Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, ca în Ardeal
Ciorbă ardelenească de cartofi cu afumătură și tarhon. Rețetă de ciorbă de cartofi cu smântână și tarhon. Ciorba de cartofi cu afumătură și tarhon, ca în Ardeal. Cum se face ciorba de cartofi.
De ciorba de cartofi cu afumătură și tarhon mă leagă multe amintiri. Cred că în copilăria mea nu a trecut o săptămână întreagă fără ca Buna să ne fi pus pe masă o astfel de ciorbă, pe care o dregea cu smântână din belșug.
Când eram copilă, nu prea mă împăcam cu aroma tarhonului, pe care ai mei pur și simplu îl adorau. De dragul meu, Buna făcea oarecare concesii de la rețeta de ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon moștenită de la străbunica. Înlocuia o parte din iarba cea aromată cu banalul și mult mai ușor acceptatul – de către papilele mele novice – pătrunjel.
În ce mă privește, m-am împrietenit destul de târziu cu tarhonul, dar atunci când am făcut-o, am învățat să-l accept fără rezerve și să-l apreciez la justa-i valoare în anumite asocieri, cum ar fi ciorba de miel cu măcriș și tarhon sau delicioasa rețetă de piept de pui la slowcooker, într-un sos de smântână și tarhon.
ALTE REȚETE TRADIȚIONALE DE CIORBE ȘI SUPE ARDELENEȘTI
Soțul meu, în schimb, nu s-a întâlnit deloc cu tarhonul în copilăria lui. El este de etnie sârbă și în familia lui se gătește în alt stil. Prima dată când l-am dus pe bărbatu-meu în vizită la Bunu și la Buna, o oală zdravănă de ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, pregătită aproape identic cu rețeta pe care vreau să v-o propun azi, aburea pe aragaz și răspândea arome îmbietoare. Gătise Bunu, dragul de el. Pe atunci Buna mea era deja destul de bolnavă și nu prea mai dădea prin bucătărie.
Bunu-meu l-a îmbiat pe oaspete cu ceea ce avea el, respectiv ciorba de cartofi cu afumătură și tarhon. Ce să zic, oaspetele a fost vrăjit! Eu chiar aveam oarecare rețineri, gândindu-mă că poate nu va aprecia noile arome, cu totul inedite pentru el. Nici vorbă, sârbul meu a îndrăgit tarhonul și rețeta de ciorbă de cartofi cu afumătură din prima.
Și acuma, după atâția ani, bărbatu-meu numește această rețetă ”ciorba lui Moșu” și o cere pofticios destul de des. Cred că Bunu zâmbește acolo unde e, mulțumit că una din puținele rețete din repertoriul lui culinar a câștigat un adept așa de entuziast.
Și-acum, cum ar zice Bunu: ”dragii moșului, de povești am stat destul, să punem mâna să facem și-un pic de treabă.”
Ingrediente Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, ca în Ardeal:
- 1 kg de cartofi ceruiți, să nu fie din cei sfărâmicioși
- 300-500 de grame afumătură, eu am folosit 500 de grame de scăriță (coaste) afumată, care a avut și oase, dacă aveți numai carne, 300 de grame e suficient
- 1 ceapă mare
- 3 morcovi de mărime medie
- 2 tije de țelină apio sau o bucată de rădăcină de țelină curățată de coajă (să fie cam cât un ou potrivit de mare)
- 1 lingură de paprika dulce de bună calitate (să fie doar din ardei, fără cotoare și semințe)
- 200 ml. suc proaspăt de roșii sau 150 ml. bulion de roșii
- 1 legătură de tarhon sau 1/2 legătură de tarhon, 1/2 legătură de pătrunjel (pentru o aromă nu atât de pregnantă)
- opțional: 200 de grame de smântână lichidă pentru gătit (20-30% grăsime)
- sare și piper
- opțional, oțet aromatizat cu tarhon
- opțional, ardei iute
Mod de preparare Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon – fierbere carne afumata
1. În primul rând, afumătura, pentru că cel mai mult durează gătirea acesteia iar supa care va rezulta în urma fierberii afumăturii o vom folosi ca bază pentru ciorba noastră. Eu degresez cât de mult afumătura de grăsimea de la suprafață. Credeți-mă, oricum va rămâne grăsime destulă. Dacă e foarte sărată, mai desărez afumătura înainte de a o fierbe, ținând-o 2-3 ore în apă rece (pe care o arunc). Pun afumătura la fiert într-o oală cu 4 litri de apă rece la foc potrivit și adun spuma de la suprafață de câteva ori.
2. În funcție de cât de repede va fierbe carnea afumată, atât de repede vom termina și ciorba. Legumele și cartofii se gătesc foarte rapid. Eu am fiert-o cam 1 oră, timp în care s-a frăgezit foarte bine. După fierbere, am dezosat complet carnea și am tăiat-o în cubulețe potrivite.
Ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, ca în Ardeal – pregătire legume și cartofi
1. În răstimpul în care fierbe afumătura, se curăță de coajă, se spală, se zvântă și se toacă toate legumele în cubulețe.
Observație: în afară de legumele pe care le-am trecut pe lista ingredientelor, mai puteți adăuga un ardei gras, o rădăcină mică de păstârnac sau de pătrunjel etc.
2. Se curăță de coajă, se spală bine și se taie în cuburi egale (cam de 2 cm) cartofii, pe care îi vom păstra în apă rece curată până când vom avea nevoie de ei.
Modul de preparare al ciorbei
1. După ce a fiert afumătura, supa rămasă se degresează în proporția dorită (și în funcție de cât de grasă a fost carnea afumată). E de dorit ca pe farfuria de ciorbă de cartofi cu afumătură să plutească niște steluțe de apetisante de grăsime, dar nu să fie acoperită de o peliculă uleioasă, care îți cam taie pofta.
2. Se adaugă în oală legumele tocate, dacă e nevoie se completează cu apă. După ce zeama dă din nou în clocot, se adaugă cartofii bine scurși de apă. Se readaugă în zeamă și cubulețele de carne afumată. Se gustă ciorba de cartofi dacă e suficient de sărată ca să asezoneze și cartofii în timpul fierberii. Atenție, nu adăugați sare până nu gustați, pentru că și afumătura lasă sare destulă.
3. Se presară pe deasupra paprika (boiaua) și se amestecă. E foarte important să se folosească o paprika de foarte bună calitate. Aceasta nu doar că va da culoarea specifică ciorbelor ardelenești, ci va contribui mult și la gust. O paprika bună nu este nimic altceva decât o pudră făcută 100% din pulpă de ardei kapia deshidratați.
4. Se fierbe ciorba în clocote potrivite până când legumele și cartofii s-au pătruns bine. Se adaugă apoi sucul de roșii proaspăt sau bulionul și se mai clocotește de câteva ori. Se gustă ciorba de cartofi și se potrivește gustul final de sărat și piperat. Dacă toți mesenii apreciază gustul picant, puteți adăuga ardei iute în toată ciorba, dacă nu, e mai bine să-l serviți separat.
Cum și când se adaugă tarhonul în ciorba de cartofi cu afumătură
1. A venit și rândul tarhonului, am o tufă mare în grădină, care înverzește imediat ce se împrimăvărează și rezistă proaspătă până toamna târziu. De regulă, îmi pun câteva frunze la congelator și pe altele le conserv în oțet, acesta primind o aromă foarte plăcută de la tarhon.2. Ciorba de cartofi cu afumătură se presară cât e fierbinte cu frunze de tarhon proaspete. Frunzulițele se desfac de pe tulpină (care e mai fibroasă) și se toacă mărunt. Dacă nu vă place tarhonul puteți folosi un amestec de pătrunjel și tarhon proaspăt. Se acoperă ciorba cu capacul și se lasă să infuzeze tarhonul (pătrunjelul) preț de câteva minute, apoi se poate servi.
Modul de servire
Ciorba de cartofi se servește caldă. Dacă se dorește, se mai poate înăcri suplimentar cu oțet aromatizat cu tarhon adăugat direct în farfurie, așa că se aduce la masă și oțet.
Dacă doriți să adăugați la ciorba de cartofi și smântână, aceasta se amestecă într-un castronel cu 2-3 linguri de apă rece. Se adaugă apoi câte un polonic de zeamă fierbinte, amestecând, până se înfierbântă. Abia după ce amestecul de smântână și ciorbă e fierbinte, se adaugă în oală. E nevoie să temperăm smântâna pentru a preîntâmpina șocul termic care ar putea să o aglutineze (să se taie, să se îmbrânzească). Poftă mare s-aveți!
Lasă un răspuns