Supa minestrone – rețeta italiană de supă de legume – video
Supa minestrone – rețeta italiană de supă de legume – video – rețetă detaliată cu gramaje exacte și mod de preparare explicit. Rețetă de supă de legume de post sau cu puțin parmezan, gustoasă și adaptabilă.
Rețeta pe care v-o propun azi e gustoasă, apetisantă și sănătoasă: supa de legume Minestrone, una dintre foarte multele variante ale acestei supe italiene, cu ingrediente adaptate sezonului de iarnă. Rețeta de bază este una de post și depinde de alegerea fiecăruia dacă, în momentul servirii, adaugă sau nu un pic de parmezan.
Recomandări
Specific că rețeta pune accentul pe nevoile speciale ale femeilor dar este potrivită pentru întreaga familie, fiind gustoasă și echilibrată nutrițional. Am ales s-o pregătesc pornind de la recomandările doctorului Florin Ioan Bălănică, specializat în PsihoNutriție și Terapie Medicală Nutrițională, unul dintre specialiștii centrului Medicover Mediplus. De altfel, rețeta de supă minestrone face parte dintr-o serie de trei rețete dedicate femeilor la menopauză, realizate în colaborare cu Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus. Cu un click aici puteți vedea și celelalte rețete din această serie.
Centrul de Sănătate a Femeii Medicover Mediplus, parte din spitalul Medicover Băneasa (Maternitatea Medicover) din Bucureşti, pune accent pe abordarea multi-disciplinară a menopauzei, având o echipă de ginecologi, endocrinologi, urologi, chirurgi, nutriționişti, psihologi, kinetoterapeuți şi specialişti în imagistică. De reținut este că această perioadă delicată din viața oricăreui femei se manifestă diferit la fiecare femeie și că un stil de viațã sănătos este esențial. Dieta echilibrată ajută la menținerea greutății corporale în limite normale, de aceea e mai important decât oricând să ținem cont de asta.
Sugestii de adaptare
Minestrone este o rețetă populară, răspândită în toată peninsula Italiei și, iată, și în afara ei. Sunt în circulație foarte, foarte multe variante. Cele mai multe folosesc doar legume, însă sunt destule care au și un pic de pancetta. Comun tuturor rețetelor de minestrone este că toate au pe lista de ingrediente și câte un carbohidrat, să o facă mai sățioasă. Uneori, acest carbohidrat sunt pastele mărunte, alteori cartofii, așa cum veți vedea că am folosit și eu. Altele folosesc grâul farro/spelta. Țineți cont, însă, că atât boabele de spelta cât și pastele sunt mai bogate în carbohidrați decât cartoful.
Cât despre ingredientele pe care le-am folosit eu, puteți înlocui conopida cu varză sau broccoli. Cartofii, așa cum deja am menționat, îl puteți substitui cu paste integrale, dovlecelul cu mazăre sau fasole verde și așa mai departe.
Găsiți imediat după lista de ingrediente rețeta în format video și, în continuare, și rețeta în format text, pas cu pas, așa cum v-am obișnuit. Să vă fie de folos!
Ingrediente supa minestrone – rețeta italiană de supă de legume
- 1 morcov mic (50 de grame)
- 1 ceapă roșie mică (50 de grame)
- 1 tijă de țelină apio
- 25 ml. de ulei de măsline extravirgin
- 1 rămurică mica de rozmarin
- 1 foaie de dafin (proaspătă)
- 100 de grame de praz (partea albă și cea verde deschis)
- 100 de grame de dovlecel cu coaja verde închis, îl voi folosi cu tot cu coajă
- 150 de grame de cartofi
- 150 de grame de fasole borlotti, gata fiartă, din conservă, dar se poate înlocui cu fasole roșie sau chiar albă
- 50 de grame de năut gata fiert, tot din conservă
- 150 de grame de conopidă
- 150 de grame de roșii decojite, în cuburi (tot din conserve, că doar e iarnă)
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- ulei de măsline extravirgin, pentru servire
- optional, puțin parmezan ras
Mod de preparare – rețeta video
Supa Minestrone – rețetă italiană de supă de legume, prezentată pas cu pas
1. Pentru început, am spălat și zvântat legumele. Am curățat de coajă morcovul și ceapa și le-am spălat bine. Am procedat la fel cu tija de apio, apoi le-am tocat pe toate în cubulețe fine.
Am spălat și frunza de dafin și rozmarinul și pe acestea le-am legat strâns cu sfoară de bucătărie, într-un buchețel
2. Am spălat bine dovlecelul, l-am zvântat, apoi l-am tăiat în cubulețe de aproximativ 1 x 1 centimetri. Conopida, de asemenea, am tăiat-o în buchețele mici, cât să încapă în lingură. Prazul l-am curățat bine, l-am spălat și am îndepărtat un rând de foi de la exterior. L-am spălat din nou, în mai multe ape reci, pentru că poate conține urme de nisip. După ce a fost perfect curat, am tăiat și prazul în felii subțiri. Cartofii i-am decojit și i-am tăiat în cubulețe, pe care le-am păstrat în apă rece.
Și iată, în poza de mai jos puteți vedea toate ingredientele gata pregătite. Legumele tocate, cartofii în cubulețe, fasolea și năutul scurse de lichidul din conservă și clătite sub jet de apă. Menționez că, desigur, se poate folosi și fasole fiartă în casă, la fel și năut, doar că manopera va deveni mult mai de durată.
Gătirea supei
Pentru cea mai reușită supă minestrone, mai trebuie doar să le gătesc cu atenție, ținând cont de timpul de preparare al fiecărui ingredient.
3. Într-o oală de 4 litri, am pus uleiul de măsline. Am încins oala pe foc potrivit și am adăugat morcovul, ceapa și țelina apio, împreună cu buchețelul de ierburi aromatice. Am presărat de la început cu sare. Am redus focul la minimum și am călit legumele, sub capac, amestecând din când în când, timp de 4-5 minute. Am continuat, de fapt, până când ceapa a devenit ușor translucidă, semn clar că s-a înmuiat.
4. După călirea cepei cu morcovul și apio, am adăugat în cratiță rondelele de praz, cartofii, conopida, năutul și fasolea. Le-am călit și pe acestea, maximum 1 minut, amestecând de 1-2 ori.
5. Peste legumele din oală, am adăugat 2 litri de apă fierbinte. Am asezonat imediat cu 1 linguriță de sare. Am lăsat lichidul să ajungă la clocot, apoi m-am asigurat că focul e la minimum și am acoperit oala cu capacul. Am lăsat totul să fiarbă timp de 20 de minute.
Adăugarea legumelor cu timp de fierbere mai scurt
6. După ce primele 20 de minute au trecut, am adăugat cuburile de dovlecel și cuburile de roșii.
Dacă supa este prea densă, se poate ajusta acum, adăugând apă fierbinte în cantitatea dorită. Țineți cont că supa minestrone este, de regulă, mai densă decât ciorbele noastre românești.
7. După ce am adăugat dovleceii și roșiile, am gustat supa. Am ajustat gustul cu sare și piper proaspăt măcinat, să aibă și dovlecelul de unde să tragă un pic de sare. Am acoperit oala cu capacul și am mai fiert totul timp de 5-6 minute.
În final, supa trebuie să aibă un gust echilibrat, suficient de sărat și piperat. E supă deasă, așa cum v-am spus deja, așa ar trebui să iasă dar sigur că o putem ajusta așa încât să fie după placul nostru, cu mai mult sau mai puțin lichid. Dacă o vrem cu mai multă zeamă, mai adăugăm un pic de apă clocotită, mai dăm într-un clocot și am făcut-o așa cum ne place.
Supa minestrone – servirea
Înainte de servire, am scos din supa minestrone buchețelul de ierburi aromatice. Acesta și-a îndeplinit menirea și nu mai e nevoie de el. Supa minestrone se servește întodeauna caldă, cu un strop de ulei de măsline extravirgin pe deasupra și cu piper negru proaspăt râșnit. Pentru cei care țin post, e preparatul ideal, fiind sățioasă, gustoasă, cu multe fibre și minerale valoroase.
Dacă postul nu vă preocupă, pentru un gust încă și mai delicios, puteți presăra parmezan ras pe suprafața supei.
Sper să vă placă rețeta, e simplă, ieftină, ușor de adaptat iar ingredientele, așa cum v-am spus mai sus, nu sunt bătute în cuie!
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS DESCOPERIȚI MAI MULTE REȚETE DE CIORBE ȘI SUPE DE POST
Să fiți sănătoși și sănătoase!
Lasă un răspuns