Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura
Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura, reteta culinara. Reteta de ciorba de fasole cu afumatura ca in Ardeal. Ciorba cu fasole boabe si carne afumata ca in Transilvania.
Nu stiu prin alte case cum e, dar la mine daca lipseste ciorba din meniu cateva zile la rand, jumatatea-mi incepe sa incrunte din sprancene. Asa incat trebuie sa ii fac omului ciorba, chiar si vara de-ar fi, el o mananca cu placere, mai ales daca are si ceva carnita si mai ales daca e ciorba de fasole, pentru ca omul meu e pasionat de orice mancare cu fasole.
Mi-am dat seama de curand ca de pe blog lipseste o anume ciorba, chiar aceea cu care, in urma cu niste anisori, am reusit sa-mi cuceresc barbatul, anume ciorba de fasole cu tarhon si afumatura. Pff, inadmisibila eroare! Asemenea bunatate de ciorba, cheia inimii jumatatii mele, tocmai aia sa lipseasca? Spre indreptarea greselii si evident spre bucuria sotului, am purces la facerea unei oale de ciorba de fasole cu afumatura si tarhon, in cel mai autentic stil transilvanean, cum am invatat de la Buna.
Ingrediente Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon:
(pentru 1 oala de 4 litri cu ciorba)
- 400 de grame de fasole boabe
- 400 de grame de afumatura cu os cu tot (ciolan, sunca de casa, scaricica etc.)
- 2 cepe
- 2 morcovi buni
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- telina cat 1 ou mic
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei (optional)
- 400 de ml. de bulion de rosii concentrat
- 2-3 foi de dafin
- 1 buchetel cu verdeturi: 5 fire de tarhon si 5 ramurele de cimbru
- 3 linguri de tarhon verde tocat pentru presarat
- sare si piper
- optional: otet de mere pentru inacrit
Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon – hidratare (inmuiere) si oparire boabe de fasole
1. Fasolea se alege cu grija de impuritati si de boabele cu stricaciuni, se spala in cateva ape reci si se pune la in muiat de cu seara in apa rece, asa cum am aratat si la reteta de fasole cu ciolan. In planul al doilea se poate vedea afumatura pusa la inmuiat si ea, nu e necesar sa procedati astfel decat daca aveti afumatura cam sarata si care fierbe mai greu (uscata).
2. A doua zi de dimineata, fasolea se scurge bine de apa in care s-a inmuiat si se clateste sub jet de apa rece. Se pune fasolea intr-o oala, se acopera cu apa rece si se pune pe foc. Se da in clocot si imediat se scurge de apa in care s-a oparit, clatindu-se bine cu apa rece, acest procedeu avand rolul de a minimaliza efectele nedorite ale buclucasei leguminoase.
Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura – cum se gateste
1. Fasolea oparita si clatita, impreuna cu afumatura si foile de dafin se pun intr-o oala, se acopera cu apa rece din belsug si se pun pe foc. Sare nu se pune decat la sfarsit, pentru ca si carnea afumata e sarata. Atentie, daca stiti ca aveti carne afumata care fierbe mai greu si nu ati inmuiat-o in apa peste noapte, poate este util sa o fierbeti pe jumatate separat, ca sa nu se zdrobeasca complet boabele de fasole iar carnea sa fie inca nefiarta.
2. De cum incepe sa fiarba, se va aduna spuma la suprafata, care trebuie indepartata de cat de multe ori.
3. Ceapa, ardeiul si toate radacinoasele se curata, se spala si se toaca in cubulete potrivite.
4. Dupa ce carnea afumata si fasolea au fiert impreuna timp de 1 ora, se adauga legumele taiate in cuburi. Tot acuma se adauga tarhonul si cimbrul legate intr-un buchetel, pentru a le indeparta mai usor la sfarsit. Pe masura ce apa se evapora, se completeaza cu apa calda.
5. Cand carnea afumata este fiarta, se dezoseaza si se imparte in bucati cat sa incapa in lingura. Se adauga carnea portionata in ciorba care fierbe.
6. Dupa ce atat legumele, cat si fasolea si carnea sunt bine fierte, se adauga bulionul si usturoiul zdrobit si se mai clocoteste totul impreuna pret de 4-5 minute.
Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura ca in Ardeal, asezonare finala si servire
Chiar la final se drege gustul ciorbei de sare si se adauga mult piper macinat. Se trage ciorba de pe foc, se presara cu tarhonul verde tocat si se acopera cu un capac. Se lasa sa infuzeze pret de cateva minute si sa-si amplifice aromele.
Se serveste ciorba de fasole cu tarhon si afumatura fierbinte, oferind alaturi otet, paine si ardei iute murat sau proaspat. Pofta buna!
Lasă un răspuns