Pui la cuptor cu unt si cartofi
Isi poate imagina cineva o mancare mai ”ca acasa” decat un pui la cuptor cu unt si cartofi? Mie mi se pare ca niciun alt preparat, fie el mai sofisticat si mai scump, nu ne ofera o asemenea senzatie de lejeritate si de confort. Acu’ vreo cateva zile, domnu’ Puiu (care e un mare, mare domn, de-adevaratelea) a gatit o mandrete de pui fript, pe care l-a postat pe arta culinara.com. Am luat modelul lui Puiu drept inspiratiune si am gatit si eu in acelasi fel propriul inaripat, cum s-ar spune, am facut un pui…a la Puiu!
Ingrediente Pui la cuptor cu unt si cartofi:
- inaripatu’ cu pricina – al meu a avut vreo 2,5 kile
- 150 de grame de unt
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 1 lamaie mica
- 1 mar, cateva cuisoare
- sare, piper
- cartofi sau alte legume pentru garnitura, la alegere
- cateva fire de rozmarin uscat, pentru cartofi
- 1 lingurita de boia de ardei dulce, pentru aceeasi cartofi
Preparare Pui la cuptor cu unt si cartofi:
Se curata bine de orice urme de penaj (se pot parli cotoarele cu o torta de bucatarie sau la flacara aragazului) si se sterge puiul cu servete de bucatarie curate.
Untul, o lingurita cu varf de sare, o lingurita de piper, cimbrul, usturoiul si zeama de lamaie se pun in blender:
Se mixeaza pana se obtine o crema fina.
Se desprinde pielea puiului de pe carne – eu am inceput de la spate si am desprins cat am putut catre cele doua pulpe, iar desupra pieptului am desprins incepand dintre picioarele puiului in sus:
Se distribuie crema de unt sub pielea puiului, mai precis deasupra pieptului si cat posibil deasupra pulpelor. Se aduna pielea la spate si se fixeaza cu vreo doua scobitori.
Se sareaza si pipereaza interiorul puiului si partile care nu sunt umplute cu pasta condimentata – anume aripile, pulpa inferioara, spatele.
Se infig cuisoarele in mar si se introduce marul in cavitatea puiului (eu am introdus si cele doua jumatati de lamaie stoarse):
Cartofii curatati, spalati, taiati in sferturi, i-am condimentat cu sare, piper, rozmarin si o lingurita de boia de ardei dulce. I-am asezat in tava acoperita cu hartie de copt, in jurul puiului:
Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am dat la cuptorul preincins la 180 de grade, pentru 1 ora. Dupa acest timp, am indepartat folia, am ridicat temperatura la 200 de grade si am reintrodus puiul pentru inca un ceas in cuptor, pana s-a rumenit de iti venea sa il mananci cu ochii, iar mirosul te facea sa lacrimezi de pofta:
Am servit repejor, ca pofta era mare, alaturi de cartofii din tava si muraturi:
Domnu’ Puiu, sarumana pentru masa!
Lasă un răspuns