Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciorba de salata verde

Ciorba de salata verde

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 21.05.2012
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Unul din deliciile verilor copilariei mele a fost aceasta ciorba de salata verde. Imi placea, si atunci si acuma, atat calda cat si rece. Mama buna o facea atat de gustoasa! Ce-mi place atat de mult la ciorba de salata, pe langa gustul minunat, este faptul ca e de sezon, vorba bunei mele: „Atunci is toate de mancat, cand le da Dumnezeu, ca dupa aia le cautam si nu mai le gasim.” Salata verde de primavara, ceapa si usturoiul verde in aceeasi oala, cu o singura picatura de parfum de afumatura, asa cum ii sta bine unei mancari ardelenesti :) – cum sa nu-ti placa?

 

Ingrediente Ciorba de salata verde:

  • 2-3 capatani mari de salata verde
  • 8-10 fire de ceapa verde, partea alba si cea verde deschis
  • 5 fire de usturoi verde
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 1 lingurita de paprika
  • 2 linguri de ulei
  • 1,5 litri lapte sau zer proaspat
  • 250 gr. smantana grasa sau 500 ml. iaurt gras (sau sana, kefir etc.)
  • 2 galbenusuri
  • 1 legatura de marar
  • sare si piper
  • optional: 50 de grame de slanina afumata, otet sau zeama de lamaie pentru inacrit

Câteva observații

Inainte de toate, trebuie sa marturisesc ca mi-a fost aproape dificil sa dau ingrediente exacte pentru ciorba asta. Nu le-am masurat niciodata si de fapt, e o reteta destul de permisiva. Nu ai salata? Nu-i bai, aproximativ aceeasi poveste gustoasa se intampla incepand din pragul primaverii, cu urzicile, apoi cu frunze de loboda, de macris, de sfecla, de spanac etc.

N-ai ceapa verde? O ceapa marisoara face exact aceeasi treaba. Ba, chiar si laptele din reteta de ciorba de salata se poate inlocui cu zer sau apa, caz in care recomand sa se dreaga ciorba cu smantana, nu cu iaurt. Si, bineinteles, daca ciorba e prea deasa pentru gustul vostru, adaugati cu generozitate apa (sau lapte) pana cand e exact asa cum va place voua. Dupa aceste lamuriri, sa purcedem!

Mod de preparare ciorba de salata

Pregatire salata verde

1. Salata se spala bine de pamant, nisip si orice fel de impuritati, desfacand foaie cu foaie. Se pun frunzele intr-o oala incapatoare, cu numai putina apa, vreo juma’de litru. Nu e nevoie sa le cuprinda, de la inceput. Se adauga sare si se pune oala pe foc. (poza 1)

2. In scurt timp, frunzele vor scadea foarte mult fata de volumul initial. Se apasa in lichidul care clocoteste si se fierb 5 minute in clocot, dupa care se rastoarna intr-o strecuratoare si se clatesc sub jet de apa rece (poza 2).

Gătirea ciorbei

3. Intr-o oala se pune pe foc slanina afumata (daca nu doriti sa folositi, sariti peste pasul asta), fara adaus de grasime. Mie imi place gustul de afumat pe care il da, dar nu imi place grasimea de porc topita in ciorba. Asa incat, scurg bine de grasime jumarile rumene (poza 3), sterg oala cu un servet de hartie absorbanta iar slanina prajita o scot pe alta hartie, ca sa se dreneze de grasime.

4. In aceeasi oala pusa pe foc se adauga cele 2 linguri de ulei si ceapa verde taiata in rondele, cu un pic de sare de la inceput, ca sa isi lase lichidul si sa nu aiba tendinta de a se arde (poza 4). Se caleste cateva minute ceapa, amestecand constant pana cand se inmoaie, apoi se adauga deodata paprika si faina, amestecand cat sa se impregneze (poza 5).

Ultima rețetă publicată

preparare ciorba de salata verde

5. Imediat, se adauga laptele sau zerul fierbinte, amestecand continuu. Sa ne intelegem, ciorba se poate pregati si cu apa simpla. In acest caz, va recomand sa cresteti cantitatea se smantana folosita.

preparare ciorba de salata verde 2

6. In oala se adauga salata verde bine scursa de lichid si tocata in bucatele mici. Mie imi displace profund sa-mi alunece „taitei” de salata din lingura, asa incat o toc sarguincios. Se adauga acum si slaninuta fripta.

preparare ciorba de salata verde 3

7. Deindata ce incepe sa clocoteasca, se reduce focul si se fierbe ciorba de salata in clocote mici timp de 10 minute.

Cum se drege ciorba de salată?

8. Separat, se toaca marunt mararul si usturoiul. Se pun intr-un castron. Deasupa ierburilor se toarna smantana sau iaurtul (sana am folosit eu azi). Se bate totul bine cu cele 2 galbenusuri. Se opreste focul. Unul sau doua polonice din ciorba de salata fierbinte se toarna treptat deasupra galbenusurilor cu smantana sau iaurt si se omogenizeaza bine. Se toarna continutul castronului peste zeama din oala si se amesteca.

preparare ciorba de salata verde 4

Servire

… si e gata, nu inainte de a inacri ciorba de salata dupa plac cu zeama de lamaie sau otet. Dupa cum vedeti, o reteta nemaipomenit de usoara, rapida si gustoasa cum nici nu pot spune!

ciorba de salata verde, reteta ciorba de salata verde 2

Pofta buna!

P.S. daca doriti, puteti adauga la ciorba de salata facuta in modul asta, in momentul servirii, o omleta zdravana, din cateva oua (3-4), fripta pe ambele parti, scursa de ulei pe un servet absorbant si taiata taietei, asa cum am facut si eu la reteta de supa(ciorba) de spanac.

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

74 comentarii la Ciorba de salata verde

  1. Petrut Stela spune:

    Ador supa de salata, eu in plus fac o omleta din multe oua si slanina afumata apoi o tai patratele si o adaug in supa. Merita sa incercati.

  2. Ana spune:

    Multumesc pentru aceasta reteta! Usor de facut si delicioasa! :)

  3. Nisha spune:

    Super buna ciorba asta!!! Delicioasa! Multumim de la toata familia!!! :)

  4. monica spune:

    Nu inteleg de ce unele personae oparesc salata,spanacul etc. in felul acesta eliminate toate vitaminele si ele ramin ca o ,,,iarba ,,,fara gust si vitamine ,eu nu oparesc nimica si nu este amara precum spun unele personae !!!!!!!!

    • Laura Laurentiu spune:

      Mie nu mi se pare deloc amara salata si nici spanacul,numai ca ciorba asta asa am invatat de mica sa o fac. Dupa parerea mea, cred ca se opareste mai degraba din cauza ca se coloreaza zeama foarte tare, nu pentru ca ar fi amara.

  5. Ariana spune:

    Cu ciorba asta ne-a delectat si mama primavara!Da! asa se face!!!Noi acasa o mancam cu mamaliga si branza de burduf ,facut bulz ! Este o bunatate! Eu am incercat sa o fac,….dar,niciodata nu mi-a iesit atat de gustoasa ca si a mamei mele…. Toate aveau alt gust cand eram eu mica…

  6. irina spune:

    Si eu o fac la fel cu slaninuta afumata dar fara paprika ,in plus,bat usor albusurile si le dau drumul la final in oala ,vor aparea sub forma de zdrente.Buna de tot!

  7. Felicia spune:

    Bună de tot! Aceeași idee, că nu pun paprica, și, personal doar, nu-i place mărarul decât la murături. Super rețeta!

  8. monica spune:

    Buna idee, chiar am sa fac si eu. Este foarte buna si imi aminteste de copilarie, bunica mea o facea cu zer din lapte de oaie in loc de lapte si fara boia.☺

  9. anonim spune:

    Si eu sunt din ardeal dar gatesc coriba asta in cu totul alt mod. Eu asa o fac:

    afumatura ( cateva creste de slanina)
    2-3 capatani de salata,
    ceapa verde sau alba
    usturoi
    oua (aproximativ 5-6)
    marar, sare
    smantana.

    calesc ceapa cu crestele de slanina, adaug marar verde tocat marunt, apoi salata spalata si rupta cu mana cat mai marunt si sare. Las aproximativ 1-2 minute la calit si salata dupa care torn apa ( dupa ochi, in functie de cat de mare este salata) si las la fiert cateva minute. In timpul asta se face o omleta( pastrez 2 galbenuse pentru dresatura) care se adauga peste salata impreuna cu usturoiul verde sau cel zdrobit, otetul si mai fierb impreuna cateva minute. Se face o dresatura din cele 2 galbenuse cu smantana si ciorba fierbinte.
    pofta mare! Sper sa va placa.

    • Laura Laurentiu spune:

      Nu e chiar in alt mod, diferenta cea mai mare e ca nu adaugi paprika si sunt sigura ca gustul e asemanator. Oricum e foarte buna zama :).

  10. christyansen spune:

    f buna bv bv bv bv bv

  11. florin spune:

    fara lapte e si mai buna incercati cu smantana slaba 300grame

  12. Daniela Dudarec spune:

    vai, doamna Laura, exact zama asta fiebe acum pe aragazul meu!!!!!!!!!!!!!!! super faina si asa cum spuneati, de sezon!!!!! <3 <3

  13. Ana Maria Goia spune:

    Este super dar daca la sfarsit mai faci o omleta sau paparada cum se mai zice ,din 4 oua , o faci bucatele si o adaugi in supa. E mai fabuloasa si mai gustoasa .

  14. maya spune:

    felicitari pt efort si pt sugesii,retete!!! bravo!!!!

  15. fabian spune:

    ce e paprika???

    • lauralaurentiu spune:

      Paprika este o pudra de ardei rosu care poate fi dulce sau iute. Ii mai zice si boia, dar in general ceea ce se comercializeaza sub denumirea de „boia” nu e chiar pudra aia pura si aromata de ardei.

  16. Camelia spune:

    Am citit reteta, suna bine, urmeaza sa ma apuc de treaba ! Promit o poza :-)

  17. stella spune:

    Laura :), am facut-o si eu prima data; si le-a placut celor ce au mancat :)
    merci de reteta.

  18. stella spune:

    Laura :), am facut-o si eu prima data; si le-a placut celor ce au mancat :)
    merci de reteta.

  19. stella spune:

    Laura :), am facut-o si eu prima data; si le-a placut celor ce au mancat :)
    merci de reteta.

  20. stella spune:

    Laura :), am facut-o si eu prima data; si le-a placut celor ce au mancat :)
    merci de reteta.

  21. foarte buna…..nota 10 cu felicitari

  22. Cristina P spune:

    delicioasa chiar si adaptata dietei low carbs! fara lapte si faina,in schimb inca un galbenus de ou si muuuulta smantana!!! mult succes i continuare si aveti un fan in plus!!! :)

  23. Ppapandek spune:

    ce frumos arata,mmmmmm

  24. Bibisor23 spune:

    minunata

  25. Steluta spune:

    cu siguranta am s-o incerc si eu ador retetele tale si imi reusesc de fiecae data multumesc mult

  26. Mie imi place la nebunie supa de salata dar eu o fac cu rantas asta e cu ingrosala si mie nu prea imi place dar adevarul este ca arata fantastic.Imi plac la nebunie retetele bravo 

  27. mihral spune:

    in locul slaninutei se poate pune kaiser afumat?

    • lauralaurentiu spune:

      Sigur ca da, sau se poate renunta la carne (slanina) complet, calindu-se ceapa in 2-3 linguri de ulei.

  28. delia spune:

    sunt o mare consumatoare de zamuri, abia astept primavara cu zarzavaturile ei ca ma si apuc de ciorbele de sezon. Le fac pana nu mai am cu ce. 

  29. Aariadna_75 spune:

    Am facut-o si eu pentru prima data si a iesit mai deliciosa ca a soacrei mele care o face de-o viata.
    multumesc ptr reteta

  30. Luminita spune:

    Laura, eu pun la final in ciorbica asta si o ditamai papara facuta din 4-5 oua+1 lingura de faina, pe care o tai intai felii in tigaia in care am prajit-o.  

    • lauralaurentiu spune:

      Foarte bine! Si eu fac uneori asa :). Am si facut-o la o reteta aproape identica pe care postat-o pe blog, doar ca am facut zama cu spanac. :)

  31. Ina spune:

    astazi o incerc si eu, arata delicios!

  32. Cristina Ciolea spune:

    eu mai adaug si omleta taiata fideluta

  33. imi place sa gatesc spune:

    Astazi avand in meniu sa fac spaghete cu carne,m-am gandit sa fac o ciorba fara carne si am intrat la dumneavoastra pt. ca va urmaresc in fiecare zi.Si cautand sa vad ce ciorbe aveti fara carne mi-a tras atentia aceasta ciorba si aia cu ciuperci dar m-am oprit la asta si am executato, e foarte buna numai ca altadata am sa pun mai putin usturoi .Multumesc ca sunteti o sursa de inspiratie.

    • lauralaurentiu spune:

      Ma bucur mult ca ai facut-o si ca iti place :). Dupa cum am scris in primul paragraf de la „preparare”, cantitatile, gusturile se pot ajusta dupa preferintele fiecaruia, asa ca data viitoare, de ce nu, redu din usturoi :). Sa-ti fie de bine!

      2012/5/22 Disqus

  34. galuscutza :) spune:

    eu chiar acum gatesc aceasta ciorbica :) ,o fac cu spanac ,sunt curioasa sa vad ce iese ca din imagini e super:).o sa va spun si parerea mea dupa :)

  35. Dana spune:

    interesanta varianta, cu lapte! am sa incerc si asa….si eu gatesc aceasta supa, acuma cu salata proaspata. 

  36. Doina spune:

    Bravo Laura !…minunata aceasta ciorba de sezon pe care o fac f. des ne place tuturor. Azi am facut saratele cu chimion si cascaval, asa cum le faci si tu, sunt foarte bune . 
    Iti doresc o saptamana cu mult spor !

  37. Agnes spune:

    Ciorba copilariei mele!!! Bunica mea era banateana si am regasit pe site-ul tau cu mare bucurie retetele copilariei mele!!! Mii de multumiri ca reinvii o perioada minunata din viata mea!!

  38. alinutzika spune:

    ador ciorbica aceasta!

  39. Lucia spune:

    Doamne ce mult imi placea si mie in copilarie ,bunica mea ne facea aceasta ciorba.eu cred ca am gatit o singura data  si i-am fentat pe ai mei ca e spanac.au mincat si mi-au zis tu chiar crezi ca noi nu stim cei salata?Asa ca mi-am amintit si am de toate in gradina ,asa ca o sa gatesc. Multumesc!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE