Cartofi țărănești simpli de post – rețetă ardelenească
Cartofi țărănești simpli de post – rețetă ardelenească. Rețetă ardelenească veche, de post, de cartofi taranesti cu ceapa și paprika, ingrediente și mod de preparare.
Am crescut într-o casă de ardeleni, în care s-a respectat postul de miercurea și vinerea tot timpul anului și în care acești cartofi țărănești, a căror rețetă am consemnat-o mai jos, erau pe masă mult mai adesea decât și-ar putea oricine imagina. Era una dintre garniturile favorite, lângă o bucată de friptură, dar și o mâncare de sine stătătoare, în zilele de post. Și niciodată, dar nici măcar o singură dată, Buna mea, ardeleancă din inima Transilvaniei, nu a pus în acești cartofi țărănești vreun strop de afumătură, așa cum am văzut mult mai târziu că se practică prin restaurante sau prin bucătării care nu au nimic de-a face cu Ardealul.
Da, e foarte posibil ca Buna mea să fi servit acești cartofi taranesti cu ceapa alături de un cârnat afumat fript. Dar la fel de adevărat este că aproape în fiecare vineri, aceiași cartofi erau pe masa noastră serviți doar cu o salată de ardei copți sau o salată verde simplă, ca mâncare de post. Bunu-meu îi încadra la categoria ”bucate din Transilvania” și îi numea ”cartofi prăjiți”. Asta ca să-i deosebească de ”paie” (cartofi pai), pentru care nutrea un profund dispreț. Evident, ”cartofii prăjiți” erau muuult mai buni decât ”paiele”.
Așadar, am povestit, ne-am amuzat, să trecem și la această atât de simplă și de gustoasă rețetă tradițională.
Ingrediente cartofi țărănești simpli de post – rețetă ardelenească
- 1,2 kg de cartofi ceruiți
- 60 ml. ulei vegetal (de floarea soarelui)
- 2 cepe de mărime medie (~250 de grame împreună)
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- 2 lingurițe de paprika dulce de bună calitate
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
Fierberea și decojirea cartofilor
1. Pentru cartofi țărănești, se aleg cartofi sănătoși, de preferință de mărime apropiată, ca să fiarbă în același timp. Se spală cartofii foarte bine pe coajă, frecându-i cu un burete de vase curat. Se limpezesc în câteva ape reci.
2. Se pun cartofii într-o oală și se acoperă cu apă rece. Apa să fie cam de 1 lat de mână deasupra cartofilor. Se adaugă 1 linguriță de sare și se pun pe foc iute, până începe apa să fiarbă. După ce apa clocotește, se reduce focul, ca să fiarbă în clocote potrivite. Timpul de fierbere depinde de soiul cartofilor și de mărimea lor. Cartofii mei, în jurul a 150 gr/bucată, au fost gata în 25 de minute din momentul în care apa a început să fiarbă. Cam după 15 minute de fierbere pot fi testați cu furculița, trebuie să fie fragezi dar nu sfărâmicioși.
3. Imediat ce sunt fierți, cartofii se scurg de apa în care au fiert. Se limpezesc în apă rece, ceea ce-i va răci mai repede. Deîndată ce pot fi atinși cu mâna, cartofii se decojesc de coajă. Se vor îndepărta cu vârful unui cuțitaș toate eventualele ”ochiuri” pe care le vom observa la cartofi.
4. Cartofii decojiți se taie în aproximative cuburi, cam de 4-5 cm.
Mod de preparare cartofi țărănești simpli de post – rețetă ardelenească
5. Cât timp cartofii fierb, se curăță, se spală și se toacă cepele. După preferință, se pot toca în cubulețe sau peștișori. După fierberea, curățarea și tăierea cartofilor, se încinge uleiul, pe foc mediu, într-o tigaie largă și adâncă sau o cratiță potrivită. Se adaugă ceapa și un praf de sare. Se reduce focul și se călește ceapa cam 8-10 minute, amestecând din când în când, până se înmoaie bine. Vom observa că s-a înmuiat atunci când ceapa devine ușor translucidă.
6. Se adaugă cartofii fierți și tăiați în cuburi peste ceapa călită. Se asezonează cu sare și piper și se omogenizează cu grijă, ca să nu se sfărâme cartofii. Se gătesc cam 4-5 minute, pe foc mic spre mediu, în timp ce se ridică ceapa de pe fundul cratiței spre suprafață, ca să ajungă toți cartofii în contact cu ceapa călită și uleiul aromat cu aceasta.
7. În final, se presară pe deasupra paprika (boiaua dulce de ardei). Eu folosesc o paprika de foarte bună calitate, produsă la noi în zonă, strict din ardei, fără cotoare și semințe. În afară de culoare, aceasta oferă preparatelor mult gust. Amestecăm cu grijă ai noștri cartofi țărănești cu paprika, nu dorim să-i sfărâmăm acum, la final. Se mai țin pe foc maximum un minut.
8. Se adaugă pătrunjelul verde tocat și se amestecă ușor. Gata, ai noștri cartofi țărănești simpli de post sunt gata de servit.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns