Salată de ardei copți – rețetă simplă, fără pic de apă și fără zahăr
Salată de ardei copți – rețetă simplă, fără pic de apă și fără zahăr, pentru o aromă intensă și naturală. Cum se pregătesc ardeii și cum se face vinegreta pentru salata de ardei copți? Lista de ingrediente și modul de preparare detaliat.
Salata de ardei copți are o rețetă simplă și e atât de gustoasă! Merge minunat cu fripturi dar și cu alte preparate. Cel mai recent am pregătit-o duminică și am servit-o alături de un minunat și rumen pui fript, ca la rotiserie, a cărui rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
A fost un prânz pe cinste și, în timp ce îl pregăteam, am realizat că nu împărtășisem cu voi modul în care fac eu salata de ardei copți
Ingrediente salată de ardei copți – rețetă simplă, fără pic de apă și fără zahăr
- 1,5 kg de ardei gras sau kapia (de orice soi, culoare și/sau formă)
- 100 ml. oțet de mere de 6° (sau alt oțet de bună calitate)
- 50 de grame de miere de albine sau sirop de agave
- 1 linguriță de sare
- 2-3 căței de usturoi
- 60 de ml. de ulei
- opțional: puțină verdeață pentru presărat, la final
Mod de preparare salată de ardei copți
Coacerea ardeilor
Evident, ardeii se pot coace în diferite moduri. De asemenea, pot fi lăsați întregi sau pot fi despicați și complet curățați de semințe și cotor, înainte sau după coacere. De această dată, am lăsat ardeii întregi, voi detalia puțin mai jos cum am procedat.
A. Înainte de asta, trebuie să precizez că există și o altă opțiune, ceea ce numesc eu ”cea mai igienică metodă de coacere a ardeilor”. Spun că este cea mai igienică pentru că ardeii sunt tăiați în jumătăți, complet curățați de semințe, cotor și eventualele stricăciuni ascunse în interior. Apoi, ardeii sunt copți în cuptor, foarte simplu și rapid. Metoda este descrisă pas cu pas și ilustrată video, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
B. Dacă metoda de mai sus nu vă atrage sau nu aveți cuptor/vi se pare prea costisitor din punctul de vedere al energiei consumate, rețineți că puteți coace ardeii, cu deplin succes, într-o tigaie. Alegeți una cu fundul mai gros și încingeți-o bine, pe plită. Adăugați 1 linguriță de ulei și ardeii întregi. Acoperiți tigaia cu un capac, să nu umpleți toată bucătăria de fum. Pârjoliți-i frumos, pe toate părțile, întorcându-i din când în când.
Coaja ardeilor trebuie să primească urme brune închis pe toate părțile. Când au aceste urme de arsură de jur împrejur, scoateți ardeii într-un castron și acoperiți-i cu un capac. Ardeii se vor răci lent, aburindu-se acolo și asta va ajuta să îi puteți curăța ușor de coajă. După ce ardeii se răcesc, coaja se desprinde cu ușurință. Se curăță bine de pielița arsă, fără să se folosească deloc apă, care ar scădea din intensitatea gustului ardeilor.
C. Coacerea ardeilor pe grătar/disc/plită
Vă asigur că, prin metodele descrise mai sus, veți obține niște ardei copți gustoși. Diferența față de cei copți prin contact direct cu o suprafață încinsă (grătar, disc sau plită) este minimă, dar nu inexistentă. Pentru că am avut posibilitatea, bucurându-mă de una dintre (probabil) ultimele zile însorite ale toamnei, așa am procedat eu pentru salata de ardei copți pe care am făcut-o duminică.
1. Am pornit grătarul, să fie bine încins. Am spălat bine ardeii și i-am zvântat cu un prosop de bucătărie.
2. Când grătarul s-a încins bine, am pus ardeii la copt. I-am întors de patru ori, așa încât să aibă urme de arsură, pe coajă, de jur împrejur. În total, coacerea ardeilor a durat în jur de 20 de minute. În funcție de soiul de ardei folosit și de cât de puternic e focul, durata de coacere poate să fluctueze, cu ceva.
3. Când au fost gata, am scos toți ardeii copți într-un castron încăpător.
4. Fierbinți fiind ardeii, am acoperit castronul cu o farfurie. Se poate folosi un capac, dacă aveți unul de o dimensiune potrivită. Ardeii vor aburi sub capac, în timp ce se răcesc. Aburul pe care-l eliberează face coaja să se desprindă de pulpă, astfel se vor decoji foarte ușor.
În castronul în care s-au răcit ardeii, se va colecta un suc delicios, care se scurge din ardeii copți. Pe acesta îl păstrez, chiar dacă prin el plutesc mici urme de arsură. În final, îl strecor printr-o sită fină și îl folosesc ca bază a vinegretei pentru salată de ardei copți!
Decojirea ardeilor copți pe grătar/disc/plită încinsă
5. La fel cum am explicat la metoda precedentă, NU folosim apă pentru decojirea ardeilor! Gustul plăcut, afumat, pe care-l primesc ardeii de la pielița arsă, se dizolvă în apă! Eu pun ardeii pe tocător, pe rând și desprind pielița. Îi decojesc rapid și, în final, îi mai răzuiesc ușor pe suprafață cu o lingură, eliminând bucățelele mici de pieliță arsă.
6. Pe măsură ce am decojit ardeii, i-am pus pe cei curățați pe o farfurie. Se vede clar cum pulpa ardeilor și-a schimbat culoarea, căpătând nuanțe de brun auriu. Asta este urmare a coacerii, e sigur că vor avea un gust excelent. Sucul pe care-l lasă ardeii deja decojiți în farfurie va ajunge peste celălalt, colectat și strecurat prin sită fină, la pasul 4.
Vinegreta pentru salata de ardei copți
7. Cea mai simplă metodă de preparare a vinegretei pentru salata de ardei copți este să dăm la blender oțetul, sarea, mierea sau siropul de agave, usturoiul și uleiul. Emulsia obținută o omogenizăm bine cu sucul ardeilor copți, filtrat prin sită fină și suntem gata! Evident, însă, această vinegretă se poate pregăti și dacă nu avem blender. Mai întâi, am pus într-un castronel usturoiul și sarea grunjoasă. Cu lingura de lemn, am frecat un pic usturoiul cu sarea, până am obținut o pastă cu textură rustică (nu foarte fină).
8. Am adăugat treptat uleiul, amestecând continuu, apoi am adăugat oțetul și siropul de agave și am omogenizat totul foarte bine. Folosesc sirop de agave pentru că are un indice glicemic mai mic decât al îndulcitorilor tradiționali și un gust foarte bun. Se poate folosi și miere dar și zahăr, dacă nu aveți nicio problemă în a-l consuma. Dacă folosiți zahăr, pe acesta e bine să-l dizolvați complet în oțet, înainte de a-l adăuga în vinegretă. În final, am adăugat sucul filtrat al ardeilor copți și gata, vinegreta este gata.
Nu adaug nicio picătură de apă în vinegretă! Salata de ardei copți nu e compot, până la urmă, iar din sucul ardeilor, plin de gust, împreună cu toate ingredientele adăugate, obțin suficient lichid aromat ca să dau gust ardeilor.
Am aranjat ardeii în vasul în care i-am și servit, pe cât posibil într-un singur strat. Am turnat peste ei vinegreta și i-am învârtit de câteva ori, așa încât să se pătrundă bine. Sigur, dacă îi țin la frigider, acoperiți, măcar 2-3 ore, vinegreta îi va pătrunde mult mai bine.
Salata de ardei copți e una dintre cele mai gustoase posibil iar rețeta mea vă garantează maximum de aromă. Cu un click pe poza de mai jos puteți accesa mai multe rețete cu ardei copți.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns