12 rețete cu cartofi – cele mai faimoase preparate și garnituri de cartofi. Galerie de rețete cu cartofi – rețete franțuzești, evreiești, nemțești sau românești neaoșe. Rețete de garnituri sau preparate principale din cartofi.
Pregătiți în orice mod, fierți, prăjiți, copți sau incluși în budinci, gratinuri și tocănițe, cartofii sunt un ingredient simplu, ieftin, ușor de gătit și încă și mai ușor de savurat. Până la urmă, cartoful este unul dintre primele ingrediente pe care le includem în alimentația bebelușilor, de când începem diversificarea. În articolul de mai jos, am inclus câteva rețete cu cartofi celebre, unele din lumea întreagă, altele de-ale noastre, românești.
Fără a avea pretenția că acest articol cuprinde toate rețetele celebre, am încercat să le consemnez pe cele pe care le fac eu, acasă, cel mai frecvent. Până la urmă, am lăsat deoparte probabil cea mai cunoscută rețetă, cea de french fries! Motivul este acela că eu nu îi prea gătesc. Vă invit să menționați, într-un comentariu, și alte rețete faimoase cu cartofi, care considerați că ar trebui să fie cuprinse în această galerie.
Garnituri de cartofi cu origine franceză
1. Cartofii fondanți sunt caracterizați de forma cilindrică – ce îi face să semene cu scoicile saint jaques – și de textura cremoasă în interior și crocantă la suprafață. Cartofii fondanți sunt considerați o garnitură de cartofi elegantă, potrivită alături de preparatele pretențioase. Cu toate acestea, nu sunt deloc greu de făcut iar ingredientele necesare sunt puține și ușor de găsit. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
2. Rețeta de gratin de cartofi a la Dauphinoise este o specialitate franțuzească. Acest mod de a pregăti cartofii a fost consemnat pentru prima dată în 1788, cand un anume duce de Clermont-Tonnerre îl inclusese pe lista mâncărurilor servite la curtea sa din Dauphiné (regiune din sud-estul Franței). Cartofii pregătiți în acest mod sunt cremoși, ușor aromatizați cu usturoi, înecați în smântână și foarte practici. Gratinul poate fi pregătit în avans și încălzit la cuptor chiar înaintea servirii. Accesați rețeta cu un click pe poza de mai jos.
3. Rețeta clasică de pomme – cartofi – Anna este tot de origine franceză și tot foarte simplă, conținând doar cartofi, unt, sare și piper. Se pare că rețeta a apărut în epoca imperiului lui Napoleon al III-lea. Creatorul lor este chef-ul Adolphe Dugléré, unul dintre elevii celebrului bucătar Carême. Despre rețetă, este general acceptat faptul că Dugléré ar fi dedicat creația sa unei frumoase doamne, celebre în epocă. Puteți accesa rețeta cu un click pe imaginea de mai jos.
4. Poate cea mai celebră garnitură de cartofi este piureul. Celebră, simplă și cu foarte multe polemici în jurul ei, majoritatea legate de cantitatea de unt necesară. Conform Larousse Gastronomique – biblia gastronomiei moderne – cantitatea de unt recomandată în piureul de cartofi este 10% din gramajul cartofilor curățați. Rețeta mea de piure de cartofi, explicată detaliat, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Garnituri din cartofi rași
5. Cred că cel mai celebru fel de mâncare sau garnitură din cartofi rași este Kugel-ul evereiesc. E un fel de budincă – de altfel, în Yidish, kugel înseamnă budincă – care conține, pe lângă cartofi, ouă, ceapă și uneori și alte vegetale. Există și o variantă dulce de kugel, aceea este făcută din taieței și se servește ca desert. Cele mai multe variante de kugel de cartofi includ pe lista de ingrediente și anumite cantități de morcovi, ciuperci, verdețuri etc. Rețeta mea de kugel e cu cartofi și dovlecei și o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
6. O altă rețetă celebră cu cartofi rași, tot din bucătăria evreilor ashkenazi (europeni), este cea de latkes. Acestea sunt niște turtițe din cartofi, foarte crocante, care în mod obișnuit se fac cu ouă. Varianta mea de latkes este fără ou, complet vegană. Găsiți rețeta cu un click pe următoarea imagine.
7. Elvețienii au și ei o rețetă cu cartofi rași care a devenit celebră în toată lumea. Este vorba despre rețeta de rösti. Preparatul a apărut în fermele crescătorilor de vaci din Elveția. Dimineața, după muls, ei obișnuiau să ia un mic dejun consistent, din care rösti era nelipsit, pe lângă ouă, bacon, brânzeturi și altele. Găsiți rețeta cu un click pe poza următoare.
Kartoffelsalat
8. În toate țările a căror limbă oficială e germana, salata de cartofi – kartoffelsalat – ocupă un loc aparte, în gastronomia locală. În aceste țări, există o multitudine de rețete cu cartofi și în mod particular, foarte multe salate de cartofi. Acestea pot fi cu sau fără maioneză, cu bacon sau fără, simple sau mai complexe. În esență, toate au apărut pe baza faptului că în aceste țări, cu clima în general răcoroasă, cartoful e una dintre plantele cultivate intens și eficient.
Cele mai simple variante, cu cele mai puține ingrediente, sunt și cele mai vechi și autentice. Una și aceeași salată se numește în Germania salată bavareză și în Austria ”salată austriacă”, cu variantele de ”salată din Styria” sau salată tiroleză (regiuni ale Austriei). Rețeta acestei salate de cartofi o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Fabuloșii Hasselback Potatis
9. Era anul 1953, la Stockholm, în Suedia, unde exista un restaurant numit Haselback. Chef bucătar al acestui restaurant era Leif Elisson, de origine din Värmland. Acesta a avut ideea de geniu să taie parțial un cartof în lamele subțiri, să-l ungă bine cu unt și să-l coacă la cuptor. După coacere, cartoful s-a înfoiat ca burduful unui acordeon. Evident, acești cartofi au avut un succes imens. Gustului cartofilor era excelent și la fel era textura, în același timp moale și pufoasă. Creatorul și-a denumit creația după numele restaurantului și cartofi Hasselback le-a rămas numele, deși pe la noi unii îi numesc cartofi acordeon. Rețeta mea de cartofi Hasselback o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Rețete cu cartofi preparate ca pe la noi
10. Dacă m-ați pune pe mine, personal, să-mi aleg preferata, dintre multe rețete cu cartofi, nu voi aș prea mult pe gânduri și aș spune că sunt cartofii țărănești. Mă refer la rețeta de cartofi țărănești simplă, cea cu care am crescut, care conține doar cartofi, ceapă, ulei și paprika, nici slănină și nici alte adaosuri cărnoase. Sunt foarte simpli dar absolut delicioși și mie îmi plac atât ca garnitură cât și ca fel principal, cu niște murături sau o salată verde. Rețeta mea o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
11. Rețeta de cartofi zis franțuzești dar făcuți ca pe la noi e mai degrabă un fel principal consistent, îndestulător. Nu prea aș pune-o în categoria de rețete cu cartofi potrivite pentru a fi servite ca garnitură, deși știu că există oameni care o servesc alături de fripturi sau alte preparate din carne. Conține felii grosuțe de cartofi, ouă fierte, brânză, mulți pun și costiță sau cârnați prăjiți. Toate astea se aranjează într-o tavă și se coc la cuptor. Rețeta mea o găsiți cu un click pe următoarea imagine.
12. Ultima rețetă din această selecție dar în niciun caz nu ultima în ordinea preferințelor mele este garnitura de cartofi natur. E o rețetă simplă de tot, cu cartofi, unt și pătrunjel și tocmai această simplitate o face atât de potrivită alături de fel de fel de preparate. În ceea ce mă privește, aproape că nu servesc peștele cu altceva decât cartofii natur. La fel de bine merg acești cartofi simpli cu unt și pătrunjel și lângă o friptură. Rețeta lor o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
PENTRU ȘI MAI MULTE REȚETE CU CARTOFI APĂSAȚI PE IMAGINEA DE MAI JOS
Sper să vă folosească rețetele!
Lasă un răspuns