Cautare in site
x inchide

Despre andive, cum scoatem amăreala din andive și câteva rețete

Adaugata la de

Cum scoatem amăreala din andive? Cum eliminăm gustul amar al andivelor? Cum se pregătesc andivele crude sau gătite, sfaturi și rețete.

Am un prieten comun cu toți ”culinarii” internauți și nu numai. El se numește Marius Tudosiei, am mai avut câteva proiecte comune, am gătit cu gutui pentru Arctic România, am gătit pentru oameni la Festivalul Berii din Timișoara sau am gătit, de câteva ori, în calitate de invitat în emisiunile lui. Ei bine, Marius vrea cu tot dinadinsul să învețe românii la andive. Suntem în 2024 și se luptă pentru asta deja de zece ani. A identificat niște producători locali de andive, la Gherăiești, Neamț, care cultivă andivele în ”bordeie”, ferite de lumina directă a soarelui (lucru esențial, după cum voi explica în continuare.

cultivare andive

Andivele de Gherăiești le găsiți în Băcănia Veche, magazinul din București al lui Marius. El recomandă ca fiind cu totul speciale, cu un gust mai degrabă dulceag, lipsite de amăreala specifică a andivelor belgiene. Până să ajungem cu toții, din toată țara, să ne bucurăm de această delicatesă neaoșă românească, ne rămân cele de import, din magazine.

De ce să consumăm andive?

andive belgiene taiate longitudinal sectiune andive

În timpul iernii, andivele sunt printre foarte puținele vegetale despre care se poate spune că sunt ”de sezon”. Chiar dacă sunt de import, perioada recoltării acestora este iarna, ele fiind cultivate în gropi/bordeie acoperite sau în alte spații amenajate special. Din păcate, andivele românești nu ajung pe rafturile magazinelor din toată țara, dar între o tomată din import, coaptă la bec, și o andivă din import, cultivată absolut natural, andiva este alegerea mai sănătoasă.

Andivele conțin 95% apă, sunt foarte hidratante. Sunt bogate în tot felul de minerale, fier, potasiu, calciu, magneziu și fosfor.  Au un conținut important de vitamina K, vitamina A, vitamina E, vitamina C și vitamine din complexul B.

Singurul lucru care îi face pe oameni ușor reticenți față de andive este amăreala acestora, dar despre asta voi vorbi pe larg în continuare.

Curățarea andivelor și diminuarea gustului amar al acestora

După cum am spus deja, andivele au un gust amărui, e bine să știm și să acceptăm asta din capul locului, ca să nu avem surprize neplăcute mai târziu. Există anumite lucruri pe care le putem face pentru ca această amăreală să nu domine gustul preparatului pe care-l facem.

1. În primul rând, e util să știm că gustul amar se accentuează la andivele care sunt crescute la lumină. Știind că, la plantele vii, clorofila (care e verde) se dezvoltă la lumină, ne vom feri de andivele care au părți colorate în verde intens. Ele trebuie să fie albe, cu terminații mai degrabă gălbui decât verzi „(există și soiuri cu terminațiile roșii).

4 andive belgiene pe tocator de lemn

2. Gustul amar al andivelor este concentrat în ”conul” de la bază (cotorul) lor. Acesta trebuie îndepărtat. După ce tai capătul andivelor, cam de 1 centimetru, eu obișnuiesc să scobesc cotorul din andivele întregi, cu un cuțitaș, cât mai adânc.

cotor amar al andivei scobit cu cutitul

3. Încă și mai simplu este să tăiem andivele în jumătăți, pe lungime. În acest caz, vom observa foarte ușor cotorul conic, care urcă destul de sus. Este partea albă, mai densă, de care sunt prinse frunzele.

andiva taiata in jumatati

4. După îndepărtarea conului amar, am desprins toate frunzele de andive.

frunze de andive

Cum scap complet de gustul amar al andivelor?

5. E posibil ca gustul amar, cu care noi, românii, nu suntem prea prieteni, să persiste și după eliminarea conului de la bază. Următorul pas e să pregătesc un castron cu ceea ce francezii, mari consumatori de andive, numesc ”eau citronnée” (apă cu lămâie). Storc jumătate de lămâie, până la ultima picătură, în castron.  Adaug o jumătate de litru de apă rece și amestec bine. Unii înlocuiesc lămâia cu oțet și nu mă îndoiesc că e bine și așa.

apa cu zeama de lamaie eau citronnée

6. Aranjez în castron frunzele de andive, așa încât să ajungă cu tăietura de la bază în apa cu zeamă de lămâie. Le las măcar jumătate de oră, apoi le scot  iar apa cu zeamă de lămâie o arunc.

andive in apa cu zeama de lamaie

7. Spăl bine frunzele de andive cu multă apă rece și le zvânt pe prosoape absorbante. Acum sunt gata să fie consumate. După cum  cere rețeta, frunzele de andive se pot lăsa întregi sau se pot rupe în bucăți sau tăia fin.

frunze de andive in castron

Rețete cu andive

Pentru rețeta de salată de andive cu pere, nuci și gorgonzola – click pe poza de mai jos.

salata de andive cu gorgonzola si nuci reteta salata de andive cu pere si branza reteta laura laurentiu
Pentru rețeta de salată de andive cu somon – click pe poza de mai jos.

salata de andive cu somon 1

Pentru rețeta de salată andive gratinate – cu prosciutto – click pe poza de mai jos.

andive gratinate reteta

Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *