Cartofi natur cu unt și pătrunjel – rețetă simplă
Cartofi natur cu unt și pătrunjel – rețetă simplă, explicată pas cu pas, pentru începători. Cum preparăm o garnitură de cartofi natur și cu ce o servim.
Garniturile de cartofi sunt unele dintre cele mai iubite, oricât de multe am auzi despre carbohidrații dăunători, despre dietele disociate… nu putem uita că nu avem decât o viață și că mâncarea rămâne una dintre cele mai nevinovate plăceri, până la urmă. Iar acești cartofi natur să zicem c-ar fi ”varianta mai sănătoasă” a garniturilor de cartofi. Ideea e să reușim să le dăm gust fără să-i încărcăm absolut inutil în grăsime, până la urmă, cam asta e provocarea.
Am văzut rețete de cartofi natur absolut serbede, fără pic de grăsime, lucru cu care nu pot fi de acord. Până la urmă, decât niște cartofi fără gust, mai bine o salată verde. Am văzut, însă, și rețete de cartofi natur cu cantități absurde de grăsimi. Nu avem voie să ignorăm că fiecare lingură de ulei pe care o adăugăm într-un preparat are 119 calorii, nici că 100 de grame de unt au 717 calorii. Și mai ales, nu avem voie să ignorăm că acești cartofi natur, sunt, până la urmă, o garnitură! O garnitură care oricum ”atârnă” destul de greu în farfurie, comparând-o cu felul bază pe care-l însoțește, așa că e mai bine să ne păstrăm moderația.
ALTE REȚETE DE GARNITURI DIN CARTOFI
Cartofii natur sunt una dintre cele mai simple garnituri posibile, dar ca să fie cu adevărat buni, trebuie să acordăm atenția cuvenită preparării lor. Ultimul lucru pe care-l dorim este să primim în farfurie niște cartofi răsfierți și sfărâmați, plini de apă și fără formă. De asemenea, ne dorim să aibă gust. Nu un gust copleșitor, care să îl estompeze pe cel al preparatului pe care-l însoțesc, dar un gust subtil și bine echilibrat. Acestea sunt motivele pentru care am considerat că această rețetă, atât de simplă, de cartofi natur, își are locul pe blog.
Ingrediente cartofi natur cu unt și pătrunjel
- 1 kg. de cartofi mai fermi (nu din cei făinoși)
- 1 lingură de ulei
- 50 de grame de unt cu 82% grăsime
- 1 legătură de pătrunjel fin tocat
- sare și piper după gust
- opțional: 2-3 căței de usturoi
Mod de preparare cartofi natur cu unt și pătrunjel
Fierberea și decojirea cartofilor
1. Se aleg cartofi dintr-un soi mai ferm, nu din cei foarte sfărâmicioși, făinoși. Până la urmă, ne dorim să-și păstreze forma. Ideal ar fi să aibă dimensiune apropiată, ca să fie fierți cam în același timp. Spălăm bine cartofii, fără să-i decojim. Îi punem la fiert într-o oală cu apă rece, să fie acoperiți cam de 1 lat de mână. Când apa dă în fiert, adăugăm 1 lingură bună de sare, ca la paste. Chiar dacă au coaja pe ei, cartofii tot vor trage gust, coaja este permeabilă. Socotind din momentul primului clocot, cartofii mei au fost gata îm 25 de minute. Timpul de gătire depinde, însă, de mărimea și soiul cartofilor. Îi putem considera gata când furculița intră ușor în ei. Nu vom aștepta să se spargă.
2. Cartofii fierți se scurg de apa fierbinte prin sită. Atenție când faceți asta, opăriturile sunt foarte dureroase! Se clătesc cartofii puțin cu apă rece, să se răcorească, apoi se decojesc de coajă, care se va desprinde ușor de pe aceștia, ca o pieliță. Vom curăța cu grijă, cu vârful unui cuțitaș, orice ”ochiuri” negricioase, obținând pe cât posibil niște cartofi fierți cât mai curați.
Prepararea garniturii
3. Cartofii fierți se taie în cuburi, încercând, pe cât posibil, să obținem bucăți de volum egal. Adică, dacă avem un cartof mai mărișor, îl tăiem în șase, dacă e mai mic în patru. Important e ca bucățile obținute să fie aproximativ egale.
4. Pătrunjelul se spală bine, se zvântă cu șervete de bucătărie curate (sau hârtie de bucătărie) și se toacă fin.
5. Pregătim o tigaie destul de largă și adâncă, să încapă toți cartofii. În această tigaie adăugăm 1 lingură de ulei. Dacă dorim să adăugăm acestor cartofi natur și un gust subtil de usturoi, nu prea pregnant, adăugăm în usturoiul rece și cățeii de usturoi zdrobiți un pic cu latul lamei cuțitului. Pornim focul, fixat la mediu, și înfierbântăm treptat uleiul, învîrtind (sau nu) usturoiul prin acesta. Înainte de a apuca să se coloreze, cățeii de usturoi se îndepărtează din tigaie, și-au îndeplinit menirea. De altfel, dacă se rumenește, usturoiul devine amărui, lucru pe care nu-l dorim.
6. Adăugăm imediat untul, tăiat în cubulețe, în uleiul deja încins.
7. Imediat ce se topește untul, adăugăm în tigaie cartofii tăiați cuburi, toți deodată. Sotăm ușor sau amestecăm cu o spatulă flexibilă, încercând pe cât posibil să nu sfărâmăm cartofii. Aceștia nu trebuie să se rumenească deloc, doar să se îmbrace în untul din tigaie și să se înfierbânte. Odată ce fiecare bucată a venit în contact cu untul, se oprește focul și se asezonează ai noștri cartofi natur cu sare și piper proaspăt măcinat după gust.
8. Înainte de servire, se adaugă în tigaia cu cartofi natur și pătrunjelul verde tocat, amestecându-se ușor. Se servesc calzi.
CU CE PREPARATE PUTEM SERVI O GARNITURĂ DE CARTOFI NATUR?
Cred că preparatele pe care acești cartofi natur le acompaniază cel mai adesea sunt cele pe bază de pește. Păstrăvul a la venitienne, un păstrăvior pe grătar sau unul cu sos de roșii, la cuptor, toate sunt perfect puse în valoare de acești cartofi natur.
CÂTEVA REȚETE CU PEȘTE LÂNGĂ CARE MERG BINE CARTOFII NATUR
În ceea ce mă privește, eu am alăturat acești cartofi natur și altor preparate, de la limba de vită a cărei rețetă v-am arătat-o mai demult, la ficățeii cu ceapă și chiar șnițel.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns