Salată de andive cu somon
Salată de andive cu somon afumat și struguri, rețetă ușor de pus în practică, explicată detaliat. Dressing pentru salata de andive. Când se asamblează salata de andive?
Cu două zile în urmă, eram într-o mare agitație! Urma să primesc vizita uneia dintre cele mai simpatice bloggerițe culinare, care mă binedispune de fiecare dată când îi citesc articolele, cunoscută tuturor sub numele de cod Aphextwinz.
Pentru o întâlnire între două „culinare”, va să zică, parcă se impunea să mă străduiesc un pic, nu? Mai ales că nu ne văzuserăm niciodată la față! Comunicând online, simțiserăm amândouă că „există chimie”, cum zice Dana (căci în spatele lui Aphextwinz e Dana, o tipă la fel de simpatica în viață reala ca în cea virtuala).
Așadar, două chestii am pregătit: o salată aperitiv și un fel principal. De desert se ocupaseră deja Ioana&Marius (Băcănia Veche), dăruindu-mi un pachet de prăjiturele.
Așadar, salată de andive cu somon.
Mărturisesc c-a fost un experiment, dar unul reușit, zic eu. De aceea îl și consemnez aici. Am mai adus și niste carne de crab în peisaj. Nu-i obligatoriu, se putea suplimenta cantitatea de somon și tot aia era. Aș fi putut să folosesc salata romaine în loc de andive (și chiar recomand asta celor care nu agreaza gustul amar al andivelor), dar… așa a fost să fie. Stai puțin, vor zice unii, de ce ne recomanzi andivele daca sunt așa de amare?
Motive sunt multe, o parte dintre ele le-am expus la rețeta de andive gratinate. E vorba și despre beneficiile pentru sănătate alte acestor frunzoase, dar și de consistența lor minunat de crocantă și până la urma, și de gust. Ideea mea a fost să pun pe farfurie mai multe gusturi: amarui (andivele), sărat (peștele), dulce-acrișor (roșiile cherry și sosul), dulce (strugurii) și ușor picant (frunzulițe de ridiche abia încolțite).
Ingrediente Salata De Andive Cu Somon
- 5 andive baby (cam 200 de grame cu totul)
- 80-100 de grame de felii de somon afumat sau marinat (dac ă nu folosiți carne de crab, dublați cantitatea de somon)
- 100 de grame de carne de crab din conservă (sau somon în plus)
- 2 lingurițe de icre de somon
- 6 roșioare cherry tăiate in sferturi
- 6 boabe de struguri tăiate în jumătăți și cu sâmburii eliminați
- 1 lingură bună de maioneză
- zeama de ½ – 1 lămâie (în funcție de cât de acru vă place)
- 1 linguriță de miere de albine
- 1 linguriță de muștar dijon
- 1 linguriță de muștar cu boabe întregi
- 1 lingură rasă de chives tocate
- 7-8 frunzulițe de fenicul
- câteva frunzulițe de ridiche
- sare și piper după gust
Preparare Salata De Andive Cu Somon
1. Să știți că mare parte din amăreala andivelor e concentrată în cotor, așa încât eu tai cam 2 cm. buni de la bază, apoi tai andivele în sferturi pe lungime și decupez ceea ce a mai rămas din cotor, așa cum se vede în imaginea de mai jos. După aceea, andivele se pot ține vreo jumătate de oră în apă cu zeamă de lămâie sau oțet. Clătite bine după aceea, elimină mare parte din gustul amar.
Mai în detaliu, am descris tot procesul care face andivele mai puțin amare, în articolul pe care îl găsiți cu un click pe poza de mai jos.
2. Pentru dressing, am amestecat maioneza, mierea, cele două tipuri de muștar, zeama de lămâie, frunzele de chives tocate și jumătate din frunzele de fenicul, tocate și ele. Am echilibrat gustul sosului cu sare și piper după gust. Gustul trebuie să fie bine balansat, cu o tentă dulce-acrișoară.
Pregătirea ingredientelor
3. Am aranjat toate ingredientele așa încât să fie gata de montat salata chiar înainte de a o servi. Odată pregătite, se pot ține toate la frigider: andivele, feliile de somon, carnea de crab, strugurii, roșiile cherry și sosul gata preparat. Salata urmează să fie asamblată după ce toți sunt pregătiți să o mănânce, oferind-o foarte proaspătă. După ce dressingul este turnat peste salată, aceasta începe să își piardă foarte repede prospețimea și sigur nu vrea nimeni una ca asta.
Asamblarea salatei și servirea
4. Am asamblat salata pe farfurii întinse. La bază am aranjat sferturile de andivă baby și le-am stropit generos cu sos. Am aranjat somonul, pe care și pe el l-am stropit cu puțin sos, apoi carnea de crab și din loc în loc, mici cantități de icre de somon. Am adăugat roșiile cherry și boabele de struguri și am presarat totul cu frunzulițe de fenicul și ridiche.
Și… cam atât, a mers foarte repede, nu ne-a mai rămas decât să ne spunem poftă bună și să savurăm salata! Ne-a plăcut!
O ALTĂ SALATĂ DE ANDIVE, UNA CU GORGONZOLA, PERE ȘI NUCI, GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns