
Kleftiko de miel – rețeta grecească a celei mai fragede fripturi de miel, cu tot cu garnitură





Kleftiko de miel – rețeta grecească a celei mai fragede fripturi de miel, gătită cu tot cu garnitură – ingrediente, mod de lucru, timp de preparare. Ce este kleftiko de miel și cum se prepară.
Toți cei care și-au petrecut vacanța de vară, vreodată, în însorita Eladă, au gustat (sau ar fi trebuit să guste) un kleftiko de miel. Este modul emblematic de gătire a mielului, de care grecii sunt foarte mândri. De la nord la sud și de la vest la est, există multe variațiuni ale rețetei dar toate au în comun faptul că mielul e gătit în același timp cu garnitura, bine închis într-un pachet de hârtie de copt. Mielul iese super fraged iar garnitura gustoasă.
Eu am făcut preparatul după The Mediterranean Dish, de unde am aflat și că denumirea acestei rețete, kleftiko de miel, înseamnă literalmente miel furat.
Klefții (kleft) din Grecia rurală, au fost niște rebeli care în purtat un război de gherilă împotriva stăpânirii Turciei, în timpul războilui de independență al Greciei. Într-o perioadă în care toate bunurile – inclusiv hrana – aparțineau exclusiv stăpânitorilor, acești klefți găteau carnea în cuptoare de pământ improvizate, bine închise, așa încât să nu scape nici fumul și nici măcar mirosul. Această tehnică de a găti mielul înăbușit a devenit rețeta de kleftiko din zilele noastre, care garantează obținerea unui miel delicios, fraged și suculent.
Recomand cu încredere friptura gătită în acest mod, inclusiv pentru masa de Paști. Faptul că nu necesită o garnitură separată e un atu în plus. Aș mai adăuga doar niște salată verde, cu dressing simplu, de lămâie. Să nu vă lăsați descurajați de timpul lung de gătire! Practic, totul se pregătește în 15-20 de minute, apoi aruncați friptura în cuptor și o serviți!
Ingrediente Kleftiko de miel
- 1.2 kilograme de pulpă de miel (cu os cu tot sau dezosată, cum preferați)
- 1 lingură de oregano uscat
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 linguriță cu vârf de sare grunjoasă
- ½ de linguriță de piper negru
- sucul de la 1 lămâie
- 50 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 125 de mililitri de vin alb, sec
- 20 de mililitri de oțet de vin (roșu sau alb sau, în lipsa celui de vin, puteți folosi oțet de mere)
- 150 de mililtri de supă de legume (se poate înlocui cu apă)
Garnitura de cartofi și legume
- 1 kilogram de cartofi ceruiți (să nu fie din cei făinoși)
- ½ de ardei gras roșu
- ½ de ardei gras verde
- 1 ceapă roșie
- 1 căpățână de usturoi, întreagă
- 1 roșie mare
- ½ de linguriță de sare
- ¼ de linguriță de piper
- ½ de lingură de oregano uscat
- cimbru proaspăt, după gust
- opțional: puțină feta, pentru servire
Mod de preparare Kleftiko de miel
1. Deloc de neglijat, preparatul ăsta genial de gustos, kleftiko de miel, se prepară, de fapt, foarte ușor. Eu am ales să îl fac dintr-o pulpă de miel. Am scos mielul din frigider și l-am degresat puțin (depinde cât de gras preferă fiecare). După aceea, am crestat pulpa de miel cu cuțitul, cu crestături adânci, pe ambele părți, așa cum se vede în imaginea de mai jos.
2. Într-un castronel, am pus usturoiul tocat mărunt, 1 linguriță cu vârf de sare grunjoasă, piperul, sarea și condimentele necesare pentru miel. Le-am amestecat până s-au omogenizat.
3. Am răsturnat condimentele peste pulpa de miel și am frecat-o bine peste tot, inclusiv printre crestături, așa încât condimentele să adere bine și să ofere aromă cărnii, în profunzime.
