
Ficăței de pui cu ceapă la tigaie






Ficăței de pui cu ceapă – rețetă simplă și rapidă. Cum se gătesc corect niște ficăței la tigaie? Lista de ingrediente și modul de preparare al ficățeilor.
Organele sunt pe lista produselor pe care eu le apreciez mult. Și ficatul în mod special, chiar îmi place și în mod special acești ficăței de pui cu ceapă. E una dintre mâncărurile cu care am crescut, al cărei gust mă conectează cumva cu copilăria și întotdeauna voi găsi bucurie într-o porție de ficăței la tigaie.
Fiica mea, însă, nu apreciază deloc ficatul, de la orice animal ar proveni. Singura formă sub care îl acceptă este pateul, altfel nici vorbă să se atingă de el. Și știu sigur că sunt destui oameni în aceeași situație, așa că trag concluzia că lucrurile sunt simple cu ficatul – ori îți place, ori îl detești.
ALTE REȚETE CU FICĂȚEI DE PUI
Așadar, rețeta de ficăței de pui cu ceapă care urmează este pentru oamenii cărora chiar le place să consume ficatul. Cei cărora nu le place, de fapt, vor simți nevoia să-l țină în lapte, în apă, mă rog, să-i dilueze gustul, amăgindu-se că ar fi altceva. După părerea mea, susținută și de alți oameni, obiceiul de a înmuia ficatul în lapte nu e decât o risipă de lapte, pentru că exact același efect de diluare a gustului ficatului îl are și apa chioară. Nu, nu sunt eliminate niciun fel de toxine (care-or fi alea), dar dacă simțiți că vă ajută într-un fel anume, puteți înmuia ficățeii în lapte timp de 30 de minute, înainte de a continua cu rețeta de mai jos.
Ingrediente ficăței de pui cu ceapă la tigaie
- 500 de grame de ficăței de pui
- 150 de grame de ceapă (o ceapă mare), tocată mărunt
- 40 de ml. de ulei
- opțional, 1 linguriță rasă de paprika bună de ardei
- sare și piper după gust
- pătrunjel verde tocat sau alte ierburi aromatice pentru presărat la final
Mod de preparare ficăței de pui cu ceapă la tigaie
Eu am folosit o caserolă de ficat de pui Fragedo, care conține cele 500 de grame de produs de pe lista de mai sus. Ficățeii sunt proaspeți și ambalați foarte bine (ceea ce chiar cred că are importanță, pentru un produs atât de sensibil cum este ficatul).
Călirea cepei
Pentru a optimiza timpul de lucru, primul lucru care trebuie făcut este călirea cepei. Până când ceapa se înmoaie bine, durează mai mult decât gătirea ficățeilor, de fapt. În acest timp, avem suficient timp ca să ne ocupăm și de pregătirea ficățeilor, firește, aruncând din când în când câte un ochi la ceapă și amestecând frecvent.
1. Se încinge uleiul într-o tigaie largă și adâncă, pe foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și se reduce imediat focul la minimum. Se călește ceapa la foc mic cam 12-15 minute, până se înmoaie bine, fără să se rumenească deloc. Dacă pare că are tendința să se rumenească, se adaugă peste ceapă 2 linguri de apă fierbinte și se continuă călirea sub capac.
Pregătirea ficățeilor
2. Cât ceapa se călește pe foc mic, ne ocupăm de călirea ficățeilor pentru rețeta de ficăței de pui cu ceapă. Aceștia se pun într-o sită și se spală bine sub jet moderat de apă rece, până când lichidul care curge este limpede. Se pune sita deasupra unui vas și se lasă câteva minute, să se scurgă bine de apă.
3. Se zvântă ficățeii cu hârtie absorbantă. Nu uităm de ceapă, mai aruncăm câte un ochi spre tigaie! Odată bine zvântați, ficățeii se verifică bucată cu bucată, să nu aibă cumva fierea, vreunul dintre ei, pentru că ar amărî toată mâncarea. Ai mei nu au avut fierea, niciunul, dar am îndepărtat bucățile de grăsime și țesut conjunctiv care se țineau de ei. I-am tăiat apoi în bucăți aproximativ egale, ca să mă asigur că se vor găti în același timp.
Gătirea ficățeilor în ceapa călită
4. Odată ceapa înmuiată bine, se adaugă în tigaie ficățeii, toți deodată.
5. Eu presar peste acești ficăței de pui cu ceapă și puțină paprika, e absolut opțional, dacă nu vă place, lăsați-o deoparte. Atenție, însă, sub niciun motiv nu-i asezonați acum cu sare! Sarea va întări ficățeii de pui foarte tare și îi va face uscați și înecăcioși!
6. După vreo două minute în tigaie, se întorc delicat ficățeii pe partea opusă. Cu grijă, pentru că nu ne dorim să-i sfărâmăm. Acoperim tigaia cu capacul și, la foc mic, îi gătim timp de 8, maximum 10 minute. Gătiți în exces, acești ficăței de pui se vor întări, își vor pierde textura cremoasă.
7. În final, oprim focul și adăugăm sare și piper după gust, amestecând ușor ficățeii cu sosul. Se servesc calzi, presărați cu puțină verdeață, alături de garnitura preferată. Noi preferăm pentru servirea acestor ficăței de pui cu ceapă piureul de cartofi (rețeta aici).
Să vă fie de folos și poftă mare!
Lasă un răspuns