Ciorba de miel cu bors si leustean
Ciorba de de miel cu bors si leustean, un gust proaspat si apetisant
Nu sunt una dintre persoanele care mananca miel doar cu ocazia Pastelor, asa incat, oridecate ori am norocul sa gasesc cate o bucatica faina de carne de miel, profit si imi satisfac pofta de o fripturica sau o ciorbita.
De data asta, am dat in congelator peste bucatile de gat, cap si spata ramase din jumatatea de miel cumparata la Paste. Cum aveam si un bors proaspat si gustos in frigider iar tufa mea de leustean din gradina tinde sa se transforme intr-un copac, era evident ce va urma: o ciorba de miel delicioasa, cu bors si leustean, a carei reteta vreau sa o impartasesc cu voi.
Ingrediente Ciorba de miel cu bors si leustean
- 1 kilogram de carne de miel cu os (gat, spata, cap)
- 1 ceapa medie (75 de grame)
- 2 fire de ceapa verde
- 2 morcovi potriviti (150 de grame impreuna)
- 1 fir de patrunjel radacina
- 1 bucata de telina (cam 30-40 de grame)
- 1 ardei gras mic
- 2 rosii de dimensiune medie, oparite si curatate de coaja
- 250 ml. bors
- 2 galbenusuri proaspete
- 300 de grame de smantana grasa
- 1 legatura buna de leustean
- optional: 2 linguri de orez spalat in 2 ape reci si zvantat bine
- sare si piper
Preparare Ciorba de miel cu bors si leustean
1. Carnea se curata cu grija de pielite si grasimea in exces (mai ales daca gustul specific de oaie nu e chiar pe placul vostru, aceste parti au gustul cel mai intens) si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece, cat sa o acopere. Se adauga de la inceput 1 lingurita de sare si se indeparteaza spuma de la suprafata pe masura ce se formeaza, repetandu-se operatia de spumare oridecate ori e cazul.
2. Dupa ce nu se mai formeaza spuma la suprafata, se adauga morcovii, ardeiul gras, radacina de patrunjel, ceapa si ceapa verde, toate curatate, spalate si tocate in bucati potrivite (cubulete de maximum 1 cm, sa intre bine in lingura).
Se fierbe in continuare pana cand carnea e bine fiarta, moment in care aceasta se scoate din oala. Daca adaugati si orez, acum este momentul sa il puneti. Adaugati si rosiile taiate in cubulete.
3. Carnea se dezoseaza rapid, se taie in bucati potrivite si se adauga inapoi in oala. Separat, borsul se da in clocot si abia apoi se toarna in oala cu ciorba. Se mai da intr-un clocot si se opreste imediat focul.
4. Intr-un castron, smantana se bate bine cu cele doua galbenusuri. Se adauga 1 polonic de zeama fierbinte, se omogenizeaza bine si se toarna in oala cu ciorba. Se adauga leusteanul bine spalat si tocat marunt, se potriveste gustul cu sare si piper si ciorba e gata de servire.
Se serveste fierbinte, cu ardei iute. Pofta buna!
Lasă un răspuns