4. Într-un castron, am pus 40 de mililitri de ulei de măsline extravirgin (10 mililitri am păstrat deoparte). Am adăugat 125 de mililitri de vin alb, sec, 20 de mililitri de oțet de vin roșu și 150 de mililtri de supă de legume. Așa cum am menționat mai sus, în lista de ingrediente, dacă nu aveți supă, o puteți înlocui cu apă. Am omogenizat totul cu telul.
5. Am așezat pulpa de miel condimentată într-o tavă adâncă, nu foarte mare, doar cât să încapă bine mielul. Am turnat încet peste miel marinada lichidă pregătită la pasul anterior, apoi am înfoliat forma și am lăsat-o o oră la temperatura bucătăriei. În acest timp, pulpa de miel s-a impregnat cu arome, s-a frăgezit de la marinadă și în același timp a revenit la temperatura mediului ambiant (vedeți la pasul 1, era proaspăt scos din frigider).
Pregătire garnitură de legume
6. Specific pentru un kleftiko de miel este faptul că se gătește în același timp cu garnitura, care conține neapărat cartofi, ardei și ceapă. În funcție de preferințe, se pot adăuga și altele. Eu am mai pus în plus o roșie mare. Am curățat și spălat bine legumele și cartofii, apoi am tăiat cartofii în cuburi cam de 4-5 cm, roșia și ardeii în bucăți mărișoare iar ceapa la fel. Le-am pus pe toate într-un castron, am adăugat restul de ulei de măsline și ½ de linguriță de sare, ¼ de linguriță de piper și ½ de lingură de oregano uscat. Am amestecat bine.
7. Într-o tavă potrivită pentru cuptor, cu dimensiunile de 40 x 30 centimetri, am așezat perpendicular două bucăți mari de hârtie de copt (de 80-90 de centimetri lungime). Deasupra hârtiei de copt, am aranjat toate legumele, într-un strat uniform. Căpățâna de usturoi am tăiat-o în două, trasnversal, și am adăugat cele două jumătăți în tavă.
Gătirea la cuptor
8. După ce a trecut o oră de când am pus mielul la marinat, am pornit cuptorul și l-am fixat la 165ºC. Am așezat pulpa de miel condimentată în mijlocul legumelor din tavă.
9. Am adăugat în tavă toată marinada lichidă în care s-a ”îmbăiat” mielul. Aceasta va aduce un aport de umiditate necesar gătirii și în același timp va da gust preparatului.
10. Am împachetat bine toate cele adăugate în tavă, pliind cu grijă hârtia de copt, așa încât aburii să rămână captivi în interior, chestie specifică rețetei de kleftiko de miel.
11. Am dat tava în cuptorul preîncins la 165ºC, cu căldură de jos și de sus, fără ventilație, și am gătit preparatul lent, în pachetul lui, timp de 3 ore și jumătate. După trecerea acestui timp, am scos tava din cuptor și am deschis pachetul. Am setat cuptorul pe funcția grill, la 220ºC, și am rumenit rapid friptura. Zece minute mai târziu, arăta ca în poza de mai jos.
Servirea
12. Înainte de servire, am lăsat acest arătos și extrem de apetisant mirositor kleftiko de miel să se odihnească, ușor acoperit cu hârtia de copt, timp de 20 de minute. După aceea, am transferat mielul și garnitura pe un platou, am presărat cimbru și am adăugat și câteva cubulețe de feta cremoasă, pentru păstrarea specificului rețetei. Ce frăgezime de friptură!
13. Am presat usturoiul copt, care a alunecat ușor din alveole, l-am zdrobit rapid cu furculița și l-am amestecat cu sosul din tavă. Am turnat acest sos delicios deasupra fripturii, care a început să alunece pe gât parcă mai rapid.
Una peste alta, am mâncat copios, ceea ce vă doresc și vouă!
MAI MULTE REȚETE CU MIEL GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns