Salată de andive cu gorgonzola, pere și nuci – rețetă simplă
Salată de andive cu gorgonzola, pere și nuci – rețetă simplă, ușor de pus în practică, pentru iubitorii de andive. Cum se elimină gustul amar al andivelor? Ce dressing este potrivit pentru salata de andive?
Această salată de andive cu gorgonzola, pere și nuci, a ajuns de curând pe masa noastră și ne-am promis să mai facem, până nu vine primăvara cu totul. Andiva este o legumă de iarnă. Este una dintre puținele cu adevărat de sezon, într-o perioadă a anului în care nu rodesc multe vegetale, în zona temperate, și prea puține se pot păstra atât de mult timp după recoltarea din toamnă. Ne bucurăm de ea atunci când este cazul, până n-o alungă urzicile, care dau să scoată colțul. Dar ne bucurăm cu adevărat, pentru că această salată chiar a fost cu totul specială. Ne place și rețeta de salată de andive cu somon, publicată mai demult, dar aceasta e mult mai simplă, cu mai puține ingrediente și parcă, de aceea, cu gusturi mai clare, mai vibrante.
Aceste andive ajunga la noi cu pregădere din import. În Belgia, cultivarea andivelor e o adevărată tradiție, de aceea nu rareori ne referim la ele zicându-le andive belgiene. Francezii le apreciază și ei foarte mult. Evident, și rețetele cu andive, atât gătite cât și crude, sunt mai răspândite în vestul Europei.
Există și andive românești?
Ei bine, da! Le-am descoperit prietenul meu Marius Tudosiei și a scris despre ele aici.
Nu doar că a scris, a intrat în contact cu producătorii, dintr-un sat, din Neamț, le-a adus andivele în băcănia și restaurantul lui din București și a încercat să le promoveze produsele în foarte multe feluri. Inclusiv la Paris, unde s-a dus cu o sacoșă de andive românești la restaurantul Arpege!
Așa că, dacă doriți să descoperiți și voi andivele românești sau, măcar, să descoperitți pur și simplu andivele, e bine să știți despre ele că au foarte puține calorii, doar 15/100 de grame. Nu conțin grăsimi, dar au fibre. Sunt bogate în vitamina K, foarte utilă pentru normalizarea coagulării sângelui dar și a nivelului de calciu din oase. Mai conțin și vitamina A, fier, cupru și zinc, pe lângă alte chestii foarte bune și sănătoase dar hai să nu ne concentrăm doar pe asta! Pentru că, pe lângă beneficiile pentru sănătate, andivele au o textură minunată iar gustul lor amar, care îi descurajează pe unii din a le încerca, e ușor de gestionat și poate fi chiar excelent în anumite combinații. Printre acestea este și cea pe care v-o propun în continuare, o salată de andive cu gorgonzola, pere și nuci.
Ingrediente salată de andive cu gorgonzola, pere și nuci – rețetă simplă
- 500 de grame (4 buc.) de andive belgiene
- 200 de grame de brânză gorgonzola (sau altă brânză cu mucegai albastru, după gust și disponibilitate)
- 400 de grame (3 buc.) pere, cântărite întregi
- 80 de grame de miez de nucă
- coaja (doar partea galbenă, de la suprafață) de la ½ de lămâie și zeama de la 1 lămâie întreagă
- 30-40 de grame de miere de albine
- 25 de grame de muștar Dijon
- 40 de mililitri de ulei de măsline
- sare și piper negru, proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare salată de andive cu gorgonzola, pere și nuci – rețetă simplă
După cum am spus deja, andivele au un gust amărui, e bine să știm și să acceptăm asta din capul locului, ca să nu avem surprize neplăcute mai târziu. Există anumite lucruri pe care le putem face pentru ca această amăreală să nu domine gustul preparatului pe care-l facem, în cazul de față o salată de andive cu gorgonzola, pere și nuci. Toate acestea le-am descris amănunțit și în articolul de aici.
Curățarea andivelor și diminuarea gustului amar al acestora
1. În primul rând, corect e să știm că gustul amar se accentuează la andivele care sunt expuse la lumină. La plantele vii, clorofila (care e verde) se dezvoltă la lumină. Ne vom feri, așadar, de andivele care au părți colorate în verde intens. Ele trebuie să fie albe, cu terminații gălbui. Există și soiuri cu terminațiile roșii. Frunzele andivelor să fie cât mai strânse, la vârf.
2. Gustul amar al andivelor este concentrat mai cu seamă în ”conul” de la bază (cotorul) lor. Acesta trebuie îndepărtat. După ce tai capătul andivelor, cam de 1 centimetru, eu obișnuiesc să scobesc cotorul din andivele întregi, cu un cuțitaș, cât mai adânc.
3. Încă și mai simplu este să tăiem andivele în jumătăți, pe lungime. În acest caz, vom observa foarte ușor cotorul conic, care urcă destul de sus. Este partea albă, mai densă, de care sunt prinse frunzele.
4. După îndepărtarea conului amar, am desprins toate frunzele de andive.
5. Mai departe, pregătesc un castron cu ceea ce francezii, mari consumatori de andive, numesc ”eau citronnée” (apă cu lămâie). Storc jumătate de lămâie, până la ultima picătură, în castron. Adaug o jumătate de litru de apă rece și amestec bine. Unii înlocuiesc lămâia cu oțet și nu mă îndoiesc că e bine și așa.
6. Aranjez în castron frunzele de andive, așa încât să ajungă cu tăietura de la bază în apa cu zeamă de lămâie. Le las măcar jumătate de oră, apoi le scot iar apa cu zeamă de lămâie o arunc.
7. Spăl bine frunzele de andive cu multă apă rece și le zvânt pe prosoape absorbante. Acum sunt gata să fie consumate. După cum cere rețeta, frunzele de andive se pot lăsa întregi sau se pot tăia fin. Pentru rețeta de salată de andive cu gorgozola, pere și nuci, eu las de regulă frunzele întregi, doar cele foarte mari le rup, eventual, în două.
Celelalte ingrediente
8. Odată ce avem frunzele pregătite, ne rămâne să ne ocupăm de celelalte ingrediente ale rețetei de salată de andive cu Gorgonzola. Dacă tot am menționat-o, în imaginea de mai jos se vede bucata de brânză folosită. Se pretează atât sortimentul dolce cât și cel mai picant. De asemenea, se poate folosi alt tip de brânză cu mucegai albastru: Roquefort, bleu d’Auvergne, Stilton etc.
Din bucata de 200 de grame pe care am avut-o, 40 de grame am folosit-o pentru dressing iar restul de 160 de grame am tăiat-o cubulețe de aproximativ 3 cm.
9. Nuca am pus-o într-o tigaie, am stropit-o cu 1 lingură (de supă) cu apă și am presărat-o cu puțină sare grunjoasă. Am prăjit nuca pe plita încinsă la foc mediu-iute, până când apa s-a uscat complet iar nuca a început să miroasă a copt.
Observație: există și posibilitatea să se folosească nuci caramelizate, pentru această salată de andive cu gorgonzola. Personal mi se pare că dressingul e suficient de dulceag (de la miere) și după gustul meu nu mai e nevoie de zahăr în plus.
10. Cât despre pere, acestea sunt o abordare destul de obișnuită pentru rețeta de salată de andive cu gorgonzola. E bine să rețineți că se potrivesc și alte tipuri de fructe, de exemplu portocale, mere mai dulci sau smochine etc.
Perele le-am decojit, le-am tăiat pe lungime și le-am scobit de căsuța semințelor. Odată curățate, perele se pot lăsa jumătăți, sau se pot tăia în sferturi sau cubulețe (eu am optat, de această dată, pentru cubulețe).
Dressingul cu miere și gorgonzola
11. Am pus într-un castronel 40 de grame de brânză, în bucățele, și am adăugat mierea. Am fost generoasă cu mierea, pentru că andivele chiar au nevoie să le fie balansat gustul cu ceva dulce.
12. Am adăugat în castron zeama și coaja de lămâie (de la ½ de lămâie mare), muștarul Dijon și piper negru măcinat, după gust. Sare nu am pus în această fază, pentru că brânza e deja sărată. Am preferat să balansez gustul sărat la final, cu puțină sare fină.
13. Am mărunțit totul cu o furculiță, până când am pasat bine brânza gorgonzola. Am adăugat, apoi, uleiul de măsline în fir subțire, amestecând constant. În final, am obținut un dressing destul de omogen și cremos. Am gustat dressingul și am mai adăugat puțină sare fină. Gustul trebuie să fie perfect balansat între acrișor, dulce și sărat.
Asamblarea salatei
14. Odată ce am avut toate elementele salatei pregătite, ce credeți c-am făcut? Nu, nu am asamblat-o! Am lăsat asamblarea pentru ultimele minute înainte de servire, pentru că marginile fine ale andivelor se ofilesc ușor, în contact cu dressingul acid. Cu doar câteva clipe înainte de a aduce la masă salata de andive, am adăugat perele și nucile prăjite peste andive și am turnat dressingul deasupra, omogenizând rapid.
Cubulețele de gorgonzola le-am distribuit, în mod egal, pe deasupra salatei montate deja în farfurii. Imediat, am servit salata crocantă, cu note dulci-acrișoare și ușor amărui, desigur, dar doar atât de amărui cât să fie plăcute. Sunt sigură că cei cărora le place ciocolata amăruie sau apa tonică știu exact la ce mă refer, când zic amar plăcut.
Salata de andive este un aperitiv excelent, tonic și hrănitor. În același timp, este un fel elegant, pe care gurmanzii adevărați îl vor aprecia. Rămâne să hotărâți voi dacă veți da sau nu o șansă andivelor.
REȚETE ASEMĂNĂTOARE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns