
Ciorbă de salată verde – zamă de salată ca în Ardeal






Unul dintre deliciile verilor copilăriei mele a fost această ciorbă de salată verde. Zamă se salată, așa îi ziceam. Îmi plăcea atunci și-mi place și acuma, atât caldă cât și rece. Mama-Bună o făcea atât de gustoasă! Ce-mi place atât de mult la ciorba de salată, pe lângă gust, este faptul că e de sezon. Vorba bunei mele: „Atunci îs toate de mâncat, când le dă Dumnezeu, că după aia le căutăm și nu mai le găsim.” Salata verde de primăvară, ceapa și usturoiul verde în aceeași oală, cu o singură picătură de parfum de afumătură, așa cum îi stă bine unei rețete ardelenești :) – cum să nu-ți placă?
O REȚETĂ ASEMĂNĂTOARE E ȘI CEA DE CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE LOBODĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU A O ACCESA!
Cu un click pe poza de mai jos, puteți accesa rețeta mea de supă de spanac ca în Ardeal.
Cu un click pe poza de mai jos descoperiți o rețetă de ciorbă de urzici, așa cum se face în Ardeal.
Cu un click pe poza următoare puteți accesa o altă ciorbă de salată verde, cu mai multă afumătură.
Toate aceste zemuri, propuse mai sus, sunt asemănătoare cu cea de salată, dar dacă sunteți pe această pagină, sigur că aceasta, și nu alta, e cea care vă interesează. Vă invit să o descoperiți, pas cu pas, mai jos.
Ingrediente Ciorba de salata verde
- 2-3 căpățâni mari de salată verde
- 8-10 fire de ceapă verde, partea albă și cea verde deschis
- 5 fire de usturoi verde
- 1 lingura cu vârf de făină
- 1 linguriță de paprika dulce
- 2 linguri de ulei
- 1,5 litri de zer proaspăt sau lapte degresat (1,5% grăsime)
- 250 gr. smântână grasă sau 500 ml. iaurt gras (sau sana, kefir etc.)
- 2 gălbenușuri
- 1 legatură de mărar
- sare și piper
- opțional: 50 de grame de slănină afumată, oțet sau zeamă de lămâie pentru acrit
Câteva observații
Înainte de toate, trebuie să mărturisesc că mi-a fost aproape dificil să dau ingrediente exacte pentru ciorba asta. Nu le-am măsurat niciodată și, de fapt, e o rețetă destul de permisivă. Nu ai salată? Nu-i bai, aproximativ aceeași poveste gustoasă se întâmplă, începând din pragul primăverii, cu urzicile, apoi cu frunze de lobodă, de macriș, de sfeclă, de spanac etc.
N-ai ceapă verde? O ceapă mărișoară face exact aceeași treabă. Ba, chiar și zerul din rețeta de ciorba de salată se poate înlocui cu lapte degresat sau apă, caz în care recomand să se dreagă ciorba cu smântână, nu cu iaurt. Și, bineînțeles, daca ciorba e prea deasă pentru gustul vostru, adaugați cu generozitate apă (sau lapte) până când e exact așa cum vă place vouă. După aceste lămuriri, să purcedem!
Mod de preparare ciorba de salata
Pregatire salata verde
1. Salata se spală bine de pământ, nisip și orice fel de impurități, desfăcând foaie cu foaie. Se pun frunzele într-o oala încăpătoare, cu numai puțină apă, vreo juma’de litru. Nu e nevoie să le cuprindă, de la început. Se adaugă sare și se pune oala pe foc. (poza 1)
2. În scurt timp, frunzele vor scădea foarte mult față de volumul inițial. Se apasă în lichidul care clocotește și se fierb 5 minute în clocot, după care se răstoarnă într-o strecurătoare și se clătesc sub jet de apă rece (poza 2). Se scurge bine de lichid și se toacă salata mărunt.
Gătirea ciorbei
3. Într-o oală de 4 litri, se pune pe foc slănina afumată, în cubulețe, fară adaos de grăsime. Dacă nu doriți să folosiți afumătură, săriți peste pasul ăsta. Mie îmi place gustul de afumat pe care îl dă slănina, dar nu îmi place grăsimea de porc topită în ciorbă. Așa încât, scurg bine de grăsime jumările rumene (poza 3), tamponez oala cu un șervet de hârtie absorbantă iar slănina prăjită o scot pe altă hârtie, să se dreneze de grăsime.
4. În aceeași oală pusă pe foc se adaugă cele 2 linguri de ulei și ceapa verde tăiată în rondele, cu un pic de sare de la început, să își lase lichidul și să nu aibă tendința de a se arde (poza 4). Se călește câteva minute ceapa, amestecând constant până când se înmoaie, apoi se adaugă deodată paprika și făina, amestecând scurt, cât să se impregneze (poza 5).
5. Imediat, se adaugă laptele sau zerul fierbinte, amestecând continuu. Să ne înțelegem, ciorba se poate pregăti și cu apă simplă. În acest caz, vă recomand să creșteți cantitatea de smântână folosită dar și procentul de grăsime al acesteia.
6. În oală, se adaugă salata verde bine scursă de lichid și tocată în bucățele mici. Mie îmi displace profund să-mi alunece „tăiței” de salată din lingură, așa încât o toc sârguincios. Se adaugă acum și slăninuța friptă.
7. De îndată ce începe să clocotească, se reduce focul și se fierbe ciorba de salată, în clocote mici, timp de 10 minute.
Cum se drege ciorba de salată?
8. Separat, se toacă mărunt mărarul și usturoiul. Se pun într-un castron. Deasupa ierburilor, se toarnă smântâna sau iaurtul. Se bate totul bine cu cele 2 gălbenușuri. Se oprește focul. Unul sau două polonice din ciorba de salată fierbinte se toarnă treptat deasupra gălbenușurilor cu smântână sau iaurt și se omogenizează bine. Se toarnă conținutul castronului peste zeama din oală și se amestecă.
Servire
… și e gata, nu înainte de a acri ciorba de salată după plac cu oțet sau, pentru cei mai pretențioși, cu zeamă de lămâie. După cum vedeți, o rețetă nemaipomenit de ușoară, rapidă și gustoasă cum nici nu pot spune!
Poftă bună!
P.S. dacă doriți, puteți adăuga la ciorba de salată făcută în modul ăsta, în momentul servirii, o omletă zdravănă, din câteva ouă (3-4), friptă pe ambele părți, scursă de ulei pe un șervet absorbant și tăiată tăieței, așa cum am făcut și eu la rețeta de supă(ciorbă) de spanac.
Lasă un răspuns