cărnii, am adăugat în cratiță roșiile curățate de pieliță și tocate. Am pescuit rămurelele de cimbru – care și-au făcut deja treaba – și am continuat fierberea pe foc mediu, fără capac, să scadă tocănița.
Când am fost mulțumită de cât a scăzut, am oprit focul și am asezonat după gust, cu sare și piper proaspăt măcinat. Am lăsat tocănița de pui cu ceapă să se odihnească sub capac, cât am făcut eu o mămăliguță pripită. Chiar înainte de servire, am presărat-o cu pătrunjel verde tocat.
Tocăniță de pui cu ceapă – servirea
Am servit tocănița de pui caldă, cu mămăliguța fierbinte alături. A fost un adevărat deliciu! Este o mâncare atât de simplă, ieftină și fără pretenții, dar gustul ei e cu adevărat de sărbătoare. Uneori, nu avem nevoie de chestii complicate, ca să fim fericiți, ci de asemenea mâncăruri cu suflet, care ne aduc aminte de bunicile noastre.
Evident, această tocăniță de pui se potrivește și cu alte garnituri! Foarte bine merge cu piureul de cartofi cu unt dar și cu orezul fiert, simplu. Cu o garnitură de nokedli sau spätzle, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos, va fi o combinație de vis!
La masă, am avut și o salată de ardei copți, pe care eu o fac într-un fel mai deosebit. Găsiți rețeta cu un click pe următoarea imagine.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns