Ciorba de salata verde
Unul din deliciile verilor copilariei mele a fost aceasta ciorba de salata verde. Imi placea, si atunci si acuma, atat calda cat si rece. Mama-Buna o facea atat de gustoasa! Ce-mi place atat de mult la ciorba de salata, pe langa gustul minunat, este faptul ca e de sezon, vorba bunei mele: „Atunci is toate de mancat, cand le da Dumnezeu, ca dupa aia le cautam si nu mai le gasim.” Salata verde de primavara, ceapa si usturoiul verde in aceeasi oala, cu o singura picatura de parfum de afumatura, asa cum ii sta bine unei mancari ardelenesti :) – cum sa nu-ti placa?
O REȚETĂ ASEMĂNĂTOARE E ȘI CEA DE CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE LOBODĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU A O ACCESA!
Cu un click pe poza de mai jos, puteți accesa rețeta mea de supă de spanac ca în Ardeal.
Cu un click pe poza de mai jos descoperiți o rețetă de ciorbă de urzici, așa cum se face în Ardeal.
Cu un click pe poza următoare puteți accesa o altă ciorbă de salată verde, cu mai multă afumătură.
Toate aceste zemuri, propuse mai sus, sunt asemanatoare cu cea de salata, dar daca sunteti pe aceasta pagina, sigur ca aceasta, si nu alta, e cea care va intereseaza. Va invit sa o descoperiti, pas cu pas, mai jos.
Ingrediente Ciorba de salata verde
- 2-3 capatani mari de salata verde
- 8-10 fire de ceapa verde, partea alba si cea verde deschis
- 5 fire de usturoi verde
- 1 lingura cu varf de faina
- 1 lingurita de paprika
- 2 linguri de ulei
- 1,5 litri lapte sau zer proaspat
- 250 gr. smantana grasa sau 500 ml. iaurt gras (sau sana, kefir etc.)
- 2 galbenusuri
- 1 legatura de marar
- sare si piper
- optional: 50 de grame de slanina afumata, otet sau zeama de lamaie pentru inacrit
Câteva observații
Inainte de toate, trebuie sa marturisesc ca mi-a fost aproape dificil sa dau ingrediente exacte pentru ciorba asta. Nu le-am masurat niciodata si de fapt, e o reteta destul de permisiva. Nu ai salata? Nu-i bai, aproximativ aceeasi poveste gustoasa se intampla incepand din pragul primaverii, cu urzicile, apoi cu frunze de loboda, de macris, de sfecla, de spanac etc.
N-ai ceapa verde? O ceapa marisoara face exact aceeasi treaba. Ba, chiar si laptele din reteta de ciorba de salata se poate inlocui cu zer sau apa, caz in care recomand sa se dreaga ciorba cu smantana, nu cu iaurt. Si, bineinteles, daca ciorba e prea deasa pentru gustul vostru, adaugati cu generozitate apa (sau lapte) pana cand e exact asa cum va place voua. Dupa aceste lamuriri, sa purcedem!
Mod de preparare ciorba de salata
Pregatire salata verde
1. Salata se spala bine de pamant, nisip si orice fel de impuritati, desfacand foaie cu foaie. Se pun frunzele intr-o oala incapatoare, cu numai putina apa, vreo juma’de litru. Nu e nevoie sa le cuprinda, de la inceput. Se adauga sare si se pune oala pe foc. (poza 1)
2. In scurt timp, frunzele vor scadea foarte mult fata de volumul initial. Se apasa in lichidul care clocoteste si se fierb 5 minute in clocot, dupa care se rastoarna intr-o strecuratoare si se clatesc sub jet de apa rece (poza 2).
Gătirea ciorbei
3. Intr-o oala de 4 litri, se pune pe foc slanina afumata (daca nu doriti sa folositi, sariti peste pasul asta), fara adaos de grasime. Mie imi place gustul de afumat pe care il da, dar nu imi place grasimea de porc topita in ciorba. Asa incat, scurg bine de grasime jumarile rumene (poza 3), tamponez oala cu un servet de hartie absorbanta iar slanina prajita o scot pe alta hartie, ca sa se dreneze de grasime.
4. In aceeasi oala pusa pe foc se adauga cele 2 linguri de ulei si ceapa verde taiata in rondele, cu un pic de sare de la inceput, ca sa isi lase lichidul si sa nu aiba tendinta de a se arde (poza 4). Se caleste cateva minute ceapa, amestecand constant pana cand se inmoaie, apoi se adauga deodata paprika si faina, amestecand scurt, cat sa se impregneze (poza 5).
5. Imediat, se adauga laptele sau zerul fierbinte, amestecand continuu. Sa ne intelegem, ciorba se poate pregati si cu apa simpla. In acest caz, va recomand sa cresteti cantitatea se smantana folosita.
6. In oala se adauga salata verde bine scursa de lichid si tocata in bucatele mici. Mie imi displace profund sa-mi alunece „taitei” de salata din lingura, asa incat o toc sarguincios. Se adauga acum si slaninuta fripta.
7. Deindata ce incepe sa clocoteasca, se reduce focul si se fierbe ciorba de salata in clocote mici timp de 10 minute.
Cum se drege ciorba de salată?
8. Separat, se toaca marunt mararul si usturoiul. Se pun intr-un castron. Deasupa ierburilor se toarna smantana sau iaurtul (sana am folosit eu azi). Se bate totul bine cu cele 2 galbenusuri. Se opreste focul. Unul sau doua polonice din ciorba de salata fierbinte se toarna treptat deasupra galbenusurilor cu smantana sau iaurt si se omogenizeaza bine. Se toarna continutul castronului peste zeama din oala si se amesteca.
Servire
… si e gata, nu inainte de a inacri ciorba de salata dupa plac cu zeama de lamaie sau otet. Dupa cum vedeti, o reteta nemaipomenit de usoara, rapida si gustoasa cum nici nu pot spune!
Pofta buna!
P.S. daca doriti, puteti adauga la ciorba de salata facuta in modul asta, in momentul servirii, o omleta zdravana, din cateva oua (3-4), fripta pe ambele parti, scursa de ulei pe un servet absorbant si taiata taietei, asa cum am facut si eu la reteta de supa(ciorba) de spanac.
Lasă un răspuns