Cautare in site
x inchide

Ciorbe românești – top 12 cele mai îndrăgite rețete de ciorbă de pe blogul meu

Adaugata la de

Ciorbe românești – top 12 cele mai îndrăgite rețete de ciorbă de pe blogul meu. Selecție de rețete de ciorbă din bucătăria românească. 

Dacă ar fi să am eu puterea să recomand o anumită categorie de rețete locale, pentru a fi incluse în patrimoniul imaterial al umanității, sigur m-aș referi la minunatele ciorbe românești. Sunt absolut unice! Chiar dacă unele dintre rețetele acestor delicioase fierturi au ajuns pe teritoriul de azi al României aduse de alte nații, acestea s-au dezvoltat, la noi, într-o direcție nouă și au căpătat unicitate și arome inedite.

ciorba de cartofi de post reteta laura laurentiu ciorba de cartofi cu tarhon reteta video ciorba de cartofi cu tarhon de post reteta laura laurentiu

Pe vreme de iarnă, gustoasele ciorbe românești îți încălzesc sufletul. Pe de altă parte, există și anumite ciorbe care sunt destinate anotimpului cald. Ciorbele sunt destul de consistente ca să te sature. În același timp, sunt destul de ușor de digerat ca să fie perfecte și pentru copii sau pentru cei bolnavi. Pe lângă aceste incontestabile calități, aș menționa infinita varietate. Avem în bucătăria românească ciorbe cu carne și ciorbe de post. Avem ciorbe din fiecare vegetală comestibilă care crește pe teritoriul nostru. Avem ciorbe acrite cu borș, cu zeamă de varză sau cu oțet sau lămâie, dar și cu corcodușe sau boabe verzi de struguri.

În articolul de mai jos, am cuprins cele mai accesate și îndrăgite rețete de ciorbă de pe blogul meu.

1. Rețeta de ciorbă rădăuțeană, deși este una dintre cele noi rețete de ciorbe românești, a cunoscut faima internațională. Această rețetă a fost creată în orașul Rădăuți, în anii 1980, de către maestrul bucătar Cornelia Dumitrescu. Ciorba a fost  inclusă într-un top al celor mai gustoase supe. Găsiți rețeta cu un click pe imaginea de mai jos.

ciorba radauteana reteta originala dupa cornelia dumitrescu

Aici puteți consulta topul internațional în care ciorba rădăuțeană ocupă un onorant loc 7 din 100.

2. Rețeta de ciorbă de pui a la grec este una pe placul foarte multora dintre cititorii mei.

Este o ciorbă lejeră, gustoasă, acrișoară de la lămâie și are un timp de gătire moderat. E foarte potrivită pentru copii, bineînțeles și pentru adulți. Denumirea ”a la grec” poate deruta, pentru că în Grecia ciorbele nu se fac așa. Cu toată admirația pentru bucătăria grecească, totuși, rețetele de ciorbe românești sunt mult mai gustoase decât ale lor! Așa e și cea pe care o puteți accea cu un click pe poza de mai jos.

ciorba de pui a la grec reteta pas cu pas ciorba de pui dreasa cu smantana si galbenus reteta ciorba de pui acrita cu lamaie

3. O altă ciorbă pe bază de carne de pasăre se face urmând rețeta de ciorbă de potroace. Spre deosebire de precedentele două rețete, pentru ciorba de potroace se pot folosi și bucăți de gâscă, rață sau curcan. Specific acestei ciorbe gustoase este faptul că se folosesc și măruntaie – inimi și pipote – și că se acrește cu zeamă de varză. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.

ciorba de potroace reteta traditionala detaliata ciorba de potroace reteta laura laurentiu

4. Rețeta de ciorbă de burtă e una dintre cele mai interesante. Cititorii au cu ea o relație de love – hate. Nu există pic de moderație, ori o adoră, ori să n-audă de ea. Eu și familia mea suntem printre cei care nu zic nu unei ciorbe de burtă usturoiate și picante. Rețeta mea, explicată detaliat, o găsiți cu un click pe următoarea imagine.

ciorba de burta reteta laura laurentiu reteta ciorba de burta pas cu pas

5. Rețeta de ciorbă de perișoare este cea care mi-a adus cele mai multe mulțumiri, din partea cititorilor. E foarte interesant cum, atunci când fac cunoștință cu câte o persoană, în afara internetului, când realizează că sunt autoarea acestui blog, aproape fiecare îmi spune cât de bine i-a reușit ciorba de perișoare și că îmi roagă de bine toată familia. Nu pot decât să fiu încântată și să vă spun că rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

ciorba de perisoare reteta ciorba de perisoare reteta clasica ciorba de perisoare reteta pas cu pas

6. Rețeta de ciorbă de văcuță este una dintre primele rețete de ciorbe românești pe care le-am publicat pe blog. De aproape 15 ani, rețeta aduce bucurie pe mesele cititorilor. E o rețetă simplă, explicată detaliat, cu gramaje și sugestii de adaptare a ingredientelor, conform preferințelor și disponibilității. Cu un click pe următoarea imagine, o puteți accesa.

ciorba de vacuta reteta laura laurentiu ciorba de vacuta reteta simpla

7. Rețeta de ciorbă de varză este una dintre multele rețete cu specific ardelenesc.

Această rețetă de ciorbă ardelenească de varză poartă și denumirea de lucskos (din maghiară). Este foarte, foarte gustoasă și sățioasă. În varianta sa cu carne (afumătură), e una dintre ciorbele de iarnă care-mi plac cel mai mult. Se poate face, însă, și complet fără carne, ceea ce o face mai ușor de digerat și potrivită și pentru anotimpul cald. Puteți accesa rețeta cu un click pe poza de mai jos.

ciorba ardeleneasca de varza-2

8. Rețeta de ciorbă de cartofi cu afumătură este una dintre cele mai gustoase ciorbe ardelenești. Specificul ei este să fie acrită cu oțet aromatizat cu tarhon. În familia mea, cred că e ciorba cea mai îndrăgită și pe care o fac cel mai frecvent. Rețeta o puteți accesa cu un click pe imaginea următoare.

ciorba de cartofi cu afumatura ciorba de cartofi reteta ciorba de cartofi cu tarhon ciorba de cartofi ca in ardeal ciorba de cartofi cu smantana

9. Rețeta de ciorbă de fasole cu afumătură o fac, firește, în același stil ardelenesc. E modul de a găti pe care l-am moștenit din familie și care-mi face foarte mare plăcere, gustul pe care-l agreăm cel mai mult. Rețeta mea o găsiți cu un click pe următoarea poză.

ciorba de fasole cu afumatura reteta de ciorba de fasole cu afumatura ca in ardeal reteta pas cu pas

10. Rețeta de ciorbă de fasole verde cu afumătură deschide capitolul ciorbelor ”de vară”. Și pe aceasta o fac după rețeta moștenită de la bunica mea ardeleancă, la care nu aș renunța pentru nimic în lume. Găsiți toate detaliile rețetei cu un click pe poza de mai jos.

ciorba de fasole verde reteta ciorba de fasole verde cu afumatura ca in ardeal reteta ardeleneasca de ciorba de fasole verde

11. Rețeta de ciorbă de salată verde – zama de șălace, cum se zice pe la noi – este, cred eu, una dintre cele mai îndrăgite ciorbe de vară. Salata/lăptuca este una dintre primele vegetale care apar, primăvara, așa că e o mare bucurie să pregătim această trufanda. Într-un mod identic, se pot face ciorbe din tot felul de vegetale frunzoase: frunze de sfeclă, lobodă, măcriș, dragavei etc. Găsiți rețeta mea cu un click pe poza de mai jos.

ciorba de salata verde reteta de ciorba de salata ardeleneasca zama de salate ca in ardeal reteta

12. Rețeta de ciorbă de legume – de post încheie acest top. Mărturisesc că poziția ei, după numărul de accesări, este superioară. Rețeta conține explicații detaliate despre modul în care se poate adapta după ingredientele disponibile. Este ieftină dar gustoasă și hrănitoare. Rețeta cu un click pe poză.

reteta-pas-cu-pas-de-ciorba-de-legume-de-post-fotografii-si-text@lauralaurentiu

MAI MULTE REȚETE DE CIORBĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

ciorba de fasole pastai fara carne reteta zama de pastai cu smantana reteta

Sper să găsiți utilă și folositoare această selecție de rețete. Sigur, așa cum am spus de la început, există mult mai multe ciorbe românești, eu le-am menționat, în acest articol, pe cele mai îndrăgite de către cititorii mei. Aș aprecia să îmi lăsați un mesaj în care să spuneți care este rețeta voastră preferată de ciorbă și din ce zonă a țării provine. Vă mulțumesc!

Instagram @lauralaurentiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Ciorbe românești – top 12 cele mai îndrăgite rețete de ciorbă de pe blogul meu

  1. Livia spune:

    Doamna Laura toate rețetele dumneavoastră sunt minunate. Eu am facut multe retete,fie de mâncare fie de prăjituri. Sunteti o maestra și va felicit pentru asta. Mulțumesc mult și o sa va urmăresc în continuare.